A fondü azonban az egyik leghangulatosabb téli csemege, ilyenkor van itt az ideje igazán. A közös mártogatás élménye, a lepottyant falatok kihalászása és nem utolsósorban a kötelezően fogyasztandó tetemes mennyiségű száraz fehérbor garantáltan emelkedett hangulatot eredményez. Sokféle sajtfondü létezik, de a klasszikus az ún. savoyai. Három sajt kell bele: comté, beaufort és ementáli. Ezek hiányában persze lehet variálni, a sajt minősége azonban döntő fontosságú. Az egyik legyen érett, markáns ízű, a másik keményebb, a harmadik lágyabb állagú. Fejenként kb. 25 dkg sajtot, 1 dl fehérbort számolhatunk, a többi ízesítés már opcionális. A fondübe alapvetően száraz kenyérkockákat mártogatunk, de kínálhatunk hozzá krumplit, kelbimbót, gombát, sonkát, almát, szőlőt is (a gyümölcsök különösen finomak). A kenyérnél fontos, hogy szikkadt legyen, nem véletlenül, hiszen az eredeti ötlet pontosan arról szólt, hogy a száraz kenyereket és a maradék sajtokat ehető formába hozzák. (Ha csak friss kenyerünk van, akkor vagy felkockázzuk, és egy napig állni hagyjuk, vagy 180 ·C-os sütőben 5 percig szárítjuk). A fondüetikett egyik könnyen megjegyezhető szabálya: ha beleesik a villáról egy falat a sajtszószba, akkor meg kell csókolni az asztalnál ülő ellenkezű neműeket. (Csalni nem ér!) Az igazság az, hogy a fondü akkor lesz igazán finom, ha kiváló sajtból készül, ami itthon nem olcsó mulatság.
Savoyai sajtfondü
Hozzávalók (3-4 személyre):
25 dkg comté sajt
25 dkg beaufort sajt
25 dkg ementáli sajt
3 dl száraz fehérbor
1 kupica cseresznyepálinka
1 tk. étkezési keményítő
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
frissen őrölt szerecsendió
(ha csak kenyeret adunk hozzá,
akkor 3-4 személyre egy bagettet
számolhatunk)
Lereszeljük a sajtokat. Egy lábasban (vagy rögtön a fondüedényben) lassan felmelegítjük a bort (picit gyöngyözzön, de ne forrjon). Hozzáadjuk az egyik gerezd fokhagymát (finomra aprítva), a reszelt sajtokat és alacsony lángon felolvasztjuk állandó kevergetés mellett. Amikor teljesen felolvadt a sajt (kb. 5-6 perc), a szószba keverjük az egy kupica pálinkában feloldott étkezési keményítőt, egy-két percet rotyogtatjuk. Frissen őrölt borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Ha külön lábasban készítettük, akkor átöntjük a fondü-edénybe, amit előtte a másik gerezd fokhagymával bedörzsöltünk. A hőfokot fondükészüléktől függően szabályozzuk, alapvetően alacsonyan tartjuk. Mindenfélét mártogatunk bele, és komoly mennyiségű száraz fehérborral fogyasztjuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com