Helmut Newton a Szépművészetiben

  • 2013. március 25.

Snoblesse

A 20. század legmenőbb reklámfotósának akt-, divat- és reklámfotói. Vigyázat, a bemutatott képek némelyike nyíltan szexuális tartalmú!


Két szitokszó szerepel a szótáramban: az egyik a művészet, a másik a jó ízlés. A divat- és reklámfotóiról, de mindenekelőtt az aktjairól híres fotográfus nem is kereste az említettek társaságát, s mindvégig kitartott szimpatikus, művészetellenes programjánál. Ami persze nem akadályozta meg abban, hogy jéghideg erotikát sugárzó képeivel stílust és iskolát teremtsen, noha egész életében ragaszkodott hozzá, hogy nem művészet, amit csinál. E nemművészetbe olyan híres aktsorozatok tartoznak, mint a Naked and Dressed, a Domestic Nudes vagy a Big Nudes (utóbbit a Baader–Meinhof-csoportról készült egész alakos rendőrségi fotók inspirálták). Arra a kérdésre, hogy kiket szeret fotózni, Newton nemes egyszerűséggel ezt felelte: azokat, akiket szeretek, azokat, akiket tisztelek, és azokat, akiket megvetek. A Szépművészeti Múzeum átfogó életmű-kiállításának képein alighanem a szeretettek, a tiszteltek és a megvetettek is szép számmal megfordulnak. A kiállítás július 14-ig látható.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.