Amikor a szülők leülnek sóletezni - Fritz Zsuzsa igazgató, Bálint Ház

  • rés a présen
  • 2016. szeptember 9.

Snoblesse

Itt a Bálint Ház évadnyitó utcabálja

rés a présen: Milyen múltra tekint vissza a Bálint Ház évadnyitó utcabálja?

Fritz Zsuzsa: Idén hatodszor rendezzük meg az évadnyitónkat a Révay utcában. Kitárjuk a Bálint Ház kapuját olyan szélesre, amilyenre csak lehet, ezzel is a nyitottságunkat mutatjuk, a befogadást, a sokszínűséget. Ízelítőt adunk önmagunkból, hogy olyanok is megtapasztalhassák a közösségi érzést, a színeket, a kavalkádot, akik lehet, hogy még nem merték átlépni a küszöböt. Most nem is kell, hiszen az utcán leszünk.

rap: Mikor kezdődik a bál?

FZS: Az idei utcabálunk szeptember 11-én lesz vasárnap 15 órától 21 óráig. Témánk az építés, újjáépítés, hiszen szeptember 11. szomorú dátum, a kollektív emlékezetünk része lett. Mi mégsem a tragédiát választottuk témánknak, hanem az építést. Hogyan tud egy közösség újjá-, a világ másképp épülni? Mi kell a változáshoz? Hogyan építünk jó, élhető kis- és nagy közösségeket?

rap: Mik a főbb programok?

FZS: Lesznek gyerek- és felnőttprogramok, koncertek, beszélgetések, sportbemutatók. Két haza fájdalmáról tart előadást Rachel Korazim, aki az izraeli irodalom egy érzékeny témáját járja körbe, arról hoz verseket, hogy mennyire nehéz beilleszkedni egy új hazába. A gyerekek kézműves-foglalkozáson vehetnek részt és koncertet ad nekik Rutkai Bori is. Balázs Gábor Vajon minden megengedett a terrorizmus elleni harcban? címmel tart előadást, lesz Talmud nem csak nőknek, Winkler Nóra pedig egy új sorozatunk első alkalmát moderálja Zseniális ötletek, ötletes zsenik címmel, Márk Szonja (Édesem cukrászda & blog) lesz a vendége. Részt vehetünk Genderutópia – Üvegplafon work­shopon Réz Annával, valamint Polnauer Flóra & Lamm Dávid meg Klezmer R’s & MediCantare Leánykar koncertet is hallgathatunk.

rap: Melyek a te kedvenc programjaid?

FZS: Az egész nyüzsgést szeretem, úgy, ahogy van. Örülök a forgatagnak és a sokféle korosztálynak, imádom, amikor régi barátok itt futnak össze újra hosszú idő után, amikor a szülők leülnek sóletezni, míg a gyerekek gyűjtögetik a pontokat a KocKaland állomásain. Tanár vagyok, zsidó oktatással foglalkoztam felnőtt életem nagy részében, külön közel áll szívemhez minden, ami a zsidó hagyomány szövegeit hozza közel a hallgatósághoz, a költészet pedig mindig jólesik a lelkemnek. Számomra zsidónak lenni azt jelenti többek között, hogy egy régóta meglévő nagy közös sorsemlékezet része vagyok, s ennek az örömét, szépségét szeretném elhozni a kis- és a nagyközösség tagjaihoz egyaránt.

rap: A most induló évad milyen programokat kínál?

FZS: Nagyon sokszínű a programkínálatunk, vannak benne beszélgetések, tanfolyamok, sport, tánc, gyerek- és felnőttprogram. A Zseniális ötletek – ötletes zsenik c. új sorozatunkat Winkler Nóra moderálásában már említettem, de lesz vallásközi programsorozatunk, folytatódnak a zsidóságba bevezető alaptanfolyamok. Minden évben komoly figyelmet fordítunk olyan programok szervezésére, melyek társadalmi felelősségvállalásra inspirálnak, ilyen például a Totál Filmklub, mely emberi jogokkal foglalkozó dokumentumfilmeket mutat be. Lesz egy délutáni iskolánk kisiskolásoknak, és kéthetente a Szarvaskával behozzuk a házba a szarvasi nyári tábor hangulatát is. Továbbra is lesz KocKaland a kisgyermekes családoknak. Novemberben ismét része leszünk a Zsidó Tanulás Világnapja közösségeinek, és megint lesz Zsifi – Budapesti Zsidó Filmfesztivál.

rap: Te melyik ünnepet várod a legjobban?

FZS: Ros Hasanát (zsidó újév) és Jom Kipurt (engesztelés napja) várom most, de ez mindig változik. Ezek ünnepélyes és elgondolkodtató napok, melyek lehetőséget adnak közösségben lenni és egyben önvizsgálatot tartani, végiggondolni, hogyan viselkedtem a körülöttem lévő emberekkel, barátokkal, családdal, kollégákkal. Komoly, néha nehéz, de szép ünnepnapok…

Figyelmébe ajánljuk