chili & vanilia - Hölgyem, leheletnyi szerecsendiót szabad?

  • .
  • 2008. február 14.

Trafik

Álmomban törzsvendég vagyok egy étteremben. A konyhában a séf minden reggel frissen őrli az összes fűszert. Semmi zacskózörgés, semmi kész, poros üvegcse.

Álmomban törzsvendég vagyok egy étteremben. A konyhában a séf minden reggel frissen őrli az összes fűszert. Semmi zacskózörgés, semmi kész, poros üvegcse. Fűszer-laboratóriumában több száz varázslatos, illatos, egzotikus mag, gyökér, szárított virág sorakozik, mind csak a konyhafőnök hangulatára, ötleteire vár. Szegfűbors, csillagánizs, kardamom, tellicherry bors, szegfűszeg, vanília bódítóan átható, de kellemes illata lengi be az éttermet. Szervizkor gusztusos kis tégelyekben sorakoznak a porok (épp csak annyi, amennyit estére megőröltek), az asztalunkhoz pedig a sommelier-hez hasonló fűszermester (mondjuk herborista?) érkezik, aki a fogással harmonizáló fűszert ajánl, elmagyarázza a tulajdonságait, az eredetét, szagoltat, mesél, végül teátrálisan megszórja az ételt.

A desszertnek rendelt csokoládétortához kiegészítőket sorol. Nagy titkok tudója ő; a csokoládéhoz nem passzol ám minden. A különböző fajták olyan jellegzetes ízjegyeket viselnek - a citrusostól a dohányos, füstösig, hogy külön művészet eltalálni, melyiket mivel lehet szépen társítani. A szerecsendiót sokan nem kedvelik erőteljes aromája miatt, pedig megfelelő menynyiségben csodákra képes. Például az itt javallt illatos csokoládés süteménnyel garantáltan nem lehet befürödni. A szerecsendiót le ne spórolják - de azért csak óvatosan, nagy mennyiségben kábító hatása lehet, ami pedig romantikus estén talán nem kifejezetten kívánatos. Vagy igen.

Triplán szerecsendiós csokoládétorta

Hozzávalók (4 adag)

12 dkg jó minőségű, magas

kakaótartalmú keserű csokoládé

1 nagy tojás + 1 tojássárgája

6 dkg vaj

8 dkg cukor

3 ek. liszt

1 tk. vaníliakivonat

1 kk. só

egész szerecsendió, frissen reszelve

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A csokoládét darabokra törjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a sót és a frissen reszelt szerecsendiót. Lábasban vizet forralunk, amikor gyöngyözik, ráhelyezünk egy akkora edényt, ami pont ráillik. Az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Amíg a csokoládé felolvad (ne legyen forró!), kézi habverővel fehéredésig, sűrűre kikeverjük a tojást a cukorral és a vaníliával. "vatosan hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, majd a 3 ek. lisztet. Alufóliával kibélelt formába (egyszemélyes tálkákba vagy kis átmérőjű tortaformába) töltjük, aztán kb. 18-20 percig sütjük - a közepe legyen még kicsit lágy. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal reszeljünk rá az egész szerecsendióból. Tálaláskor is reszelünk rá: ez a harmadik és egyben legfontosabb adag, mert ez fog a legintenzívebben érződni. Tejszínhabbal kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk