cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. június 9.

Tudomány

cyberhírek
Macedóniai "Stonehenge" A NASA toplistájának negyedik helyére tette a Macedóniában fölfedezett, fából készült obszervatóriumot, amely legalább 3800 éves. Kokino csillagvizsgálója az egyiptomi Abu Simbel-templom, az angol Stonehenge és a kambodzsai Angkor után a legizgalmasabb asztrorégészeti felfedezés a világon.

Másolásvédelem Lehetetlenné tenné a kölcsönfilmek lejátszását az az új technológia, mely a DVD-k lejátszásához a vásárló ujjlenyomatát kérné. A kaliforniai egyetemen készülő prototípust, mely egy RFID-címkével ellátott lemezből és egy módosított asztali DVD-lejátszóból áll, a fejlesztők még a nyáron bemutatják a fimstúdióknak.

Divat az ultrahang Divattá vált Nyugaton, a jómódban élő családoknál, hogy a még az anyaméhben fejlődő új családtagról háromdimenziós ultrahangfelvételt készítsenek - emlékkép gyanánt. Az orvosok nem ajánlják az általuk fölöslegesnek vélt procedúrát.

Az ős-Éva utódai Az Andaman-szigetek őslakosai közvetlen leszármazottai a mai ember Afrikában egykor élt közös ősanyjának. A DNS-elemzés megerősítette, hogy a szigetlakók ősei több tízezer éve vándorolhattak el a kontinensről.

Vásárol az eBay Az amerikai internetes aukciós ház, az eBay bejelentette, hogy megvásárolja a szintén amerikai Shopping.com vállalatot. Az eBay 620 millió dollárt, részvényenként 21 dollárt fizet a Shopping.com-ért. A Shopping.com legfőbb szolgáltatása az internetes bevásárlási lehetőségek összehasonlítása.

Pornódomén Többéves tépelődés után úgy döntött a doménnevek kezeléséért felelős nemzetközi cég, az ICANN, hogy végre szabad utat ad a .xxx végződésű webcímeknek, és ezzel lehetővé teszi, hogy az online pornóipar napszámosai egyértelműen megkülönböztessék szájtjaikat a decens tartalmat felvonultató oldalaktól.

Lánclevél bénítja a vérellátót Újabb lánclevél lehetetleníti el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkáját - adta hírül az Index. A levél 0-s vércsoportú donorokat irányít a szolgálat fővárosi központjába, mert egy "tegnap született" kisfiúnak vérre van szüksége. Az OVSZ szóvivője kér mindenkit, hogy ne küldje tovább a levelet, mert a felhívás nem tőlük indult, és akadályozza a napi munkát. A többféle formátumban, legtöbbször "Miklós" aláírással érkező levél megadja az OVSZ két valódi telefonszámát, sokan ezért hiszik, hogy a felhívás is valós. A telefonszámok ezekben a napokban használhatatlanok a normális munkára, mert elárasztották őket a kacsa iránt érdeklődők hívásai. A témában indított lánclevelek egyetlen célja, hogy folyamatosan forgalomban legyenek, függetlenül attól, kinek mekkora kárt okoznak. A kórházas láncleveleken túl mindenféle rémhír megél az emberek hiszékenységéből, így tudnak évekig terjedni "a mobilgyártó figyeli, hány embernek forwardolod a mailt, telefont nyerhetsz jól", illetve a "Microsoft figyeli, hányan küldik tovább, és ad a beteg kisgyereknek egy centet" típusú kacsák. Az elmúlt években minden egyes újraindulásakor termékeny talajra hullott a parkolótársaságok által kipécézett autók kamu listája, a parkolóőröknek szóló állítólagos belső utasítás a zóna közelében álló autók adatainak gyűjtésére, illetve a kukába épített traffipax képe. A rendőrség cáfolta, de töretlenül kering a vidéki traffipaxos rendőrautók listája is.

Mobilon féltékenykedik a magyar Egy mobilkommunikációval foglalkozó magyar kutatás szerint akinek párkapcsolatában takargatnivalója van, jobban jár, ha elrejti a telefonját, ugyanis bár a párok azt állítják, megbíznak egymásban, mégis rendszeresen elolvassák a másik SMS-eit - adta hírül az Index. Nemescsói Katalin kommunikációkutató, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza "Az emberi kapcsolatok és mobilkultúra" című vizsgálatában arra keresi a választ, hogy a mobiltelefon befolyásolja-e a féltékenységet. Az idei felmérésből kiderült, hogy bár a kutatásban részt vevő személyek több mint nyolcvan százaléka állítja, hogy a legvégsőkig megbízik partnerében, az anonim kérdőívben a válaszadók fele azt is bevallotta, hogy rendszeresen ellenőrzi telefonhívásokkal partnerét. Hatvan százalék vallotta be, hogy titokban rendszeresen belenéz partnere telefonjába, és elolvassa rövid szöveges üzeneteit is.

Újabb leszállóegység a Marsra Az amerikai űrügynökség bejelentette új Mars-misszióját: a Phoenix leszállóegység a bolygó északi sarkán fog leszállni, hogy a légköri viszonyokat vizsgálja és az élet jelei vagy nyomai után kutasson. Az eszközt a tervek szerint 2007 augusztusában indítják útnak, és 2008 májusában érkezik meg céljához. A Phoenix tudományos munkáját három hónaposra tervezik. A projekt onnan kapta a nevét, hogy a leszállóegység nagy részben örökölte a két korábbi, kudarcba fulladt Mars-expedíció műszereit. A marsi élet nyomainak felkutatását ugyanakkor nehezíti, hogy életben maradhatnak a Mars felszínén azok a mikrobák, amelyek az űrjárművekkel kerülnek a bolygóra - derült ki a NASA kísérleteiből. A kutatók szerint a marsi élet bizonyítékait kereső expedícióknak esélyük lesz megtalálni azokat a baktériumokat, amiket tulajdonképpen ők cipeltek oda. A Marson landoló szondák többségét nem sterilizálják hő- vagy radioaktív sugárzás segítségével, ezért az űreszközök élő mikrobákat visznek magukkal a Földről. Az űrkutatók az Astrobiology című folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják, ezek a mikroorganizmusok akár szaporodhatnak is, ha a porrétegen kívül folyékony víz vagy jég is van a közelben - írta az Index a New Scientist nyomán.

Szándékos webkereső "Szándéktól mozgatott" segédeszközt vezetett be a Yahoo!, hogy megkönnyítse a weben keresők dolgát - adta hírül az Index. A cég kutatólaboratóriumában kifejlesztett, egyelőre demováltozatban működő Mindset (mindset.research.yahoo.com) minden találatot értékel aszerint, hogy az adott webszájt kereskedelmi tevékenységet végez, vagy inkább információs célzattal készült. A netezők egy csúszkán elhelyezett pötty mozgatásával tudathatják a keresővel, hogy vásárolni szeretnének, vagy komoly kutatást végeznek valamilyen témában. Ha a felhasználó valamelyik irányba elmozdítja a csúszkát, a Mindset dinamikusan újrarendezi a találatokat. A Mindset elkészítéséhez a fejlesztők két, manapság divatos szakterület, az automatikus szövegosztályozás és a gépi tanulás eredményeit gyúrták egybe.

Figyelmébe ajánljuk