„Kipróbáltam a szexet” – Vinnai András színpadi szerző

  • rés a présen
  • 2014. szeptember 29.

Snoblesse

Október 6-án és 7-én A férfiak szexuális világa megy a Jurányiban.

rap: Kikkel tudsz jól együtt dolgozni? Mi inspirál az írásra?

Vinnai András: Főleg azokkal, akik hajlandók hajbókolni előttem. Nekem nagyon fontos, hogy tiszteljenek, és talán egy kicsit féljenek is tőlem. Nagyon sokféle emberrel dolgoztam, gondolkodtam már közösen, de az az igazi, amikor nem is kell gondolkodni, hanem úgy megy magától. Például Mózsik Imrével, akivel a rettenetes A humor forrása című darabot írtuk saját magunkról.

false

rap: Jelenleg is futnak párhuzamos darabjaid a Jurányiban, két különböző társulattal. A férfiak szexuális világa című darabot mi hívta életre?

VA: A Dumaszínház-alapító Litkai Gergely indított útjára egy projektet, ami kis létszámú csapatoknak biztosított lehetőséget, hogy létrehozzanak produkciókat. A témát én hoztam, mert egyszer kipróbáltam a szexet. Bánki Gergely és Janklovics Péter pedig szintén vonzódtak a témához, mert ők még sohasem csinálták. Eredetileg kevés szöveget akartam bele, de Péter és Gergely nagyon erőszakosak voltak e tekintetben. Nagyon jó közös munka volt. A közönség kezdetben gyanúsan méreget minket, de aztán szoktak kacagni, egyesek üvöltenek.

rap: Mit írsz a Gólem Színháznak márciusra?

VA: Egy Etgar Keret novellából készítünk előadást, ami egy furcsa világban játszódik, ahová azok kerülnek, akik öngyilkosok lesznek. Valójában egy kifejezetten romantikus történet. Arról szól, hogy egy leöngyilkolt fiú keres egy leöngyilkolt lányt, és közben megismerkedik még egy lánnyal, aki nem teljesen halott. Jó feladat, mert a novella olyan, mint egy vázlat. Sok mindent ki lehet találni hozzá. Borgula András rendezi majd. Vele például remekül lehet hajbókolni, pedig zsidó.

rap: Hol és mikor lehet veled találkozni legközelebb a színpadra írt műveiden keresztül, illetve mint színésszel?

VA: Megy A férfiak szexuális világa és a zsidózós Lefitymálva a Jurányiban. Valamint a családi témákat feszegető Furnitur. Ezt meg lehet nézni Temesváron is és a TÁP Színház előadásában is. A Virágos Magyarország című operettet meg a Katona Kamrájában. Megy Szabadkán a Keszég László rendezte Vojágerem. Radnai Márk rendezi egy korai párkapcsolati sci-fi kamaradarabomat, a Másikembert, Borgula András pedig az öngyilkosos Pizza Kamikazét szintén tavasszal a Jurányiban.

rap: Szerinted mitől működik a Jurányi Inkubátorház?

VA: Amit Kulcsár Viki és a csapata művel, az teljesen valószínűtlen. Megszereztek egy hatalmas épületet, és mára gyakorlatilag ott van mindenki, aki színházzal, tánccal, zenével, alkotóművészettel foglalkozik. Teljesen új rendszert találtak ki, és még működtetni is tudják. Van egy sajátos hangulata a Jurányinak, ami időnként megzavarja az embert. A termekből kiszűrődő hangok nagyon megterhelőek tudnak lenni. Az egész hely rezeg a művészektől.

rap: Mi lennél, ha felnőhetnél?

VA: Szeretnék az Érzelmek Ura lenni. Ha valaki érezni szeretne valamit, hozzám kéne jönnie rimánkodni. Én meg: na jó, érezhetsz, de csak egy nagyon pici bizonytalanságot... vagy kevéske gyűlöletet... Ha jó napom van, kiutalnék egy adag hazaszeretetet. És egy 45 éves kokainista milliárdos cégvezetőnő lenne a csajom.

A férfiak szexuális világa október 6-án és 7-én 19.00-tól megy a Jurányiban.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.