chili & vanilia - Málnalikőr negyvenes férfiaknak (is)

  • .
  • 2007. április 26.

Trafik

A reptéren még az utolsó percben emlékezetembe villantak az üres üvegek, és eszembe jutott, hogy otthon megcsappant az italkészlet - pedig vendégeket vártam.
Épp annyi időm maradt, hogy sietve begyűjtöttem néhány flaska férfias szeszt: whiskyt, vodkát, konyakot. Ezeket fogom majd kínálni az élményekben gazdag, kirándulós napok végén - gondoltam. S a vendégek végre megérkeztek. Kényelmesen letelepedtünk a nappaliban, és élveztük, hogy együtt fogjuk tölteni a következő napokat. Micsoda ritka pillanat! "Whisky, vodka, szilvapálinka? Mit kérsz, van mindenem" - soroltam büszkén a kínálatot a negyvenes férfinak. Komótosan odasétált a zsúrkocsihoz, hogy hozzáértőn felmérje a lehetőségeit. Hirtelen izgatottan felkiáltott: "Nahát, créme de framboise, a kedvencem, ezer éve keresem!" Mondanom sem kell, a francia málnalikőr pár nap alatt teljesen elfogyott, én pedig örökre megtudtam, hogy mivel lehet egyeseknek bármikor apró örömöt szerezni.

A lelkesedés valójában nem olyan meglepő, hiszen Franciaországban nagy hagyományuk és múltjuk van a különböző gyümölcsökből készülő likőröknek. Az egyik leghíresebb talán a dijoni Créme de Cassis, az 1841 óta gyártott feketeribizli-likőr, a legnépszerűbb aperitif, a pezsgővel felöntött Kir Royal alapja. E neves koktélt Felix Kir katolikus papról nevezték el (a mondott férfi később 23 éven át - 1945-68 - Dijon polgármestere). Kir úr nyilván igen kedvelhette az italt, másrészt a helyi likőrkészítők háború utáni túlélési küzdelmeit próbálta segíteni azzal, hogy a város hivatalos italává tette. Az érkező látogatóknak a fogadásokon blanc-cassist, azaz fehérborral (eredetileg kizárólag Bourgogne Aligoté) kevert feketeribizli-likőrt kínált. Ennek különböző műfajai olyannyira elterjedtek, hogy francia vagy belga éttermekben és partikon szinte automatikusan hozzák (Kir Royal: likőr és pezsgő, 1:9 arányban; Kir: likőr és fehérbor 1:4 arányban; Communard: vörösborral; Cardinal: rozéval). A málnás változat, a Kir Impérial ugyanúgy készíthető, s szinte még finomabb. A likőr nemcsak koktélokhoz, hanem desszertekre, vaníliafagylaltra csurgatva is isteni, sőt markáns húsok, például a kacsa mártását is feldobja.

Francia málnalikőr (Créme de framboise) házilag

Hozzávalók:

1 kg málna (fagyasztott vagy friss)

7,5 dl vodka vagy pálinka

40 dkg cukor

A málnát picit nyomkodjuk össze és tegyük egy kétliteres üvegbe. Öntsük le az alkohollal, szorosan zárjuk vagy kössük le, majd hagyjuk állni 5-6 hétig (néha rázzuk fel). Ekkor szűrjük át (gézen keresztül a legkönynyebb). A cukrot 2 dl vízzel forraljuk össze, amíg teljesen felolvad, s pár percig főzzük. A szirupot öntsük a málnás alkoholhoz, keverjük össze, végül töltsük sterilizált üvegekbe. Lehetőség szerint fogyasztás előtt pihentessük legalább néhány hétig, de inkább 2-3 hónapig.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.