kulthírek

  • .
  • 2006. október 19.

Trafik

kulthírek
GYÁSZ 86 éves korában elhunyt Gillo Pontecorvo: a háború utáni olasz filmművészet egyik mesterének legemlékezetesebb alkotása, Az algíri csata az 50-es években a francia gyarmatosítók elleni felkelésről festett dokumentumszerűen nyers képet, s 1966-ban Velencében Arany Oroszlánt nyert.

SEUSO-KINCSEK Az Oktatási és Kulturális Minisztérium levélben tájékoztatta a Seuso-kincsek zártkörű bemutatását tervező londoni Bonhams aukciósházat - és ezáltal az esetleges érdeklődőket -, hogy a Magyarország területén talált és innen több mint húsz éve jogtalanul elszállított késő római kori ezüsttárgyak a magyar jogszabályok értelmében államunk tulajdonát képezik, s "minden lehetséges jogi lépést megteszünk" visszaszerzésükre.

STÚDIÓBAN A STOOGES Az idei Sziget Fesztiválon fergeteges koncertet adó Stooges - Iggy Pop, a dobos Scott Asheton és gitáros testvére, Ron, valamint a Dave Alexander basszusost helyettesítő Mike Watt - 1973 után újra közös lemezfelvételen dolgozik. A jövőre várható album producere Steve Albini.

KÉT KALITKÁS NÕ Október 22-ig még megtekinthető a Magyar Nemzeti Galériában Rippl-Rónai József Kalitkás nő című festményének két változata: az MNG kollekciójában lévő példány most kivételesen együtt szerepel a tavaly Chicagóban elárverezett, s a budapesti Ernst Galéria által megvásárolt példánnyal.

ELVIS A SUN ALATT Elvis Presley legelső felvételeit a nashville-i Sun Records jelentette meg, s most, hogy közeleg az énekes halálának (1977) 30. évfordulója, a kiadó megállapodást kötött az Elvis Presley Enterprises céggel a nevéhez és képmásához fűződő jogok használatáról.

McCARTNEY, A VÉDJEGY Paul McCartney védjegyként kívánja kamatoztatni saját nevét. Amenynyiben három hónapon belül senki nem emel kifogást a bejegyzés ellen, számos élelmiszer- és ruhaipari terméken jelenhet meg majd az oltalom alatt álló név.

PAMUK A NOBEL-DÍJAS Esélyesnek tartották, és a tipp bejött: Orhan Pamuknak ítélték az idei irodalmi Nobel-díjat. Az elismerés híre New Yorkban érte a török írót, aki - a méltatás szerint - szülővárosa melankolikus lelkének kutatása közepette a kultúrák összeütközésének és összefonódásának új szimbólumait tárta fel. Ebből a magyar olvasó is kaphatott ízelítőt (A fehér kastély, Az új élet és című regényeit az Ulpius jelentette meg; a szerző pedig nemrég interjút adott a televízió Bestseller című műsorának). Pamuk díjazásával a Svéd Királyi Akadémia a szabad véleménynyilvánítás jogáért való kiállását is értékelte, hiszen a muzulmán világban elsőként szólalt meg Salman Rushdie mellett, akit 1989-ben fatwa (halálos ítélet) fenyegetett, tavaly pedig bíróság elé citálták a török nemzeti identitás "bemocskolása" miatt: beszélni merészelt milliónyi örmény és harmincezer kurd meggyilkolásáról (Perbe fogva című írása az Élet és Irodalom 2005. karácsonyi számában olvasható). Az 1952-ben, Isztambulban született Orhan Pamuk újságírást és építészetet tanult, első regénye, a Cevdet Bey Ve Ogullary (Cevdet Bey és fiai) 1982-ben jelent meg, műveit több mint húsz nyelvre fordították le.

BEZÁRT A CBGB Az innen indult sztárok közül Patti Smith és Debbie Harry is fellépett szombaton, a legendás New York-i CBGB - hivatalos nevén CBGB & OMFUG, azaz Country Bluegrass Blues and Other Music For Uplifting Gormandizers (Egyéb Zenék Ínyencek Feldobására) - búcsúestjén. A hetvenes éveiben járó Hilly Kristal (képünkön) által 1973 decemberében megnyitott, alig 300 férőhelyes klub, mely neve ellenére hamarosan a punk- és new wave zenekarok (Ramones, Television, Talking Heads stb.) elsődleges fellépőhelyévé vált, az utóbbi időkben már nem termelt elég bevételt az épület tulajdonosa által megemelt bérleti díj fizetésére - mindez összefügg azzal, hogy a környékre jellemző lepusztultság helyét a luxus veszi át, az egykor részegek utcájaként ismert Bowery erőteljes ingatlanfejlődésnek indult.

VESZPRÉMI EMLÉKMÛBALHÉ Egy évvel ezelőtt (Narancs, 2005. október 27.) ugyanezen az oldalon számoltunk be arról, hogy a veszprémi Színházkertben idén október 23-án avatják fel Rajk László pályázaton nyertes 1956-os emlékművét. Az öt önálló zászlóelemből, egy bizonyos szögből lyukas lobogó képét alkotó szobor kivitelezését azonban október 13-án délben a város újonnan megválasztott vezetése mandátumának átvétele után két órával leállíttatta. A kivitelezést is végző tervező erről nem kapott hivatalos értesítést - csak a munkások tájékoztatták -, viszont péntekről szombatra felállította az emlékművet, melynek környezetében már csak a parkosítás van hátra. A Veszprémi Napló szerint azért állíttatták le a munkát, mert a kivitelezés során eltértek az engedélyben szereplő egyes paraméterektől. Rajk László építészirodájának tájékoztatása szerint a megrendelő önkormányzat a kivitelezés minden fázisáról tudott, ő maga pedig a 80-as évek visszatérteként értékeli a történteket: akkor az MSZMP szemét csípte, ha dolgozott (volna), most a városi MSZP-SZDSZ-koalíciót leváltó Védegylet-Fidesz-szövetség tesz keresztbe neki.

Avatás? Korrigálás? Bontás? Érdekes ünnep várható.

BUDAPEST SZÉTLÖVÉSE 1956 október-novemberében id. Gazsi Zoltán fényképezőgéppel a nyakában járta a várost. Évtizedeken át titokban őrzött felvételeit operatőrként dolgozó fia nemrég megmutatta Pauer Gyulának, aki egy festménysorozatot készített ezek alapján. Kiállítása Budapest szétlövése 1956 címmel október 18-tól november 26-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Figyelmébe ajánljuk