chili & vanilia - Capparis spinosa

  • .
  • 2008. július 24.

Trafik

Az 50-es évek Olaszországában a bordélyházak állami tulajdonban voltak, működésüket szigorú törvények szabályozták - lakói (ti. az örömlányok) csupán hetente egyszer kaptak kimenőt -, a főzéshez ezért jobbára olyan hozzávalókat használtak, amelyek mindig kéznél vannak egy háztartásban.
A legenda szerint így született a világszerte népszerű tésztaétel, a pasta alla puttanesca. A szószban csak fokhagyma, csilipaprika, szardella, paradicsom, fekete olajbogyó és kapribogyó van. Utóbbi, az apró, markáns ízű zöld bogyó számos más olasz fogás fontos alkotóeleme (pl. vitello tonnato, caponata, salsa verde). Salina szigetén terem állítólag a legjobb minőségű belőle. A klasszikus francia konyha is gyakran használja meleg és hideg mártások részeként (tartár, Gribiche, Ravigote). Halhoz a legfinomabb! Hagyományosan a rájához; amikor citromlével és kapribogyóval kevert, barnított vajat locsolnak rá. S hogy kissé távolodjunk a mediterrán vidékről, említhető akár a Königsberger Klopse is (az egykori keletporosz fővárosról elnevezett húsgombóc savanykás, tejszínes mártással), vagy a belgák kedvenc tatár bifsztekje (ők filet américaine-nek hívják). A kapribogyóval az üzletben háromféle változatban találkozni: az olajbogyó nagyságú, száras gyümölccsel, az ecetes lében álló, savanyított és a sóban eltett fajtával. Sokan az utóbbira esküsznek - ha ezt használjuk, többször át kell öblíteni, hogy ne legyen annyira sós. Minden olyan ételben kiváló, amiben pikáns, savanykás-kesernyés íze ellensúlyozza a többi hozzávaló édességét vagy nehézségét.

Burgonyasaláta kapribogyóval, szárított paradicsommal és szardíniával

Hozzávalók (2 adag)

6 kisebb, nem szétfövő burgonya

fél lila hagyma, vékonyan felszeletelve

4-5 szem félig szárított paradicsom (elkészítése a receptben)

1 ek. kapribogyó

1 doboz jó minőségű szardínia

friss petrezselyemzöld

fél citrom reszelt héja

1 ek. sherry (vagy fehérborecet)

4 ek. olívaolaj

A félig szárított paradicsomhoz a paradicsomok csumáját kivágjuk, hosszában félbevágjuk, majd kiskanállal eltávolítjuk a magját. Vágott felükkel felfelé alufóliával bélelt tepsire helyezzük őket. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, tetejükre pici sót, lehetőség szerint néhány ág friss kakukkfüvet és hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát teszünk. 110 ·C-os sütőben kb. 4 órán át sütjük (akár egy héttel korábban is elkészíthető). A salátához a burgonyát egészben, héjában, fedő alatt kb. 15-20 perc alatt megfőzzük, semmiképpen ne essen szét. Ha kissé lehűlt, meghámozzuk, és karikára szeleteljük. Simára keverjük az ecetet és az olívaolajat. Az öntetet a főtt burgonyára öntjük. Hozzáadjuk a szárított paradicsomot, a kapribogyót, a vékonyra szeletelt lila hagymát, a reszelt citromhéjat, és alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss petrezselyemmel. A szardíniát vagy villával kisebb darabokra szedjük és a salátába keverjük, vagy egészben a tetején tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk