rés a présen

"Álmok vannak"

Góbi Rita táncos-koreográfus

  • rés a présen
  • 2012. május 5.

Színház

rés a présen: Mennyiben határozza meg a munkádat, hogy vajdasági vagy?

Góbi Rita: Vajdaság, Szerbia, Újvidék a gyökerek. Sok-sok pozitív-negatív emlék; a gyerekként megtapasztalt színházi, tévészereplések mind bátorítottak a pályaválasztásra. Sok jó pedagógustól tanulhattam, és már a kezdetektől fontos volt a kreativitás és az improvizáció. Imádok hazamenni, igyekszem átadni a tapasztalataimat azoknak az éhes fiataloknak, akik be voltak zárva, évekig nem járhattak külföldre. Nagy a lemaradás, de erős az energia a fejlődésre.

rap: Milyen irányzatot követsz a kortárs táncon belül?

GR: Mindig kíváncsi voltam, igyekeztem sok-sok tánctechnikát magamba szippantani, közben önmagamat tanulmányozni, hogy ki is vagyok, milyen is vagyok, milyen is az az egyedi nyelv, amivel közölni tudnék. Rám minden hatással van, minden megérint. A táncművészet számomra egy olyan nyelv, ami bennem él, folyamatosan fejlesztem a szókincsét, ez a kommunikációm.

rap: Milyen társulatokban, helyeken táncoltál eddig, megvan-e a GoBe Társulat?

GR: Pályám kezdetén a Pécsi Balettnél táncoltam, Eck Imre, Kun Attila, Seregi László alkotásai nagy hatással voltak rám. Mint független táncművész dolgozhattam Bozsik Yvette társulatával, a Tünet Együttessel, az Andaxínházzal, Réti Annával, Nagy Andreával, Pataky Klárival, Gergye Krisztiánnal, Gergely Attilával. A GoBe Társulat mindig lesz, mert fontos az a közösség, az a kör, amely tanulni, fejlődni vágyik, hasonlóan gondolkodik, van egyfajta érzékenysége, nyitottsága a táncszínház felé.

rap: Milyen darabokat tartasz repertoáron, hol lehet látni legközelebb?

GR: A GoBe Társulat Fehér fal- Testképek Rodinre hangolva című régi-új darabja lesz legközelebb, április 27-28-án, 19.30-tól a Bethlen Téri Színházban.Április 28-án Pécsett, a Zsolnay-negyedben reggel 10-kor interaktív gyerekfoglalkozást tartok. Májusban lesz Mono Táncfesztivál, Andaxínház-produkció, Nincs ott semmi a Tünet Együttessel, a Bozsik Yvette Társulattal pedig Varázscirkusz, Pöttyös Panni az iskolában és más gyerekdarabok. Meg ki tudja, hogy ki fog még felkeresni minket, hiszen a GoBe Társulat egy olyan kollektíva, amely imádja a spontán dolgokat, bármihez tud kapcsolódni, bárhol működik, legyen az a divatvilág, más művészeti ágak, kiállításmegnyitók, közterek, vendéglők. A tánc mint rítus mindenkiben benne van.

rap: A Trafóban felújítottátok ez Eleven tér című darabot.

GR: Mivel a darab Bozsik Yvette-tel jött létre eredetileg, nekem több mint egy "új produkció". Múltja van, ami rám is hatással volt, van. Árvai Gyurinak sokat köszönhetek, igazi alkotótárs, akivel szeretek együtt létezni, gondolkodni, alkotni. A darab jövőjéről nem tudok sokat, de mindent meg fogok tenni, hogy ez az érték ne vesszen el.

rap: Foglalkozol-e a táncon kívül mással is?

GR: Táncon kívül? Ez az életem!Folyamatosan tanulok, most a mesterszak következik. Aztán van a tanítás, amit kóstolgatok, mert szeretném átadni mindazt, amit már megfejtettem, és fontosnak tartom az utánpótlást. Hogy mi lesz később, azt nem tudom. Álmok vannak. Készülök egy nagy, széles látókörű csapat összeállítására, amellyel meg tudjuk őrizni a művészetünket.

Figyelmébe ajánljuk