rés a présen - Teljesíthetetlen álomkeverék - Horváth Éva Mónika (HEM) festőművész

  • .
  • 2010. június 10.

Trafik

rés a présen: Dr. Pető Andrea genderkutató nyitja meg a tárlatodat június 8-án a Symbol Art Galériában.
Kapcsolódik a társadalmi nemek témája a kiállításhoz?

Horváth Éva Mónika: Megkerülhetetlen számomra a gendertéma, annál is inkább, mert a teljes nőiséget szeretném megélni. A munkáimban mindez közvetetten jelenik meg, annak ellenére is, hogy kifejezetten a nőiséget megjelenítő helyzetekkel és motívumokkal dolgozom. Vágyakat és a vágyak megvalósulását elősegítő vagy gátló helyzeteket élek át, és ezekből az élményekből építkezem.

rap: Mindig közel álltak hozzád a női sorssal összefüggő ábrázolások?

HEM: Egy torony jellegű műteremben dolgozom a főváros közepén, és előfordul, hogy hosszú napokig nem megyek sehová sem, máskor viszont éppen csak hazajárok aludni. Amikor elmegyek, legtöbbször az embereketés a viszonyaikat figyelem, hisz' viselkedem jómagam is. A női sorssal összefüggő ábrázolások nagyon fontosak nekem, mert erősödik a nemek harca, ahogy a megélhetési harc is. A tanult és korlátozó minták mellett egyre több eleve kudarcra ítélt, teljesíthetetlen álomkeverék él az elvárások szintjén is, ezért növekszik a szorongás mindkét nemben.A boldog pillanatok gyakran csak kölcsönvettek, és nem sajátok, amiket kamatos kamattal kell törleszteni. Gyakran felpörgetve, harci szekérként száll fel valaki a villamosra is.

rap: Performanszokat is csinálsz.

HEM: A performanszok inkább magáról a "képlékenyről" szólnak, ennek a kiállításnak a képei meg inkább az összefüggésekről. Szerintem nemcsak nőknek lehetnek érdekesek a képek párbeszédéből kialakuló érzések, hanem azoknak az embereknek, akik nem egyedül, hanem párkapcsolatban szeretnék élni az életüket.

rap: Meddig látható a kiállítás?

HEM: Június 15-ig.

rap: Tervek a nyárra?

HEM: Nyáron dolgozom, aztán majd szeptemberben és októberben a Millenárison mutatom be az egész fluidot. Fluidnak nevezem az egész nőiséget megjelenítő projektemet, amelyben festmények, grafikák, vetítés, performansz is szerepel, és amiből ez a kiállítás most csak egy narratív részletet ragad ki. Az őszi amolyan mindent bele, hadd szóljon a rakendroll típusú program lesz.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.