UH Fest – finálé

  • 2015. október 2.

Snoblesse

Erős zárás: Dean Blunt, Burning Star Core, Valerio Tricoli, Pierce Warnecke & Matthew Biederman.
false

Dean Blunt, akinek idei remek lemezéről itt írtunk, az elmúlt években keletkezett munkáiban határozott popzenei érzékenységet mutatott, mindezt rendkívül izgalmas elektronikus-akusztikus zenei köntösbe csomagolva. Inga Copelanddel közös Hype Williams duója a 2010-es évek elejének kultikus produkciója, mely a kortárs elektronikus tánczene és a bizarr popzenei hangminták hibridjét kínálta. Élő fellépéseik felejthetetlenek és lehengerlőek voltak, mint ahogy Dean Blunt szóló színpadi produkciói is azok. Dean Blunt manapság közelebb került a szinte klasszikus dalformához, de zenei megoldásai továbbra is kiszámíthatatlanok: élőben egy szaxofonost és egy gitárost hoz magával.

A trafós estét Pierce Warnecke és Matthew Biederman duója nyitja majd: audiovizuális műsoruk zajokkal, formákkal és színekkel operál, alkotóelemeikre szedve ezeket, egyenrangú és organikus kapcsolatot hozva létre a hangzó és a látott világ között.

Ahogy az este vendége lesz az olasz Valerio Tricoli is: tavalyi lemeze (Miseri Lares) a field recording, a finom ambient elektronika és a zaj határán mozgó felejthetetlen hangképeivel és kompozícióival a palermói zenész eddigi csúcsteljesítménye.

Burning Star Core nevű, másfél évtizede aktív projektjével játszik még az estén a  New Yorkban élő és alkotó kísérleti zajzenész C. Spencer Yeh, akinek Burning Star Core nevű projektje zajos és absztrakt elektronikával, afféle kifordított és indirekt technóval szórakoztatja a publikumot.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.