rés a présen - Egy kicsit a Casablanca - Sándor Anna, a Spinoza-ház igazgatója

  • .
  • 2011. április 14.

Trafik

rés a présen: Hasonlít a Spinoza arra, amit annak idején megálmodtál? Sándor Anna: Igen. Fő cél az induláskor egy szellemileg nyitott hely létrehozása volt, ahol értelmes emberek találkozhatnak.
Körülbelül tíz éve megkezdődött a pesti zsidó negyed fizikai rehablilitációja, én a szellemi rehabilitációhoz akartam hozzájárulni. Nyolcvan ével ezelőtt itt negyvenhét színház, kabaré és zenés kávéház működött. Ha azt veszem, hogy az elmúlt kilenc év alatt több mint negyedmillió ember jött be ebbe a piszkos Dob utcába csak azért, hogy a Spinoza Színház programjait élvezze, akkor azt kell mondanom, igen, kezd hasonlítani ahhoz, amit megálmodtam. Azt viszont nem álmodtam, hogy a színház működtetéséhez ennyi idő után sem kapok támogatást.

rap: Hollandiában is éltél és dolgoztál. Milyen hasznosítható tapasztalatokat szereztél, van mintaintézményed?

SA: Nincs igazán ilyen. Talán egy kicsit a Casablanca az amszterdami Vörös Negyedben. Hollandiában tapasztaltam meg, hogy színház és kávéház milyen jó kombináció lehet.

rap: A programok válogatásánál mik a prioritások?

SA: Szabad szellemű legyen, biztosítsunk lehetőséget a fiataloknak, kezdőknek is, és legyen sok újdonság.

rap: Több saját színházi bemutatótok is van.

SA: A saját bemutatók felől magam döntök, és hogy hogyan, azt többnyire az élet hozza. Popper Péter például több mint száz előadást tartott a Spinozában, amiket mind magam vezettem. Az évek alatt csodálattal figyeltem, hogy szinte már guruvá vált. Így született megA Guru című zenés játék, még Popper életében. Azóta is nagy sikerrel megy. Még Amszterdamban olvastam a világsikerű Címzett ismeretlen című levélregényt, majd láttam az ebből készült színdarabot, amelyet 22 országban állítottak színpadra, de Magyarországon ismeretlen volt. Lefordíttattam, színre vittem, majd magát a könyvet is kiadtam. A darab Kulka János és László Zsolt főszereplésével látható. Tavaly november-decemberben fél Budapest Bécsbe futkosott azért, hogy Frida Kahlo festőművész kiállítását megnézze. A Mexikó szimbólumaként ismert Kahlo (aki részben magyar-zsidó származású) élete igencsak izgalmas volt, ez adta az ötletet a most készülő zenés darabunknak, amit szeptemberben mutatunk be.

rap: Mi várható tavasszal?

SA: Egy politikai fekete kabarét mutatunk be Ezen a szinten... címmel, de lesz a zenés Bächer-kabarék sorozatnak is új darabja: a Koldus kabaré, Hitler hatalomra jutásának koráról szól, a hozzá tartozó korabeli dalokkal, meg lesz még a Közlekedik a város című előadás bemutatója április 26-án. Áprilisban többek között Heller Ágnessel, Ungvári Tamással, Paul Lendvaival és Gábor Györggyel lesz beszélgetés, és speciális programmal készülünk a Spinoza-ház 10. évére.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.