tévésmaci - Tulipános Sülsül

  • .
  • 2009. március 26.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché melegebb éghajlatra kívánkozott, minden követ megmozgattak. De nem csak a tettlegességig fajultak ám el viselt dolgaik, de az ábrándozástól sem riadtak vissza.
Ugyanakkor ne gondolja senki, hogy szokványos, "hűvös italban karcsú szalmaszál"-jellegű fidres-fodros agyhulladékokat kergettek volna. Ellenkezőleg, Troché szeme előtt egy hétköznapi görög tüntetés képei peregtek le. A hatalmas tömeg teljesen elárasztotta a széles utcát, s nem is lehetett látni a végét. Valahonnan mintha bekanyarodtak volna? Talán. Troché több vörös lobogót látott, mint Jancsó Miklós teljes életművében, amit a kilencvenes évek elején, a mester 70. születésnapja tiszteletére egy Galkó Balázs nevű híres magyar színművész társaságában egyvégtében nézett végig. Troché napokig nem tudott szabadulni egy dalfoszlánytól, amit e retrospekción szedett fel: "Kicsi az ország, sok a katona, hej, orosz testvér, menjetek haza." Így most is ez ötlött föl neki, amikor délre kéne menni. Egy széles sugárút Szalonikiben, csupa vörössel festve, harsány jelszavak egy idegen nyelven, idegen írásjelek hatalmas transzparenseken, s ő csak azt fújja magában, hogy kicsi az ország.

Sztupa fejébe viszont nem látott bele senki. Troché például nem is akart. Pedig Sztupa is a mediterránról ábrándozott. Biztos nem volt neki tévéje. Nekünk meg van, bee... le is nézünk, menten.

Pénteken (27-én) az m2-n 23.35-kor a Lantana egy olyan ausztrál marhaság, ami megalapozta Anthony LaPaglia és családja hollywoodi sikereit, de különösen a Nyomtalanul c. szériát. Kedvencem, a film+ 22.25-kor A harmadik hullám c. finn-svéd thrillert nyomatja 2003-ból. Aki tévét néz (ue. csatorán) 2.25-kor, azt elviszi az ördög a 666-os úton. Az NGC-n 17.00-kor kezdődő Tolvaj majmokról azt hittem, hogy a Majmok bolygójának tudományos változata, de tévedtem, ezek tényleg majmok, igaziak. Az MGM-en 18.30-kor kezdődő Háborús játékokat 1983-ból mindenki ismeri, vagy nézzen utána. Én előtte (17.30-kor) nézek a film+2-n Kaurismäkit (A múlt nélküli ember).

Szombaton elgondolkodom, hogy az én rendszerváltó mozimban (A három nővér; m1; 21.55) kit játszana a vombatom, ha újraforgatnám. Asszem Athost. Az RTL Klubon gyűlnek fanok, s betekintést nyernek 22.50-kor a Mátrix - Újratöltve c. kultikus majomparádéba. Ugyanitt 1.15-kor a Grateful Dawg c. doksi 2000-ből, van benne egy Jerry Garcia nevű csóka. Az m2-n 15.30-kor A Manderley-ház asszonya, s mert alighanem nőnap lehet, 21.00-kor a Mona Lisa mosolya. A család kedvence, a film+2 18.40-kor A Jade skorpió átkát adja, tehát én csak annyit mondok: Madagaszkár! A Filmmúzeumon 16.25-kor Királylány a feleségem.

Vasárnap én mindig Dunán vagyok, kis ladikommal, hű ebemmel, a Burkussal (tényleg, a múltkor el akarták lopni: kelendő a burkus), és reszketnek a pontyfélék tőlünk. 22.15-kor már a Dunán Idő van. Kim Ki-Duk 2006-os filmjét én szimpla giccsnek tartom, de nem vagyok egy jóérzésű alak, az faktum. A Spektrumon 21.30-kor Döntő csaták - Waterloo, az az én világom. Ellenben a film+2-n délben, 13.55-kor Mortadelo és Filemón nagy kalandja Mata-öreganyám kedvence, de szerintem összekeveri valamivel. A Filmmúzeum 13.05-kor az Eltüsszentett birodalom c. 1956-os Banovich-művel, aztán meg 15.00-től A múmia közbeszóllal (1967) domborít. Nekem hiába.

Hétfőn az MGM-en 18.50-kor A vadász éjszakája Charles Laughton, nem hiszik el: rendezése még 1955-ből, szavamra, hihetetlen képekkel.

Kedden úgy tűnik, mégsem fogytak ki a méregdrága Menzel-filmek az m1-ről, ezért a derék maestro tán uccsó értékelhető dolga, a Sörgyári capriccio következik 23.35-kor. Avval kihúzzátok a tv2-n 1.00-kor tömegeknek vetített Macerás ügyekig. A Dunán 22.10-kor Büntetőexpedíció - Magyar Dezső 1970-es kisfilmje tán az egyetlen, amit úgy igazán ajánlanék a héten.

Szerdán pedig az MGM 10.40-kor A dicsőség ösvényeit adja.

Csütörtökön még egy Wooody Allen-mű az MGM-en, 19.05-kor a Banánköztársaság egy korai agymenés, én bírom.

De a tévét nem bírom, dobják ki maguk is az ablakon. Moooooost!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.