Krimiben tudós

  • 2014. november 26.

Snoblesse

Arne Dahl, a svéd krimikirály Budapesten.
false

Arne Dahl krimiirodalmi pályafutása elég sok rossz vért szült úgy hazájában, mint a nemzetközi vizeken, de ez a minimum, ami elmondható a Rossz vér és a Misterioso című krimik szerzőjéről. De nincs itt helye semmiféle szellemeskedésnek, amikor a svéd üzleti elit tagjait sorra holtan találják fényűző otthonaikban, s erre válaszul a rendőrség kénytelen megalakítani az A csoportot, egy tehetséges rendőrökből álló különleges egységet. Dahl krimisorozata svéd idő szerint ma hajnalban tizenegy regényt számlált, de a helyzet bármikor változhat, s jöhet a tizenkettedik.

Dahl magyarul frissen megjelent regényében Amerika legrettegettebb sorozatgyilkosa megöl egy svéd irodalomkritikust, és ez még csak a kezdet! Szolgálati közlemény: pánikra semmi ok, a magyar irodalomkritikusok biztonságban vannak, különben is csak fikcióról van szó, ugye?

 

Az 1963-as születésű, sűrűn dekorált (Német Krimidíj, Palle Rosenkrantz-díj, „Legjobb svéd krimi” cím) szerző Budapesten, az Alexandra Pódiumon mesél sikerének titkáról és a stockholmi őszről, mely (korán sötétedik) jelentősen megnehezíti az A csoport dolgát. A szerzővel Fon Gabi beszélget.

Figyelmébe ajánljuk