mi a kotta? - Krucifix

  • .
  • 2009. április 2.

Trafik

"Notte e giorno faticar", vagyis éjjel-nappal fáradozni - Leporelló e zúgolódó sorával kezdődik a Don Giovanni librettója, s két hét bőszült koncertlátogatás után egykönnyen így fakadhat ki akár a Tavaszi Fesztivál elkötelezett híve is. Persze ez csak afféle boldog zsörtölődés, hisz ki lenne oly bolond elpasszolni az utolsó napok nagy eseményeit? Így mindjárt csütörtökön a zeneélet vagabundja, Nigel Kennedy lép fel lengyel muzsikusokból verbuvált kvintettjével, hogy dzsessz-, rock-, nép- és világzenei elegyével tartsa jól közönségét (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, április 2., nyolc óra).
A magát a komolyzenészek sorából gyakorta - néha már-már úgy tetszett, végérvényesen - kijátszó hegedűst másnap a nagyszerű, furcsamód teljességgel póztalan, derűs humorú dirigens, Sir Andrew Davis (mellékelt ábránk mutatja) követi a Művészetek Palotájában. Davis Arkagyij Volodosz társaságában, s az egyre csak tökéletesedő Fesztiválzenekar élén ad majd koncertet, melynek műsorán Prokofjev 2. zongoraversenye és a Rajnai szimfónia mellett Sibeliusnak e tájékon ritkán felcsendülő Az okeanidák című szimfonikus költeménye is szerepelni fog (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, április 3., háromnegyed nyolc).

A szombat Haydn papáé, hiszen a Tháliában Kocsár Balázs és a debreceniek Schönberg Öt zenekari darabjával párosítják össze a Krisztus hét szava a keresztfán című csodaművet (április 4., fél nyolc). Ezzel párhuzamosan az Ensemble Matheus A tyúk és A medve melléknevű szimfóniákkal öleli át Susan Graham Mozart-áriaestjét (Zeneakadémia, április 4., fél nyolc). Az amerikai művésznő, aki - ezt nem felhánytorgatásképp mondjuk - az ifjabb Bush második beiktatásának fényét is emelte produkciójával, áriáival már a fesztivál vasárnapi záróeseményét is megelőlegezi valamelyest. Ekkor ugyanis a fentebb már idézett Don Giovanni koncertszerű előadása fogja beszegni a több mint háromhetes eseménysorozatot. A bécsi Staatsoper produkcióját a pesti testvérintézmény főzeneigazgatója, Fischer Ádám vezényli majd, a címszereplő pedig a merőben illúziókeltő küllemű olasz basszbariton, Ildebrando D'Arcangelo lesz (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, április 5., hét óra).

Ám ha azt hinnénk, hogy hétfővel megkezdhetjük a zenei léböjtkúrát, hát nem! A Magyar Telekom Haydn-Mozart-koncertjén a teljes Ránki-Klukon család zongorához ül majd (Zeneakadémia, április 6., fél nyolc), míg egy nappal később a kiváló, s bizonnyal itthon is nagyobb hírnevet érdemlő Nagy Péter zongoraestje tarthat méltán igényt jelenlétünkre (Zeneakadémia, április 7., fél nyolc). S alighanem itt nyílik módunk visszautalni a MÁV Szimfonikusok pénteki koncertjére, melyen Kocsis Zoltán játssza majd Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét (Zeneakadémia, április 3., fél nyolc).

S végezetül szerdán a Zeneakadémia Alma Mater-sorozatának keretében Bach János passiója szól hozzánk, Vashegyi György hivatott és autentikus irányítása alatt (április 8., fél nyolc). "Es is vollbracht" - énekli majd a kijelölt szólista a megveszekedett agnosztikusokat és hitvalló ateistákat is elérzékenyítő áriát. S bár zenei ajánlónknak mindössze igen csekély üdvtörténeti jelentőséget tulajdonítunk, ezúttal mi is e szóval zárjuk cikkünket: bevégeztetett.

Figyelmébe ajánljuk