Szőcs Petra kapja idén a Hazai Attila Irodalmi Díjat

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Sorköz

A díjat nyolcadik alkalommal adják át.

A Hazai Attila Alapítvány szakmai zsűrijének döntése alapján ebben az évben Szőcs Petra veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjatírja a Litera.

Szőcs Petra költő, filmrendező. Kolozsváron született, az ELTE magyar-német szakán és az SZFE forgatókönyvíró szakán végzett. 2008 óta publikál verseket. Kisjátékfilmjeit és Déva című nagyjátékfilmjét többek között Velencében, Cannes-ban és Szarajevóban vetítették. Első könyvéért (Kétvízköz), amely Kolozsvár egyik városrészéről kapta a címét, 2014-ben Makói Medáliák díjat kapott. 2017-ben Stuttgartban adták ki magyar–német nyelvű verseskötetét (Dán púder), és ugyanebben az évben kiállítása nyílt a Solitude kastélyban Leaving the Station címmel. Legutóbbi verseskötete, A gonosz falu legszebb lakói 2022-ben jelent meg.

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére.

Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1,2 millió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs szerzőt, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Berta Ádám, Németh Gábor, Sarankó Márta és Szegő János. A döntésben a kuratórium és az általuk felkért zsűri közreműködött, melynek tagjai: az előző évben díjazott Szabó Marcell, valamint Gaborják Ádám, Nagy Gabriella és Szüts Miklós.

A díjat 2023-ban nyolcadik alkalommal adják át, a díjátadó május 6-án lesz a Nyitott Műhelyben.

A díjat 2016-ban Bartók Imre, 2017-ben Tóth Kinga, 2018-ban Orcsik Roland, 2019-ben Nemes Z. Márió, 2020-ban Kiss Tibor Noé, 2021-ben Zilahi Anna, 2022-ben Szabó Marcell nyerte el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk