kulthírek

  • .
  • 2007. szeptember 6.

Trafik

kulthírek
AMERIKÁBAN A LONDONI FÉRFI Kanada és az USA több városába is meghívták Tarr Bélát és filmjét: A londoni férfi szeptember 6-án Torontóban kezdi őszi turnéját, majd jön Vancouver, Montreal, Minneapolis, Chicago és New York, ahol mindössze 12 alkotás képviseli az Amerikán kívüli világ filmművészetét. Legutóbb 10 éve, szintén Tarr jóvoltából szerepelt itt magyar film, a Sátántangó.

GYÁSZ 75 éves korában, tüdőrák következtében elhunyt Hilly Kristal, a New York-i punk szülőhelyeként ismert CBGB alapítója. 1973-ban eredetileg country/blues klubnak szánta, de hamarosan egy másik szubkultúra lelt otthonra a lerobbant környéken található klubban. Olyan zenekarok indultak innen, mint a Patti Smith Group, a Ramones, a Talking Heads, a Television, a Blondie, később a Sonic Youth vagy a Living Colour. A CBGB tavaly októberben csőd miatt bezárt.

99 éves korában elhunyt Szepes Mária: az írónőt főként gyermekkönyvei, mindekelőtt a Pöttyös Panni-regények (1953-73) és a spiritualitás és ezotéria területére merészkedő művei - A mindennapi élet mágiája(1989), Pszichografológia (1990), A sors és csoda mágiája (1995), A lélek anatómiája (2002) - révén ismerik.

BOTERO AJÁNDÉKA Fernando Botero a kaliforniai Berkeley Egyetemnek ajándékozza az iraki Abu Ghraib börtön foglyainak kínzását megörökítő festménysorozatát. Aukciókon millió dollár körüli árakon szoktak elkelni a kolumbiai művész képei, aki így legalább 10-20 milliós dotációban részesíti az intézményt, ugyanis már korábban egyértelművé tette: e műveiért nem fogad el pénzt. A képek szeptember 16-ig Milánóban, a Palazzo Realében láthatók, Botero retrospektív kiállításán.

LUKÁCS MARI EMLÉKE Emlékezés egy emberre, aki mellesleg az anyám - e címmel tart performanszkiállítást szeptember 12-én Gémes Dávid, akinek édesapja, Gémes János (Dixi) öt évvel ezelőtt, édesanyja, Lukács Mari pedig, akiről ez az est szól majd, idén július 22-én halt meg, 59 éves korában. Aki részt kíván venni az eseményen, az inmemoriamariel [at] freemail [dot] hu címen való jelentkezés után, válaszlevélben tudhatja meg a megemlékezés pontos helyére és idejére vonatkozó részleteket.

50 ÉVE ÚTON Jack Kerouac nevét San Franciscóban 1988 óta utca őrzi (itt működik Lawrence Ferlinghetti könyvesboltja, a City Lights), 50 éve megjelent s ma is évente 100 ezer példányban fogyó regénye az amerikai irodalmi kánon részévé vált, ő maga kultikus személyiség. Az Úton most eredeti változatában is megjelenik: visszakerülnek a kihúzott erotikus passzusok, helyreállítják a szerző által használt valódi neveket: Dean Moriarty, Carlo Marx és Old Bull - Bartos Tibor fordítása szerint Göböly - Lee újra Neal Cassady, Allen Ginsberg és Bill Burroughs lesz, s persze az író sem alteregója, Sal Paradise néven rögzíti útiélményeit. A 36 méter hosszú papírtekercs, amit 1951-ben kávétól és benzedrintől hajtva három hét alatt töltött meg spontán prózájával, jelenleg szülővárosában, Lowellben van kiállítva. Novembertől márciusig a New York-i Városi Közkönyvtárban látható majd a naplókat, fotókat és személyes tárgyakat is felvonultató Beatific Soul: Jack Kerouac on the Road című kiállításon. Október 19-21. között - 1969-ben bekövetkezett halála évfordulóján - költők és színészek maratoni Úton-felolvasást tartottak a kaliforniai Venice-ben.

A Kerouac-eseménynaptárt, linkgyűjteményt és egyéb infókat kínáló WordsAreImportant.com honlapot Attila Gyenis gondozza, aki a Narancs kérdéseire e-mailben elmondta: szülei 1956-ban vándoroltak ki, ő egy évvel később, Amerikában született. A 70-es, 80-as évek fordulóján fordult a beatirodalom felé (akkor épp a floridai St. Petersburgben élt, ahol Kerouac meghalt). 1990-ben Lowell közelébe költözött, ahol évente Kerouac-fesztivált tartanak, itt látta először Ginsberget, s akkortájt indította el Dharma Beat című félévi hírlevelét (12 számot élt meg, helyét az internet vette át, régi példányai közül már csak az utolsó kapható). Azt írja, nemrég megmászta a Desolation Peaket, ahol Kerouac több mint 50 napig tűzőrködött, és saját tapasztalataival támasztja alá, hogy Az elhagyatottság angyalai és a Dharma hobók lapjain hihetetlenül jól megragadja a hegytetőn való lét hangulatát. Könyvkereskedéssel és -gyűjtéssel is foglalkozik, megvan neki az Úton 1970-es keményfedeles magyar kiadása (illusztrációnkon a regény első papírfedeles kiadása).

Az évtizedeken át az Útonra és pár versre korlátozódó magyar nyelvű Kerouac-életmű mostanában a Szukits és a Cartaphilus jóvoltából szépen bővült, kijött a Művésztelep, a Magányos utazó, a Senkiháziak és a Doktor Sax is, de az író életében megjelent 17 kötete nagyobbik része még várat magára: The Town and the City (1950), Mexico City Blues: 242 Choruses (1959, versek), Maggie Cassidy (1959) Tristessa (1960), The Scripture of the Golden Eternity (1960), Book of Dreams (1961), Pull My Daisy (1961), Visions of Gerard (1963), Satori in Paris (1966), Vanity of Duluoz: An Adventurous Education, 1935-46 (1968).

GYÁSZ 78 éves korában elhunyt Gyurkó László Kossuth-díjas író, műfordító. Publicisztikai, próza- és drámaírói, illetve direktori (25. Színház) munkásságát végigkísérte a politikai érdeklődés, 1971-85 között parlamenti képviselő is volt. 1956 után izgatásért hat hónapra ítélték, de 1957-től már publikált. 56 a legutóbbi időkig foglalkoztatta (A bakancsos forradalom, 1987, többször átdolgozta, utoljára 2006-ban), történelmi esszét írt a szovjet forradalomról (Lenin, Október, 1967), nevéhez fűződik az első, pozitív alaptónusú Kádár-életrajz (Arcképvázlat történelmi háttérrel, 1982), s közel három évtizedet töltött a Valóság című folyóiratnál. Több műve (Faustus doktor boldogságos pokoljárása, Szerelmem, Elektra) tévéjátékként, színpadon és/vagy filmként is életre kelt.

ELKELT HIRST KOPONYÁJA Egy befektetői csoport 50 millió fontért megvásárolta Damien Hirst For the Love of God című alkotását: a 8601 gyémánttal kivert 18. századi európai férfikoponya elkészítése 14 millióba került. Eddig csak a londoni White Cube galériában állították ki, de a 41 éves brit művész - aki az eladás után is résztulajdonosa maradt alkotásának, így esetleges további értékesítéséből is részesülhet - most egy világ körüli turnén tervezi bemutatni.

Figyelmébe ajánljuk