chili&vanília - Ezeregy rózsaszínű kristály

  • .
  • 2009. október 22.

Trafik

Megérkezett az ősz, vele pedig az évszak gyümölcsei, zöldségei. Közöttük a nagy kedvencem, az egyik leglátványosabb, a gránátalma.
Felhasználását, küllemét és szimbolikus jelentését tekintve is az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. Egyébként a közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalma-sűrítményt, amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. A sűrítmény savanykás-édeskés, és néhány száz forintért minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma (egy gránátalma leve egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát biztosítja), a gyógyszeripar és a kozmetika is gyakran használja. Főzéshez vagy a friss magjait lehet használni, amelyeket egyszerűen ki lehet kaparni, vagy a levét, amit ugyanúgy ki lehet préselni, mint bármelyik citrusgyümölcsét, ha félbevágjuk. (Hihetetlen színe van, és nagyon savanyú.) Megszámlálhatatlan kulináris lehetőséget rejt magában ez a számunkra egzotikus gyümölcs. Egy darabból rengeteg mindent lehet készíteni, érdemes vele kísérletezgetni. Íme három kedvencem:

Sült padlizsántekercs fokhagymás diókrémmel és gránátalmával: A padlizsánból hosszában 10 hajszálvékony szeletet vágunk. Mindkét oldalukat megkenjük olajjal, majd egy serpenyőben pirosra sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: egy kisebb padlizsánt meghámozunk, felkockázunk, és 2-3 ek. víz és egy egész gerezd fokhagyma hozzáadásával, fóliával lefedve a mikróban 8 perc alatt puhára pároljuk. Dióval, friss korianderral, kevés krémsajttal, olívaolajjal és fokhagymával pürésítjük. A masszát a sült padlizsánszeletekre kenjük, és feltekerjük. Tálaláskor megszórjuk gránátalmával.

Grillezett csirkemell gránátalmás, petrezselymes salsával: A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük olívaolajjal, 170 fokon 20 perc alatt megsütjük. Egy nagy gránátalma magjait összekeverjük felkarikázott újhagymával, sok friss petrezselyemmel, durvára vágott dióval és olívaolajjal. A felszeletelt csirkemellre halmozzuk.

Marokkói narancssaláta datolyával és gránátalmával: Felszeleteljük a narancsokat. Lapos tányéron szépen elrendezzük, megcsorgatjuk mézzel, megszórjuk őrölt fahéjjal, majd felaprított datolyával, dióval, gránátalmamaggal és mentalevelekkel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk