étel, hordó - ANGUS

  • .
  • 2008. október 2.

Trafik

Nem vagyunk fiatalok, de a névről Angus Young jut az eszünkbe ezen az esős vasárnap délutánon. Természetesen szegecsekkel kivert bőrdzseki van rajtunk, és persze tudjuk azt is, hogy a legendás gitáros az AC/DC korai időszakában előszeretettel viselt szarvat.
Mindez csak azért érdekes, mert így máris közelebb jutottunk mostani ételhordónkhoz. Angus nemcsak keresztnév, egy skót grófságot is így neveznek, aminek nagyon örülünk. Ám annak még jobban, hogy ebből a grófságból egy szarvasmarhafajta származik. Gitározni ugyan nem tud az angus marha, ennek ellenére különös állat. A Pallas Nagy Lexikon szócikke szerint nemcsak fényes, fekete szőrű, hatalmas termetű, igen jól tejelő és jól hízó jószág, de ráadásul "szarvatlan" is, ami ugyanis ízekre szaggatja hard rockos asszociációs vécéláncunkat, viszont végre beléphetünk a Dohány utca és Kazinczy utca sarkán álló étterembe.

Az Angus alcíme "steak and pasta", így igazolva látjuk múlt heti állításunkat, mely szerint "olaszozás" nélkül nem lehet ma éttermet üzemeltetni Budapesten. Első gondolatunk persze az, hogy a könnyed mediterrán fogások és a nehéz húsok "randevújából" nem sülhet ki sok jó. Ehhez képest az Angus kifejezetten elegáns és barátságos terep, a bőrbútoros, téglafalas berendezés nemcsak meleg hangulatot teremt, de jó ízlésről is tanúskodik. Igaz, hogy rajtunk kívül csak a kedves felszolgáló hölgy lehel életet a meglehetősen tágas térbe. Ez azért sajnálatos, mert az Angus, legalábbis honlapja szerint: "90 ülőhelyet biztosít, állófogadás esetén 150-180 fő (sic!). Két jól elkülöníthető részre is osztható. Pub befogadó képessége (sic!) 200-250 fő. Ebből ülőhely közel 100-120 fő (sic!)."

Megpróbáljuk elképzelni, milyen lehet itt egy jól sikerült céges buli, de már a welcome drinknél elakadunk. A fantázia ellenében inkább a valóság mellett döntünk - helyesen. A bélszínsteak csilis kéksajtmártással, mogyorós burgonyafánkkal (2750 Ft) mindenképpen szerencsésebb választás, mint elképzelni Edinát a marketingosztályról a negyedik Bailey's/Guinness vegyes váltó után. A hús kifogástalan, a mártás pikáns, bár egy leheletnyivel lehetne kevésbé csípős, de mivel a köret egyenesen fantasztikus, helyreáll az egyensúly. Sőt a "steak and pasta" ellenmondás is oldódni látszik, a négysajt-mártásos csirkemellcsíkok gnocchival (1650 Ft) arra biztat, hogy legközelebb akár pizzával is érdemes próbálkozni. Ellenben a cápasteakről (2550 Ft) csak azt mondhatjuk, hogy még az emlékezetes zöldbabos-brokkolis körettel is "fogatlan oroszlán". Bizony, bizony, ezerszer jobb egy ropogós fogas!

Ám mielőtt kérnénk a kabátunkat, meg kell emlékeznünk még a séf csokitortájáról (650 Ft), ami bármelyik cukrászversenyen eséllyel indulna. Omlik, mint a hegyoldal, és éppen annyira édes, hogy még ne mondhassuk sziruposnak. Úgyhogy, ha nincs jobb dolguk, rendezzenek céges bulit az Angusban! De ne csak a pohárra figyeljenek!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.