chili & vanilia - Dim sum: tea, buci, csirkeláb

  • .
  • 2007. július 12.

Trafik

New York, Chinatown. Araszolva próbáljuk magunkat átküzdeni a vasárnap délelőtti zajos forgatagon. Csak tudatos odafigyelés árán tűnik fel, mikor kerülünk át az egybeolvadó olasz negyedből a kínaiakhoz.

New York, Chinatown. Araszolva próbáljuk magunkat átküzdeni a vasárnap délelőtti zajos forgatagon. Csak tudatos odafigyelés árán tűnik fel, mikor kerülünk át az egybeolvadó olasz negyedből a kínaiakhoz. A hangzavar és nyüzsgés mindkét oldalon nagyjából egyforma, egyedül a feliratok és az élelmiszerboltok kirakatai árulkodnak arról, merre járunk. A Canal Streeten átkelve, fura, idegen illatok, friss halakat, rákféléket, egzotikus gyümölcsöket kínáló üzletek, ablakokban függő, ragacsos kacsasültek, oldalasok jelzik, hogy megérkeztünk. Reggeli dim sum lakomára készülünk.

A dim sum a kínai étkezés egyik legfontosabb formája - reggeli, ebéd, teázás, családi, társasági esemény. Valójában nem más, mint falatozgatás: kínai tapas, alkohol helyett teával. Az eredeti koncepció az italra épült: az átutazó, megfáradt kereskedők és a földekről visszatérő parasztok az illatos zöld nedű mellett pihenhettek meg a teaházakban - a felszolgált fogások csak később csatlakoztak a szürcsölés mellé.

Zsúrkocsiról válogatunk a frissen készült, garnélával töltött táskák, a sűrű, édeskés mártásos sertéshúst rejtő buci, a fűszeres mázban párolt oldalasfalatok, vagy az extrém, cuppogós csemege, a chilis, feketebabszószos csirkeláb között. 'ket követik a kevésbé ismert, rizstésztába göngyölt fogások, tarogyökérből készülő, kisütött gombócok, és a néha egészen ismerős, máskor pedig bizarr kinézetű, kocsonyás édességek.

Nem tudom, vajon Kínában mennyire autentikus, nem is kifejezetten a leghagyományosabb dim sum fogás, de az egyik legfinomabb. Előre szólok, pepecs. Aki türelmetlen, inkább étteremben rendelje.

Kínai pirított, töltött, húsos táska (potstickers)

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz)

30 db 9 cm átmérőjű, kerek wontonlap*

1 nagy fej kelkáposzta (vagy kínai kel),

vékonyra szeletelve + 2 ek. só

10 dkg darált sertéshús

5 szál újhagyma, vékonyra karikázva

kb. 6 cm-es gyömbér, lereszelve

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 ek. szójaszósz

2 tk. szezámolaj

1 tk. cukor

A vékonyra gyalult kelkáposztát besózzuk, szűrőbe tesszük, és nehezéket teszünk rá. 15 perc múlva kinyomkodjuk, majd ugyanezt a műveletet még egyszer megismételjük. Az így előkészített káposztát összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Kis tálkában hideg vizet készítünk ki. A kerek lapok közepére helyezünk 1-1 púpozott tk. tölteléket. A lapok szélét körben bevizezett ujjal megnedvesítjük. Jobb szélét összecsippentjük, majd egyik irányból a másikba, 5-6 hajtással, harmonikaszerűen, szorosan zárt félholdat formálunk. Felhevítünk egy serpenyőt, kevés olajat öntünk bele. Amikor forró, a félholdakat állítva, körben beletesszük, aljukat egy perc alatt megpirítjuk. Ekkor közepesre vesszük a lángot, kb. 1 dl húslevest vagy vizet öntünk alá, fedő alatt kb. 8-9 perc alatt megpároljuk. Azonnal, szójaszósszal tálaljuk.

* Egzotikus hozzávalókat áruló boltok mélyhűtőpultjában készen kapható, vagy házilag is készíthető: 12,5 dkg lisztet fél teáskanál sóval összekeverünk, lassan hozzáadunk negyed csésze (0,6 dl) vizet. Kemény tésztává dolgozzuk, két órát pihentetjük, majd hengerré formálva, szeletelve, 9 cm átmérőjű, kerek lapocskákat nyújtunk belőle.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk