rés a présen - A párbeszéd teljes hiányának tükrében - Debreczeni Márton, a Budakeszi Kompánia rendezője

  • .
  • 2009. július 9.

Trafik

p>rés a présen: Augusztus 1-jétől Tematikus Közép-európai Színházi és Filmfesztivál lesz a Zsámbéki Színházi Bázison, azon belül a Senkiföldje projektben vesz részt a társulatod. Kikkel és hogyan jött létre ez a program? Debreczeni Márton: A zsámbéki előadás egy tíz hónapos projekt második része, melyben a nyitrai Stary Divadlo, a brnói Atelier Ticha, a lévai Poton Színház, a prágai Divadlo na Zabradli és az opolei Teatr Jednego Wiersza vesz részt.A színészek, képzőművészek, zenészek a közös, kelet-közép-európai identitás utópiájára próbálnak meg rákérdezni az elmúlt évtized megerősödő szélsőséges megmozdulásai és a párbeszéd teljes hiánya tükrében.
Ezúttal nincs előre megírt darab, a szélsőségességet mint mindennapjaink jelenségét többféle művészeti ág bevonásával járjuk körül Krzysztof Zylinski rendező vezetésével.

rap: Milyen programokra számíthatunk a Senkiföldje fesztiválon?

DM: A színházi munka mellett képzőművészek dolgoznak a Fal projekten, ez önálló kiállításként augusztus 9-én nyílik,az opolei Teatr Jednego Wiersza Placebo előadásával. Augusztus 1-jén és 2-án a vendégelőadások előtt vetítünk egy különlegesválogatást az elmúlt évek legjobb magyar és külföldi dokumentumfilmjeiből, melyek személyes történeteken keresztül adnak izgalmas képet szélsőséges személyiségekről.

rap: Pár éve rendszeresen dolgoztok a bázison. Hogy megy a munka?

DM: Izgalmas tér, ahol a történelem romjai érintetlen természettel vannak körülvéve. Többhektárnyi próbahely, változatos helyszínekkel, rakétasilókkal, kilövőállásokkal és elhagyott épületekkel. Felköltözünk három hétre, ott főzünk, alszunk, zuhanyozunk. Kommuna internettel, mobillal, autóval, mobil irodával és egy elhivatott csapattal. A fenn töltött idő lehetővé teszi az intenzív munkát, és az előadás is kifejezetten a tér sajátosságait használhatja. Az elmúlt öt évben itt készültek a Back to Babylon Műhely előadásai (Romeó és Júlia, Tenze, Médea-H, Haladék).

rap: A kompánia hol lesz még a nyáron?

DM: Csehországban, Monacóban és Szlovéniában, itthon július 5-én a gyulai Shakespeare Fesztiválon játsszuk az Othello kommentárok című előadást, ahol a kompánia színészzenekara, az Angara projekt Csepregi Gyula szaxofonossal kiegészülve ad koncertet. Szeptembertől a Szkéné Színházban játsszuk Háy János Herner Ferike Faterját.

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.