kulthírek

  • .
  • 2007. március 8.

Trafik

kulthírek

SCHLÖNDORFF GDANSKBAN Volker Schlöndorff visszatért legnagyobb sikere, A bádogdob helyszínére: Danzig, pontosabban Gdansk városához, 1980-hoz, a Lenin hajógyári sztrájkhoz, a Szolidaritás szakszervezet születéséhez kötődik a német filmrendező legújabb munkája, a Strajk - Die Heldin von Danzig. A címben jelzett hősnő a most 78 éves Anna Walentynowicz, akit annak idején Lech Walesával együtt politikai okból elbocsátottak, s akivel Schlöndorff most átbeszélte a forgatókönyvet.

A KÉMKEDÉS TUDOMÁNYA A londoni Science Museumban The Science of... Spying címmel nyílt interaktív kiállítás, mely a modern kémkedés titkaiba avatja be a nézőt, aki afféle kiképzés keretében ismerkedhet meg a titkos információszerzés technikáival. A brit és amerikai titkosszolgálat (MI6, CIA) volt szakembereinek közreműködésével létrejött, szeptember 2-ig nyitva tartó kiállítás az ismeretek bővítése mellett a személyes adatok biztonsága és a terrorizmus elleni harc összefüggéseiről szóló vitához is hozzájárulhat.

MEXIKÓ MEGHÖKKENT Christian Chavez, az RBD nevű mexikói popzenekar egyik tagja országos szenzációt kiváltva jelentette be: meleg. A 22 éves zenész azt követően állt elő ezzel, hogy egy internetes pletykalap megszellőztette: partnerével Kanadában egybekelt. Az RBD eredetileg a Rebelde (Lázadók) című szappanoperában tűnt fel, s lett országszerte kedvelt együttes, a rózsaszín, tüskés frizurát viselő Chavez népszerűsége pedig a hat muzsikus közül is kiemelkedett. Õ az első nagy sztár, aki a mélyen katolikus és konzervatív felfogású országban "előjött".

ELENI MANDELL BÉCSBEN Az amerikai énekesnő, akinek nemrég jelent meg Miracle of Five című új albuma, március 7-én, Münchenben kezdett turnéjának második állomásán, 8-án, Bécsben lép fel, a WUK színpadán. Svájc, Németország, Dánia, Hollandia és Belgium után a londoni Troubadourban, április 3-án int búcsút a kontinensnek.

KÖNYVFESZTIVÁL A hagyománynak megfelelően - noha már rég szó van arról, hogy kinőtték a helyszínt - idén is a Kongresszusi Központban rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált: április 12-15. között, immár 14. alkalommal.

LOUVRE ABU-DZABIBAN Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában épülhet fel a párizsi Louvre új filiáléja: a francia Jean Nouvel tervezte múzeum (pálmafás illusztrációnk) megnyitását 2012-re tervezik, egy öt intézményből álló kulturális komplexum részeként. Az Abu-Dzabi partjaitól mindössze 500 méterre fekvő, 27 négyzetkilométernyi Saadiyat-szigeten megvalósuló, több milliárd dolláros beruházás elsődleges célja a turistaforgalom föllendítése - mindenből a lehető legjobbat akarják. A japán Ando Tadao hajószerű belső térrel tervezi a Tengerészeti Múzeumot, az amerikai Frank Gehry az eddigi legtágasabb Guggenheim Múzeumot álmodhatja meg Abu-Dzabi számára, az iraki-brit Zaha Hadid feladata egy öt színházteremből álló előadó-művészeti központ tervezése (a légifelvétel jellegű maketten ez látható). Az egyúttal felsőoktatási centrummá is fejlesztendő Saadiyatot tízsávos autóút köti majd össze a szintén szigeten található Abu-Dzabival.

Az arab állam tíz éven át évi 150 millió eurót fizet Franciaországnak évente négy kiállításért, melyek anyagát francia múzeumok, köztük a Louvre gyűjteményéből állítják össze. Egyúttal 200 millió euró ellenében tartós, de legfeljebb tízévi letétbe is szállítanak oda műtárgyakat. Ezen időszak alatt Abu-Dzabi évi 40 millió eurót tervez költeni saját gyűjteménye felépítésére, hogy aztán ez kerüljön az ott vendégeskedő műkincsek helyére. A Louvre márkanév használata húsz éven át évi 200-400 millió eurós bevételt hozhat a konyhára a Le Monde szerint. Az AFP hírügynökség jelentése szerint a terv bírálói azzal vádolják a múzeum vezetését, hogy a gyűjtemény kikölcsönzésével "eladja a lelkét", s ráadásul egyes kincsek hiánya miatt csökkenni fog saját látogatottsága. Henri Loyrette, a Louvre igazgatója viszont épp az ellenkezőjével számol: úgy véli, ily módon is terjed a francia kultúra, s ennek a francia múzeumok látják majd hasznát.

AFRIKAI FILMFESZTIVÁL Egy hétéves kisfiút iskolába menet elrabolnak, a dzsungelben "katonává" képzik, és bevetik a Sierra Leone-i polgárháborúban. Így kezdődik a 20. FESPACO, vagyis Burkina Faso fővárosában a kétévente megrendezett Pánafrikai Film és Televíziós Fesztivál idei fődíjas filmje, az Ezra. Rendezője, a nigériai Newton Aduaka immár harmadszor hagyhatta el győztesen Ouagadougout: 1999-ben On the Edge című alkotása a legjobb rövidfilmnek bizonyult, 2001-ben a Rage a legjobb első film díját érdemelte ki. 1966-ban, Nigériában született, élete első négy évéből három a milliónyi halálos áldozatot követelő biafrai polgárháború rettenetében telt. Tizennyolc évesen mérnöki tanulmányokra érkezett Londonba, de a filmiskolában kötött ki. Gyermekkori élményei is benne vannak az Ezrában, melyet azonban külső ihletésre készített: miután a hip-hop világában játszódó Rage-t műsorára tűző Arte francia-német kulturális tévécsatorna ajánlotta fel neki az afrikai gyerekkatonák témáját. Januárban a Sundance Fesztiválon tartották a háromévi munkával készült film premierjét. Az Ezra mögött a kameruni Jean-Pierre Bekolo húsz év múlva játszódó története, a Les Saignantes végzett a második helyen, a harmadik pedig a csádi Mahamet-Saleh Haroun Velencében is bemutatott műve, a Daratt (Száraz évszak) lett. A FESPACO a nehéz helyzetben lévő afrikai filmipar legnagyobb eseménye, s négyezer fős külföldi vendégserege révén jelentős bevételi forrás a világ egyik legszegényebb országa számára. (Képünkön az Ezra egyik jelenete és a film rendezője.)

TAVASZI FESZTIVÁL 27. alkalommal, március 16. és április 1. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, ezúttal a Magyar művészet - magyar művészek mottó jegyében. Ez nem a külföldi fellépők hiányát jelenti (olyan karmesterek érkeznek, mint Christoph von Dohnányi vagy Riccardo Muti, s olyan hangszeres sztárok, mint Maxim Vengerov, Nigel Kennedy vagy Branford Marsalis), inkább csak a program súlypontjaira történő utalás. Mindenekelőtt a kétszeres Kodály-évfordulóra: 125 éve született és 40 éve hunyt el a mester, akinek Húsz magyar népdal című ciklusa Kocsis Zoltán hangszerelésében világpremierként hangzik majd el. Teljes program: www.fesztivalvaros.hu.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.