kulthírek

  • Narancs
  • 2006. május 18.

Trafik

kulthírek

CRASH TEST DUMMY Két héten át a fővárosi Erzsébet téren felállított kabinban üzemelt az új európai identitás kérdéseivel foglalkozó, a művészeti együttműködés új lehetőségeit és formáit kutató nemzetközi programsorozat központja. A következő állomás, május 26. és június 3. között Prága, majd Ljubljana (június 21-28.), végül München (július 21-29.).

DÍJ Oskar Pastiornak ítélték az idei Georg Büchner-díjat: az 1969 óta Berlinben élő, Erdélyben szü-letett, 1945 után a Szovjetunióba deportált, most 78 éves német-román költőt a nyelv módszeres varázslójának nevezi a Német Nyelvészeti és Költészeti Akadémia közleménye. A legmagasabb német irodalmi elismerést és a vele járó 40 ezer eurót októberben Darmstadtban adják át.

A norvég Per Petterson regénye, az Out Stealing Horses nyerte az Independent című brit napilap külföldi regényeket értékelő idei díját - a 10 ezer fonton a szerző és fordítója, Anne Born osztozott. A nem angol nyelvű szépirodalom népszerűsítését célzó vetélkedés második helyezettjeként Kertész Imre Sorstalanságát (Fatelessness) hozta ki a zsűri, a legjobb hat között szerepelt Szabó Magda műve, Az ajtó (The Door), valamint a lengyel Pawel Huelle (Mercedes-Benz), a marokkói Tahar Ben Jelloun (This Blinding Absence of Light) és a horvát Dubravka Ugresic (The Ministry of Pain).

LETÖLTÉS AZ MTV-T'L Urge néven új zeneletöltő szolgál-tatást indít a Music TV: 99 centes egységárban lehet letölteni több mint kétmillió számot, a teljes albumok ára 9,95 dollárnál kezdődik. Az Urge több helyről is letölthető - urge.com; viacom.com; microsoft.com -, s mint ez utóbbi címből sejthető, a Windows Media Player legújabb verziójába már be is építik.

GYÁSZ 48 éves korában meghalt Grant McLennan: az ausztrál Go-Betweens dalszerző-gitárosát álmában érte a halál brisbane-i otthonában. A 70-es évek végén szerzőtársával, Robert Forsterrel alakított Go-Betweens a 80-as évek legjobb gitárzenekarai közé tartozott, s hosszabb szünet után 2000-ben állt ismét össze.

CSONTVÁRY 180 millió forintért ütötték le a Mű-Terem Galéria árverésén Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című, 1901-1902 körül készült, 60 x 72 cm-es festményét, melynek licitje 80 millióról indult. Ugyanitt 55 milliós leütési árat ért el Nemes Lampért József képe, az Utca a Gellért-hegy oldalában.

SZIGET Közzétették az augusztus 9-16. között megrendezendő idei Sziget Fesztivál programját, s megkezdődött az elővételi jegyárusítás is. Újdonság, hogy a 25 ezer darab hagyományos, sátras hetijegy mellett 15 ezer darab hazamenős - s így olcsóbb - hetijegyet is kínálnak azoknak, akik mindennap kimennének, de inkább a városban laknának. A sátras hetijegy június 15-ig 24 ezer, a hazamenős pedig 20 ezer Ft-ba kerül, június 16-tól 30, illetve 25 ezer a tarifa, a napijegy 6000 Ft. A szervezők fokozott ellenőrzéssel igyekeznek majd meggátolni a hazamenős hetijegyesek jogtalan sátorozását. Mivel a Sziget napi befogadóképessége változatlanul 65 ezer fő, a 40 ezer hetijegy mellett naponta legfeljebb 25 ezer napijegyet adhatnak ki, ezért aki biztosra akar menni, jobban teszi, ha a kiszemelt nap(ok)ra előre vásárol belépőt.

A Nagyszínpad fő attrakciójának a Radiohead fellépése ígérkezik, visszatér a Franz Ferdinand és a Placebo, s jön a Scissor Sisters, a Therapy?, a Ministry, a dEUS, a Rasmus, a Gathering, a Seed és Jovanotti. A Pannon Világzenei Nagyszínpad legnagyobb sztárja Robert Plant (zenekara nem a Led Zeppelin, hanem a Strange Sensation), s mellette olyan előadók érkeznek, mint Cheb Mami, Toumani Diabate, Susana Baca, Lila Downs, Enzo Avitabile vendégeként Manu Dibango, Natacha Atlas, Femi Kuti, Boban Markovic, Goran Bregovic vagy David Krakauer. A WAN2 Színpadán olyan nagyságok lépnek fel, mint az Orb és a Coldcut, a zenei kínálat újdonsága a Művészetek Palotája Jazz Színpada, természetesen hazai és nemzetközi műsorral.

A szolgáltatások színvonalát illetően azt ígérik, hogy fejlesztik a közvilágítást, jelentősen növelik a konténervécék számát, s a legnagyobb sátrakban nagy teljesítményű ventilátorral gondoskodnak légcseréről.

Minden részlet a sziget.hu honlapon.

STASI-VILÁG NÉMET FILMEN Hét kategóriában is nyerőnek bizonyult az idei német filmdíjak átadásán a képen két Lola- szoborral a kezében látható Florian Heckel von Donnersmarck alkotása: a Das Leben der Anderen egyebek között a legjobb rendezés, forgatókönyv, operatőri és díszlettervezői munka, valamint a másik képen látható Ulrich Mühe révén a legjobb férfi főszereplő díját kapta. A Kölnben született, Oxfordban filozófiát, Münchenben film- és tévérendezést tanult 33 éves Heckelnek ez az első egész estés játékfilmje. A 80-as évek első felében játszódó történet Stasi-tiszt főhősét egy sikeres NDK-drámaíró és partnere, a népszerű színésznő megfigyelésével bízzák meg. Míg az elmúlt 17 évben inkább a civil besúgók iránt nyilvánult meg érdeklődés Németországban, a rendező egyik célja az volt, hogy a keletnémet állambiztonsági szolgálat hivatásos állományára is ráirányítsa a figyelmet.

A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Oliver Stolz Lost Children című munkája kapta, a legjobb ifjúsági és gyermekfilmnek a Byambasuren Davaa rendezte Die Hühle des gelben Hundes bizonyult.

EGYIPTOM ELSÜLLYEDT KINCSEI Ezzel a címmel nyílt kiállítás Berlinben: a Martin-Gropius-Bau múzeum termeiben jó néhány, soha eddig nyilvánosan be nem mutatott szobor, görög és egyiptomi szövegeket tartalmazó írótábla és mindennapi használati tárgy sorakozik, melyeket két eltűnt város romjai közül hoztak felszínre a tenger mélyéről. Heraklion (Candia) és Canopus vallási és kereskedelmi központját 1300 évvel ezelőtt földrengés és szökőár pusztította el. A kincseket egy francia búvár és régész, Franck Goddio fedezte fel. A kiállítás szeptember 4-ig tart nyitva.

Figyelmébe ajánljuk