Máris megdobta egy marék pénzzel Dörnerék Nagy Feró-darabját az Emmi

Színház

Azok a boldog szép napok, ég veled! Te nem tudod, milyen jó nélküled.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az Újszínház Boldog szép napok című – a Beatrice és Nagy Feró történetét feldolgozó darab – ősbemutatója olyan fontos kulturális és színházművészeti esemény, hogy egy pályázaton 900 000 forintot adott a megvalósítására.

Így a Nemzeti Kulturális Alapnál A kőszívű ember fiaira és a Sári bíróra már megítélt egymillió forint mellé még majdnem ugyanannyit kapott állami pályázati forrásból a Dörner vezette városi teátrum, természetesen a fenntartói alaptámogatás felett. Ez utóbbi 2015-ben közel 414 millió forint volt.

De mit is tudunk a kétségtelenül ígéretes Nagy Feró-drámáról?

Sajnos igen keveset, de az legalább zavaros. A dráma szövegét Falussy Lilla jegyzi, a darab viszont nem szerepel az Újszínház honlapján a most induló évad hat bemutatója között.
Ezért a frissen újraválasztott és 11 kihívót (!) maga mögé utasító Dörner György igazgatói pályázatához fordultunk további információért. (A pályázatból itt szemezgettünk pár beszédes részletet.) Dörner egy helyütt azt írja, hogy 2017-ben fog színpadra kerülni a szóban forgó darab, sőt, a 2020/2021-es évadban az R-GO történetét is színpadra vinnék majd, „a zenés játékban elhangzanának“ a legnagyobb slágerek is. „Bízunk benne, hogy a rock-musicalekkel hosszú évadokon keresztül biztosítjuk a telt házas nézőteret, s reményeink szerint újabb közönségréteget hódítva meg ezáltal“ – fogalmaz kristálytisztán a direktor.
Mindenesetre az Emmi döntnökeit már meg is hódította a koncepció.

Dörner állítását sajnos Dörner cáfolja is

pár oldallal arrébb, amikor a darabot nem szerepelteti a 2017/2018-as műsortervében.
De ne akadjunk fent a részleteken, majd biztosan ügyesen beszuszakolják valamelyik gondosan megtervezett évadprogramba a sikervárományos és Emmi-pénzzel megtámogatott rockballadát.
Ne hallgassuk el, hogy a pályázaton egy sor jóravaló társulat és intézmény kapott hasonló összegű támogatást, köztük például Pintér Béla és Társulata, a TÁP Színház, a Trafó vagy a tatabányai Jászai Mari Színház, hogy csak párat említsünk véletlenszerűen a sorból.

Figyelmébe ajánljuk