rés a présen - "Megyünk vissza Japánba" - Cseke Eszter riporter, dokumentumfilmes<

  • .
  • 2011. március 24.

Trafik

rés a présen: Mit, illetve kit takar az On the Spot név? Cseke Eszter: Egy hibridet, mert nem tévéműsor, de nem is tisztán dokumentumfilm-sorozat, valahol a kettő között próbál lavírozni most már második éve a Spektrumon, a blogon, webvideókban és különböző újságokban, ahova írunk. Gázától az északi sarkkörig, egy etióp törzstől az ENSZ-főtitkárig S.
Takács András kollégámmal a hírek helyszíneire utazunk két kiskamerával meg egy laptoppal, mert sem nekünk, sem a nézőinknek nem elég, amit a híradók mutatnak két percben.

rap: Hogyan jött a "békeparti" ötlete? Valóban a konfliktusok rendezése érdekében jön létre a buli?

CSE: Szerintünk nem lehet a békéért partizni, viszont a legdurvább helyeken keveredtünk olyan bulikba, amilyet az európai klubokban el sem tudnának képzelni. Gázában egy lagziba csöppentünk, ahol Andrást egyszer csak az égbe emelték a vőlegénnyel együtt, hogy együtt táncoljanak, aztán kiderült, hogy a srác a lelőtt öccse özvegyét veszi épp el, a testvére volt a család harmadik gyereke, aki meghalt. Izraelben egy kibucban táncoltunk, amikor valaki kézen fogott, és levitt a táncparkett alatti óvóhelyre, ahova rakétatámadás esetén kell rohanniuk. Az ilyen bulikon mindenki önfeledten szórakozik, felejtve a konfliktust: valami ilyesmit lenne jó létrehozni kedden a Gödörben.

rap: Mesélj a két fellépőről, miért pont ők? Először a Balkan Beat Boxról...

CSE: A budapesti fiataloknak talán a Balkan Beat Box a legismertebb izraeli előadó, és ugyanúgy hibrid, amit csinálnak, mint az On The Spot. Van benne dancehall, balkáni népzene, cigányzene, klezmer, dzsessz, punk, sőt flamenco is!

rap: És a palesztinok, a SAZ?

CSE: Először a CNN-en láttuk őket, aztán a Rolling Stone-ban olvastunk utánuk, és amikor meghallottuk, mit művelnek, tudtuk, hogy őket kerestük. Arab és angol rímekben mondják el, mit gondolnak arról az izraeli-arab világról, hitelesnek és őszintének tűnik a banda, ez is nagyon fontos volt amellett, hogy jó zenét játszanak.

rap: Mit szólnak ehhez az otthoni rajongóik?

CSE: Hogy ezt megtudjuk, Jeruzsálemben vagy Gázában kellene a bulit megszervezni, az valamivel kockázatosabb vállalkozás, mint a Gödör. A két banda mindenesetre rögtön igent mondott.

rap: Sorozatnak vagy egyszeri eseménynek szánjátok a Gödör-beli partit?

CSE: Szívesen összehoznánk egy iráni underground rockbandát, akikkel Teheránban ismerkedtünk meg egy egyiptomi csapattal együtt, de nagyon sok energia tető alá hozni egy ilyet, főleg úgy, hogy alig vagyunk itthon. Szerencsére DJ Infragandhi és a Deck Attack is benne van a szervezésben.

rap: Mi lesz a következő dobásotok?

CSE: Megyünk vissza Japánba, forgatjuk a következő On The Spotot, mert a földrengés után néhány nappal, amikor egy darabig senki sem tudta, mi lesz a sérült reaktorokkal, eljöttünk, márpedig igyekszünk mindig legalább két hétig maradni a helyszíneinken.

Figyelmébe ajánljuk