Idén először bárki szavazhat arra, mi legyen az év szava

  • narancs.hu
  • 2022. november 22.

Sorköz

Három befutót versenyeztet meg az Oxford Dictionary.

Az oxfordi szótárkészítők minden évben kiválasztanak egy kifejezést, amely az adott esztendőt leginkább jellemezte, amely legjobban kifejezi az adott időszak által hozott változásokat. Idén először a nagyközönséget is bevonják a folyamatba.

Az Oxford Dictionary honlapján kifejtik, hogy mivel 2022 a niytás, az újratalálkozások éve volt a pandémia karanténidőszakjai után, ezért döntöttek amellett, hogy ők is megnyitják a döntési folyamatot. Nem bíztak azért persze minden a véletlenre (pontosabban a nyelvhasználókra), az esélyes jelöltek listáját ugyanis előzetesen egy szakértő lexikográfusokból álló bizottság szűkítette le. Így most három szóból, kifejezésből választhatja ki bárki, hogy szerinte melyik írja le legjobban 2022-t.

A három jelölt, amelyek közül választani lehet:

  • a metaverse, 
  • a #IStandWith 
  • és a goblin mode.

A "metaverse", azaz magyarul metaverzum szó használata még 1992-ből, Neal Stephenson egy regényéből ered, emlékeztet a Könyves Magazin. Az oxfordi szótárkészítők szerint 2022-ben a virtuális valóság és használata óriási ugráson ment keresztül (gondoljunk csak a hibrid és online munkavégzésre vagy éppen az NFT-kre), magát a szót pedig 2022 októberében négyszer annyiszor használták, mint az előző év azonos időszakában.

A "#IStandWith" kifejezés a szolidaritás közkeletű kifejezése lett a közösségi platformokon. Az ukrajnai háborútól kezdve a Depp kontra Heard perig szinte bármilyen üggyel kapcsolatban előkerült már.

A "goblin mode" pedig egy szleng kifejezés, amely a karanténidőszakok idején terjedt el, és gyakorlatilag egy magatartást jelent: arra mondjék, hogy "goblin módban" van, aki elutasítja a társadalom elvárásait, azt csinálja, amihez épp kedve van. Ha akar, lustálkodik, ha akar, nem törődik a külsejével, és mindezért bocsánatot sem kér.

A december 2-ig tartó voksoláson bárki részt vehet az egész világról, mindössze a szavazás honlapjára kell kattintania.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk