chili & vanilia - Banális történet: petrezselyemgyökér

  • .
  • 2009. március 12.

Trafik

A hungarikumokat akkor értékeli igazán az ember, amikor hosszabb ideig külföldön él. Számos ételünk, alapanyagunk az itthoni hétköznapokban annyira természetes, hogy hiányuk csak akkor tűnik fel igazán, amikor nem elérhetők.
Az egyik ilyen a petrezselyemgyökér, vagyis fehérrépa. Bár néhány országban ismerik és használják (németek, franciák), sehol nem annyira mindennapi, mint nálunk. Több országban nagy gyökérkultúra uralkodik, és a piaci standokon a szivárvány minden színében tündökölnek a különböző izgalmas gumófélék. A petrezselyemgyökerünk azok közül leginkább a pasztinákra hasonlít, ami elég közel áll hozzá, mégsem ugyanaz: méretesebb, kerekebb, íze pedig kevésbé komplex, az édesség mellől hiányzik belőle az a jellegzetes földes mélység, amitől például a húsleves tökéletessé válik.

Mindazonáltal ritkaság, ha a gyökér a főszereplő egy ételben; ez a leves viszont csak róla szól, s nekem az egyik kedvencem. A friss zöld petrezselyem nemcsak színező funkcióval bír (bár az sem másodlagos): friss, füves íze jól ellensúlyozza a gyökér édességét. Ugyanezt hozza a tetejére szórt pirított húsos szalonna is.

Petrezselymes petrezselyemgyökér-leves

Hozzávalók (4 adag)

6 közepes méretű, zsenge petrezselyem-gyökér meghámozva, felkockázva

2 salotta (vagy egy kisebb hagyma), finomra aprítva

1 l leszűrt húsleves

4 ek. vaj

só, bors

4 csokor petrezselyem

csipetnyi frissen őrölt szerecsendió

1 kk. reszelt citromhéj

ízlés szerint kevés tejszín

olívaolaj

a tetejére: húsos szalonna

Lábasban felolvasztjuk a vaj felét, majd üvegesre pároljuk rajta a finomra aprított hagymát (ne kapjon színt). A meghámozott, nagyjából egyforma kockákra felszeletelt gyökeret rádobjuk a megpuhult hagymára, átforgatjuk. Felöntjük a leszűrt húslevessel, sózzuk, borsozzuk, kevés frissen őrölt szerecsendiót adunk hozzá. Fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul - kb. 15 percig. Közben blansírozzuk a petrezselyemzöldet: lecsipkedjük a leveleit, majd fél percre forrásban lévő vízbe tesszük. Szűrőkanállal kiszedjük, és azonnal jeges vízbe helyezzük. A levest és a petrezselyemzöldet robotgépben simára pürésítjük. Egyenletes zöld színt csak erős teljesítményű géppel tudunk elérni, egy gyengébb botmixer a petrezselyemzöldet inkább egészen finomra aprítja, de a leves "pöttyös" marad. Ha nagyon sima állagot szeretnénk, a levest egyszer átpasszírozzuk, majd ízlés szerint kevés tejszínt (elhagyható) és hideg vajat keverünk bele. Ropogósra kisütött húsos szalonnakockákkal megszórva, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk