Fanyar poénok neonzölden rikító egén - Magyarósi Éva képzőművész, animációs rendező

  • rés a présen
  • 2015. február 19.

Snoblesse

Hargitai Iván rendezéseihez tervez díszleteket. Ma A fösvény megy.

rés a présen: Hogy lehet segíteni a szülőknek, amikor gyerekkönyvet választanak?

Magyarósi Éva: Látszólag nagy a kínálat, de abban a pillanatban, hogy vásárlásra kerülne a sor, sokszor én is elbizonytalanodom. Legtöbbször saját elvárá­saim okozzák a legnagyobb fejtörést. Ebből köveztetek arra, hogy valószínűleg nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Jól jön ilyenkor egy külső vélemény, amihez viszonyulni tud a vásárló. A szülők és a gyerekek eligazodását segíti a könyvpiacon az UNICEF és a Bookline közös kezdeményezése. A Szívünk rajta című program igyekszik felkutatni azokat a mese- és gyereknevelési könyveket, amelyek valódi élményeket, illetve minőségi és tartalmas szórakozást nyújtanak.

rap: Milyen a zsűrizés?

MÉ: Legutóbb a zsűritagok javasoltak könyveket, saját szubjektív élményeik és elvárásaik szerint. Az ezen vélemények összegzéséből született ajánlat mindenképpen izgalmas, markáns anyagot eredményezett, amit különböző kategóriákba sorolva (mese, segítő, fejlesztő) találhatnak meg a vásárlók a Shopline oldalán.

false

rap: Magyarországon milyen a gyerekkönyv-felhozatal?

MÉ: Szerencsére egyre jobb. Ennek az egyik oka valószínűleg az üzletek és a kiadók közötti egyre élesebb verseny. Örömmel tölt el, amikor a hétvégi vásárló körutam során megpillanthatom egy-egy ismerősöm illusztrátori munkáját. Sok a pályán a tehetséges grafikus, aki megérdemelné, hogy rajzaikat könyvekben lássuk újjászületni például egy mese relációjaként.

rap: Mióta foglalkozol gyerekkönyvekkel?

MÉ: Az ilyen szívet melengető kezdeményezésekbe jó barátaim segítségével szoktam bekerülni. Winkler Nóra ajánlott a feladatra, aki rendkívül szellemesen ír, és ez inspiráló lehetőség, hogy bevessem a „legádázabb” humoromat az illusztrációim kapcsán. Azokat a munkákat szeretem, ahol szabad kezet kapok. Egyszerre lehetek fanyar, vidám, kedves és pofátlan, ami legtöbbször elég ahhoz, hogy egy újabb vicces rajz megszülessen. Az illusztráció mellett többek között animációs tervezéssel-rendezéssel is foglalkozom. Az animációs mesesorozatokkal kézen fogva jár a gyerek- és foglalkoztató könyvek tervezése is.

rap: Milyen aktuális illusztrátori munkáid vannak?

MÉ: Az Artmagazinban szoktam illusztrálni egy-egy cikket, amit nagyon élvezek. Csakis azokat a munkákat szoktam elvállalni, amikor kifejezetten azt a képi világot keresik, amit nyújtani tudok. A közös nevező az egyetértés: ilyenkor aztán a szöveg és kép boldog összefonódásban szárnyal a fanyar poénok neonzölden rikító egén…

rap: Milyen projektjeid vannak ezenkívül?

MÉ: Év végén fejeztem be egyik mesesorozattervem első két epizódját Keresztanya és én címmel, amit a karácsonyi időszakban már le is vetítettek a televízióban. Emellett színházi díszleteket terveztem Hargitai Iván rendezéseihez (Amadeus, A fösvény, Vízkereszt, A félkegyelmű). Franciaországban nemsokára részt veszek egy képzőművészeti kiállításon is.

rap: Mi volt a kedvenc könyved kiskorodban?

MÉ: Szerettem a Tesz-Vesz szótárt vagy a kihajthatós térbeli mesekönyveket az interaktivitásuk miatt. Vagy a Mosó Masa mosodáját. Ugyanakkor nekem nagyon könnyű volt örömet szerezni egy feladatfüzettel.

rap: Mi az illusztrátor álma?

MÉ: Egyre többen gondolkodunk nagyobb dimenziókban, hétköznapi tárgyakban, amiknek ha van valami apró vicces funkciója is, külön pluszpontot érdemel. Külföldön ennek már jól működő hagyománya van: erre specializálódott vásárokon lehet tájékozódni a legújabb termékekről, forgalmazási alternatívákról.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.