Támogatott tartalom

Állandó készenlétben

  • Fizetett tartalom
  • 2024. május 15.

Támogatott tartalom

A család, ahol minden gyerek ugyanazzal az öröklődő betegséggel él

Orrvérzéses panaszból derült ki a súlyos hemofília egy tízéves kislánynál. Rájöttek, hogy a család mind az öt gyereke ugyanazt a betegséget örökölte. Az ezt követő időszak különösen megterhelő volt mind­annyiuknak: meg kellett tanulniuk együtt élni egy életet veszélyeztető betegséggel. A Bátor Tábor kapuján belépve azonban új világ nyílt meg a család számára, ebből azóta is tudnak meríteni.

A krónikus vérzékenység esetén hiányzik a véralvadásért felelős faktor a vérből. A vérzés csak nagyon lassan áll el, vagy egyáltalán nem. Egy banális sérülés is komoly veszélyforrás, és állandó rettegéssel jár, hiszen észrevétlen belső vérzést okozhat. A nagyob­baknál azonnali vénás injekcióra, orvosi beavatkozásra van szükség. Ilyenkor a szülők szó szerint rohannak a gyerekeik életéért.

Dalma, a család első gyermeke tíz­évesen nagyon gyakori orrvérzéssel küszködött. Az orvosok és a család sokáig csak találgattak, mi okozhatja folyamatos panaszait, mígnem a vérvizsgálatok váratlan eredménnyel szolgáltak. Ezután az is kiderült, a család valamennyi gyermeke ugyanebben az örökletes betegségben szenved. Hogy ez a fordulat hogyan változtatta meg a család életét? „Hihetetlennek tűnik, de a Bátor Táborban szerzett élményekkel az állandó rettegés helyett azóta másképp éljük az életüket” – meséli Sándor, az édesapa. 

 
 

 

Erő és energia 

„A Bátor Tábor pontosan azt adta, amire szükségünk volt” – idézi fel Sándor. „Orvosok, ápolók, önkéntesek is segítettek bennünket. Erőt kaptunk és reményt, új távlatokat a betegség kezelésére. Ha ugyanis megtanuljuk higgadtan és nyugodtan kezelni ezt a nehéz helyzetet, az már fél gyógyulás. Ez a pozitív hozzáállás nagyon sokat segített nekünk. Emellett olyan szeretetet és elfogadást tapasztaltunk, amit máshol még sosem.”

„A tábor nemcsak gyógyító hely, hanem egy olyan varázslatos világ, ahol a betegség tulajdonképpen a lelki fejlődésre is lehetőséget ad” – fejti ki az ötgyermekes családfő. „Egy olyan világban, ahol sokszor úgy érzi az ember, hogy nem elég jó, a tábor megmutatta, hogy mindenki értékes. Hatalmas erőt és békét adott ez az élmény, és sokat tanultunk belőle” – teszi hozzá. „Ezután aktívan kezdtünk részt venni segítő tevékenységekben, más rászorulóknak és szervezeteknek nyújtunk támogatást. A Bátor Táborban szerzett tapasztalatok arra inspiráltak minket, hogy pozitív változást hozzunk a világban. A táborból merített erő és energia továbbra is velünk van.”

Életre szóló kincs

Amikor ilyen krónikus betegséggel élő családok először hallanak a Bátor Táborról, gyakran érzik úgy, hogy végre találtak egy helyet, ahol nem kell indokolniuk a gyermekük állapotát vagy magyarázatot adniuk rá. Itt mindenki érti, miken mennek keresztül, hiszen hasonló cipőben járó családokkal találkozhatnak. A családi táborokban a programok különlegessége, hogy azokban a betegséggel élő gyerekek mellett a testvéreik és a szüleik is részt vehetnek, így közösen erősíthetik egymást.

„A béke, a nyugalom és a jókedv körülölel, egy varázslatos helyre, egy mini Édenkertbe kerülsz” – mesél tovább Sándor. „A Bátor Tábor a példa arra, hogy bárhol is éljünk az országban, együtt képesek vagyunk egy családdá válni mindössze egy hét alatt. A beteg gyerekek, a családtagok és az önkéntesek mintha évek óta ismernék egymást. Elmehetsz száz táborba, egy luxusutazásra, de nem kapod meg ezt. Én azt gondolom, hogy a Bátor Tábor egy kapu egy jobb világ felé.”

A Bátor Táborban szerzett élmények olyan kincset jelentenek a hemofíliás, vérzékenységgel küzdő gyerekeket nevelő család számára, amit soha nem felejtenek el, és amit az élet minden területén hasznosítanak. A gyerekek krónikus betegsége már nem akadály az élet boldog és teljes megélésében. „A Bátor Tábor új világot nyit meg azoknak, akiknek szükségük van rá, és lehetőséget ad arra, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz és jobbá tegyék életüket” – zárja gondolatait az édesapa.

A súlyos, krónikus betegséggel diagnosztizált gyerekeknek sok nehézséggel kell megküzdeniük. Hónapokat töltenek a kórházban családjuktól és barátaiktól elszigetelve. A Bátor Tábor ingyenes programjain azonban erőt kapnak a gyógyuláshoz, önbizalmat az élethez. Évente több mint 3 ezer beteg gyereknek és családjuknak segítenek!

Rád is szükség van, hogy folytathassák munkájukat, és minél több súlyosan beteg gyerek élhessen át gyógyító élményeket! Bővebben a Bátor Tábor honlapján olvashatsz az adó 1% felajánlás módjáról: www.batortabor.org

(x)

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.