Hiszünk a szabadságban - Szalóki Ági énekes

  • rés a présen
  • 2015. július 30.

Snoblesse

Ő is fellép a Bódvalenkei Vigasságokon.

rés a présen: Mivel telt eddig a nyarad?

Szalóki Ági: Május végén a tokiói Cotton Clubban koncerteztem, és egyetemi előadásokat is tartottam. Nyolc lemezem jelent meg ott, és boldog vagyok, hogy végre személyesen is találkozhattam a japán közönséggel. Eltartott egy pár hétig, mire ezt az élményt feldolgoztam, és még jó ideig táplálkozni fogok belőle. Június elején a Mosoni-Duna partján, a mecséri Ladikos Fesztiválon játszottunk. Ahogy kiszálltunk a buszból, ledobtam a cipőm, feltűrtem a ruhám, és mentem is a vízbe. A gyerekek végigbulizták az esti gyerekkoncertet. Jó kis hippifesztivál ez gyönyörű környezetben, helyes emberekkel, sok népzenével, és hál’ istennek, kevés felhajtással.

false

rap: Hogyan csatlakoztál a Bódvalenkei Vigasságokhoz?

SZÁ: Barátság fűz a Romengo Együtteshez, többször játszottunk együtt. A zenekar vezetője, Rostás Mazsi Mihály és Pásztor Eszter, a freskófalu megálmodója hívott Bódvalenkére. A Bódvalenkei Vigasságokat korábban Sárkányünnepnek hívták. Szerencsésnek tartom az átnevezést, mert fontos hangsúlyozni, hogy a rendezvény ebben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 200 lelkes faluban lesz, abban a faluban, amely a helyi közösséget építő, segítő programjairól és a festőművészek meg a gyerekek által kiszínezett házairól is híres. Először megyek Bódvalenkére az idén augusztus 7-én és 8-án zajló fesztiválra. Pár napot ott töltök, mert szeretnék a helyiekkel ünnepelni, és szívesen meglátogatnám a Biztos Kezdet Gyermekházat is.

rap: Milyen programok lesznek ott?

SZÁ: Fellép többek között a Kanizsa Csillagai, a Romengo, a Vojasa. A szerb Interkulturalni Teatar orosz cigányzenei műsorát játssza. Lehet majd kiállítást és filmet nézni, kirándulni. A vezetett túrákon felfedezhetjük a Bódvalenkét körülölelő lápi vidéket és a Rákóczi-barlangot is. A civil szervezetek és egyházi cigány missziók kerekasztal-beszélgetésének témája a szegregáció lesz.

rap: Te milyen repertoárral szerepelsz?

SZÁ: Gyerekműsort játszom két szuper dzsesszzenésszel, Dés Andrissal és Csókás Zsolttal. Idén 11 éves a zenekarunk. Szeretünk improvizálni, elmélyülten játszani, hiszünk a szabadságban, szeretjük a sokszínűséget, a kreativitást, és tiszteljük a gyerekeket. Nincs két egyforma koncertünk, a zenésztársaim már megszokták, hogy sorrendet sem írok. A Besh o droM zenekarban sem volt sosem, és ez bosszantott akkor, de ma frontemberként értem már, mit csinált Barcza Gergő. Érzékenyen figyelte, hogy éppen mi történik a közönséggel, és eszerint állította össze fejben a repertoárt. Négy gyereklemezünk dalaiból válogatunk majd.

rap: Milyen fesztiválokon, rendezvényeken láthatunk még a szezonban?

SZÁ: Augusztus 20-án este Balatonfüreden játszunk gyerekműsort, 25-én Szabadkán két népzenei koncertet is adunk, egyet a felnőtteknek, egyet a gyerekeknek. 29-én este az Örkény Színház fesztiválján Karády-dalokat énekelek. Szeptemberben Koppenhágában, Párizsban, majd Isztambulban lépek fel.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.