rés a présen - Eléggé ott vannak

  • .
  • 2009. március 5.

Trafik

Sárossi Bogáta, a "Szemrevaló" című német filmhét szervezője rés a présen: Mire számíthatunk az idén? Sárossi Bogáta: A fesztivál a legfrissebb, 2008-as német filmeket adja, s fontos, hogy nemcsak nagyjátékfilmeket, hanem dokumentum- és gyerekfilmeket is. Úgy alakult, hogy a játékfilmek között több olyan is van, amiben családi, párkapcsolati problémák sűrűsödnek vagy oldódnak meg, például a nyitó filmben, az Oscar-díjas Caroline Link Tavaly télen című drámájában is.
A fesztivál két dokumentumfilmje a német filmtörténetre tekint vissza: az egyikben Wim Wenders mesél pályakezdő éveiről, a másikban a legnevesebb mai filmesek mutatják be kedvenc német filmjüket.

rap: Mi számít népszerűnek a mai német filmben, kik a toprendezők?

SB: A történelmi múltat és közelmúltat feldolgozó filmek között mostanában sok az olyan, ami a hetvenes éveket és az akkori politikai eseményeket mutatja be, az elmúlt egy-két évben egy csomó ilyen film készült, például a RAF-ról, mint a fesztivál záró filmje, A Baader-Meinhof-csoport. A legizgalmasabb rendezők közül Fatih Akin a németországi török kisebbség szempontjából láttatja a mai német viszonyokat, Andreas Dresennél soha nem a sztori a fontos, hanem az emberek egymás közti viszonyai, vagy ott van Christian Petzold, akinek minden filmje egy-egy melankolikus, de nagyon pontos társadalomrajz.

rap: Melyikük a személyes kedvenced?

SB: Az aktuális az új Petzold-film, a Jerichow. Ez a Postás mindig kétszer csenget történetének új verziója, Németország északkeleti, elhagyatott részén játszódik. Petzold mindig nagyon erős hangulatot teremt már pusztán a helyszínábrázolással is. Nagyon bírom a női főszereplőt, Nina Hoss évek óta játszik Petzold minden filmjében, és mégis mindegyikben más.

rap: Milyen rangja van a világ filmgyártásában a német mozinak?

SB: Az utóbbi években többször nyerte német film az Európai Filmdíjat, 2004-ben Fatih Akin nyert a Berlinalén, 2003-ban Caroline Link (Hontalanul Afrikában), 2007-ben Florian Henckel von Donnersmarck (A mások élete) Oscar-íjat kapott. Szóval, eléggé ott vannak.

Figyelmébe ajánljuk