chili&vanília - Kumquat

  • .
  • 2010. február 4.

Trafik

A kumquat a narancsra hasonlít, kb. 4 cm hosszú, a formája tojásdad.
Héjastul fogyasztják, az egyéb citrusféléktől eltérően azonban a héja édes, húsa pedig savanykás. A magjai egészen meglepő, harsány zöld színűek. Jellemzően befőzve, kandírozva, dzsemként fogyasztják, de fűszeres chutney-k és markáns húsok, bárány, kacsa mellé adott mártások alapja is lehet.

Kínából származik, ahol már a 12. századi irodalomban is megjelenik, ma Japánban, Vietnamban, a Közel-Keleten, Floridában a legelterjedtebb. Európába egy Robert Fortune nevű skót botanikus és utazó hozta 1846-ban (nyilván innen a citrusfajokkal közeli rokon Fortunella nemzetség elnevezése, amelybe tartozik). A mi kontinensünkön Görögországban terem nagyobb mennyiségben, Korfun likőrt készítenek belőle.

Érdemes nyersen is megkóstolni, vagy kis adagból szirupos, kandírozott kumquatot főzni. Ehhez a gyümölcsöt alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Egycentis karikákra szeleteljük, és kb. 20 percig főzzük cukros szirupban, amely teljesen ellepi. Üvegben, a szirupban, hűtőszekrényben egész évben eláll. Különlegesebb árut tartó zöldségeseknél mostanában gyakran előfordul (kilója kb. háromezer forint, az egy évig kitartó befőttesüvegbe 30 dkg-ot szoktam venni). Csak úgy magában is nagyon finom, de kiváló keleties ízvilágú salátaöntetekbe karikázva, grillcsirkével összeforgatva, csokoládéhoz minden formában, dióval, mandulával, pisztáciával készült süteményekre, vagy az alábbi joghurthab tetején.

Marcipános joghurthab kandírozott

kumquattal

Hozzávalók (4 adag)6 dkg marcipánmassza2 evőkanál narancslikőr néhány csepp keserűmandula-kivonat (lehetőség szerint természetes)2 dl sűrű joghurt (pl. görög vagy török)2 dl hideg tejszín

A tetejére:pirított, durvára vágott mandula, kandírozott kumquat vagy narancshéj (esetleg aszalt sárgabarack, aszalt szilva, pisztácia, vörös áfonya, fenyőmag stb.)

A marcipánt a likőrrel kissé fellazítjuk, villával puhára nyomkodjuk. Fokozatosan hozzáadjuk a joghurtot, kézi habverővel teljesen simára keverjük a maszszával. (Ízlés szerint néhány csepp természetes keserűmandula-kivonattal hangsúlyozzuk a mandulaízt.) A hideg tejszínt kemény habbá verjük. "vatosan összeforgatjuk a joghurtos-marcipános krémmel. Poharakba töltjük, néhány órára behűtjük (akár előző este is elkészíthető). Ízlés szerint pirított mandulával, kandírozott kumquattal vagy narancshéjjal megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk