rés a présen - A második kör - Török Ferenc, a Fonó vezetője

  • .
  • 2011. április 28.

Trafik

rés a présen: Tavaly volt tizenöt éves az intézmény. Hogyan ünnepeltétek? Török Ferenc: El akartuk kerülni, hogy egy tortás, közhelyes nosztalgiabulival pipáljuk ki.
Arra gondoltunk, ez jó alkalom, hogy bemutassuk, mit is képvisel a Fonó, mit gondolunk magunkról és a kultúráról. Ezért szeptember elejétől az év végéig minden pénteken, szombaton tartottunk egy-egy "páros" koncertet, ahol megjelentek mindazok, akik karrierjében fontos volt a ház, és mellettük bemutatkoztak a szcéna "a régiek" által ajánlott fiatal tehetségei is. A legfontosabb eredménye a koncertsorozatnak, hogy sikerült visszatenni a Fonót a fővárosi kulturális térképre.

rap: Hány éve vagy a Fonónál?

TF: Ez most a második köröm, hisz 1997-2000 között már dolgoztam itt, tehát részt vehettem a Fonó egyik legjobb időszakában. Most a tulajdonos hívott vissza, nagyjából másfél éve, azzal a feladattal, hogy kollégáimmal hozzuk ki a helyet a másodosztályú kerületi műv. ház státuszból, külsőben, kommunikációban, programban adjuk vissza karakterét. Nem kellett újra kitalálni, hisz megvolt, csak le kellett tisztázni a kontúrokat.

rap: Milyen műfajokat preferáltok?

TF: A folk, a kortárs, improvizatív etnodzsessz és a világzene.

rap: Jó pár sorozat fut nálatok, milyen jellegűek ezek, ki a célközönség?

TF: Fontosabb sorozataink közé tartozik az Utolsó "ra táncház. A programja - tánctanítással kiegészítve - egy-egy stílus vagy tájegység tematikus bemutatása köré épül. A zenekarokat is eszerint hívjuk meg. Nálunk van klubja a világszinten jegyzett Söndörgőnek vagy a Balázs Elemér Groupnak. A "muzsikásos" Porteleki Laci zenekara, a Poros minden csütörtökön várja a régi és az új táncházasokat, és nem utolsósorban a Berka együttes tart csángó táncházat szép számú fiatal közönségnek, havonta kétszer. Gryllusékat a szintén év elején indult másik tematikus sorozatunkba hívtuk, ez a független lemezkiadókat mutatja be. Velük kezdetektől jó a kapcsolatunk, fellépőként és közönségként is sokszor voltak nálunk.

rap: És a SzaxoFonó?

TF: Ágoston Béla hozta az ötletet tavaly, de már nem tudtuk besűríteni a Fonó15-be, így az idén kezdtük el. Havi egy-két koncerten kívánjuk bemutatni azokat a magyar szaxofonosokat, akik a szaxofon "nehezebbik végét" fogják meg, és ezzel azt reméljük, hogy a Dresch, Grencsó vagy Tóth Viktor által fémjelzett, szabadon improvizált zene újra otthonra lel, és jó néhány fiatal előadót is "képbe hozhatunk" a műfajból. A sorozat zárásaként májusban egy koncert erejéig újra összeáll a legendás Dél-alföldi Szaxofon Együttes.

rap: Milyen programok várhatók még tavaszra?

TF: Amire nagyon készülünk, az a Budapest Folk Fest 2011. május 11-től a XI. kerület különböző helyszínein és a Millenárison. Tavaly tartottuk az elsőt, azért, hogy legyen egy olyan önálló arculatú folkfesztivál, ahol a lehetőségekhez mérten be tudjuk mutatni a műfaj sokszínűségét, hazai és külföldi előadók meghívásával. A merítést természetesen meghatározza, hogy a kulturális források lefagytak. A tervezett koncertek: Sebestyén Márta, Cimbaliband, Söndörgő & Baltazar Montanaro, Kerekes Band, Parno Graszt, Balkan Brass Battle, Fanfare Ciocarlia és a Boban és Marko Markovic Orchestra.

rap: Nyáron?

TF: Ott leszünk Fonyódon a Babel Soundon, a Kaláka Fesztiválon. Augusztusban a Snétberger Ferenc vezette felsőörsi Európai Roma Zenei Szakkolégiumban tartunk minimum egyhetes tábort.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.