cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. december 1.

Tudomány

cyberhírek
Másolásvédelem A Gartner elemzői szerint egy darab szigetelőszalaggal ki lehet kapcsolni a Sony legújabb, nagy botrányt kavart másolásvédelmi eljárását. A szakértők úgy vélik, a lemezipar totális tévúton jár, ha továbbra is ilyen technológiákkal próbálkozik.

Mosógép A világ legötletesebb új háztartási gépe lett a víz nélkül, sűrített levegővel és ionokkal mosó Airwash, amelyet egy szingapúri csapat tervezett, és 3040 pályázat közül nyerte el az első díjat egy Stockholmban kiírt versenyen.

Hayabusa A Hayabusa űrszonda sikeresen leszállt a célpontjául kiszemelt aszteroida felszínére - jelentette be szerdán a japán űrügynökség, cáfolva a próbálkozás kudarcáról beszámoló korábbi jelentéseket.

Blogcenzúra Levetette oldaláról az egyik internetes naplóíró által összeállított rádióműsort az egyik hazai szerzői jogvédő szervezet, állítólag azért, mert abban Varga Miklós Európa című, jogdíjas száma is szerepelt. A netes adó a blogszerkesztő által válogatott számokat sugározta.

Blogter Több hónapos fejlesztés után elérhetővé vált a Blogter (www.blogter.hu), a legújabb magyar blogportál, ahol az ingyenes regisztrációt követően internetes naplót írhatnak a felhasználók.

Internetfüggőség Egy felmérés szerint a kínai fiatalok 13 százaléka internetfüggő, amiben jelentős szerepet tulajdonítanak a virtuális valóságban játszódó játékok népszerűségének.

Apróhirdetés Csehországban egy férj a neten próbált bérgyilkost verbuválni: a férfit letartóztatták, miután az interneten olyan közleményt helyezett el, amelyben 2 ezer eurót ajánlott fel a jelentkezőknek.

Börtönbüntetés Hat év börtönre ítéltek egy brit internetes csalót, aki foglalt doméneket árusított. A 23 éves férfit csalás, zsarolás, fenyegetés és orgazdaság elkövetésében találták bűnösnek.

Szén-dioxid-rekord Egy svájci kutatás szerint a globális felmelegedésért is felelős anyag, a légkörben található szén-dioxid-gáz mennyisége hatszázötvenezer év óta most áll a legmagasabb szinten - írta az Index a Nature.com nyomán. Az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét a déli-sarki jégtakaró mély rétegében található levegőbuborékokból állapították meg a kutatók. A szén-dioxid az egyik legfontosabb üvegházhatású gáz, amelynek légköri növekedéséért elsősorban az ember felelős. A jégmintákból a legutóbbi nyolc jégkorszak légköri szerkezetét ismerték meg, majd megállapították, hogy a mai szén-dioxid- és metánmennyiség felülmúlja a múltbelieket. "A légkör szén-dioxid-tartalma kétszázszor gyorsabban nőtt az elmúlt ötven évben, mint azelőtt bármikor" - mondta Thomas Stocker, a Berni Egyetem tanára, az elemzés vezetője. Az Antarktisz jegét és a jégben található légbuborékokat az EPICA projekt (European Project for Ice Coring in Antarctica) keretén belül vizsgálták. Az EPICA célja, hogy a jégmag vizsgálatán keresztül megismerje múltunk éghajlati titkait, és következtessen a jövő éghajlatára. A svájci kutatók szerint ha a szén-dioxid-mennyiség ilyen magas marad, a felmelegedés tovább folytatódik. Budapesten a múlt héten mutatták be a Klímakutatás enciklopédiája című könyvet, melyből kiderül: a globális felmelegedés hazánkban erősebben érzékelhető a világátlagnál. Míg az elmúlt 100 évben a Földön az átlaghőmérséklet 0,7 Celsius-fokkal emelkedett, Magyarországon 1 fokkal lett melegebb az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint. Az idén életbe lépő kiotói klímavédelmi egyezménnyel a részt vevő államok az évtized végére az 1990-es szint alá akarják szorítani a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét. A megállapodáshoz 141 ország, köztük Magyarország is csatlakozott.

Holografikus adattárolás Több mint hatvan DVD-lemeznyi, 300 gigabájt adatot képes tárolni az a holografikus lemez, amelyet az InPhase fejlesztett, és a Maxell 2006 őszétől a tömeggyártását tervezi. A bevezetés előtt álló, következő generációs DVD-lemezek 30-50 gigabájtos kapacitásúak lesznek, itt a HD-DVD és a Blu-ray szabványok versengenek, ám a holografikus adattárolók hamar kiszoríthatják vetélytársaikat: a japán Optware ezer gigabájtos korong kifejlesztésén dolgozik, amely Holographic Versatile Disk néven kerül majd piacra. A holografikus lemezekre a DVD-nél gyorsabban lehet majd adatot égetni, mert a holografikus író egyetlen fényvillanással több millió bitet tud felírni, míg a hagyományos optikai írók - CD és DVD - egyenként írják fel a biteket: az adattároló kapacitás növekedését eddig a lézer hullámhosszának csökkentésével érték el. A holografikus technológia a diszkek teljes mélységében, fényérzékeny kristályokon tárolja az adatokat, amelyeket két lézersugár segítségével ír fel - ezzel szemben a jelenlegi és a nagy felbontású DVD-k is csak a lemezek felszínét használják.

Defenzívában a fájlcserélők A hollywoodi stúdiók múlt kedden olyan megállapodást kötöttek a nagyméretű fájlok, elsősorban filmek megosztására használatos BitTorrent fájlcserélő szoftver alkotójával, melynek értelmében Bram Cohen "nem támogatja a kalózmásolatok csere-beréjét". Tavaly májusban indult el a BitTorrent fájlcserélő szoftver hivatalos weboldalán az a keresőmotor, amellyel könnyebben lehet megosztott fájlokat találni: a keresővel fellelhető tartalmak túlnyomó része mozifilmek, drága szoftverek és zenék kalózmásolataiból áll. Mivel Cohen eredetileg nyílt forráskódú szoftverek továbbítására találta ki szoftverjét, és korábbi nyilatkozataiban ostobának nevezte az illegális anyagok terjesz-tőit, feltehetően nem esett nehezére megállapodnia a filmgyártók érdekeit képviselő jogászokkal. Ellenkező esetben azonban szerzői jogi pert is indíthattak volna ellene, mint például a Kazaa vagy az eDonkey nevű fájlcserélők ellen. A Kazaa-t üzemeltető ausztrál Sharman Networks ellen a múlt héten újabb ítélet született: a fejlesztőcéget arra kötelezte az ügyében eljáró bíróság, hogy a zeneipar által kért keresőszavakat - elsősorban előadók neveit és számcímeket - tegye elérhetetlenné a rendszerben, hogy a felhasználók ne tudjanak a jogvédett kiadványokra keresni. A döntés a zenekiadók javára szeptemberben hozott ítélet eredményeként született, amely a fájlcserélő rendszerek működtetőit tette felelőssé a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A hanglemezkiadók kéthetente frissíthetik a tiltólistát, és a fájlcserélőnek 48 órán belül érvénybe kell léptetnie a változtatásokat. Az első körben valószínűleg háromezer keresőszó kerül majd indexre, bár a zeneipar tízezer kifejezés letiltását szeretné elérni a Kazaa-n. A fájlcserélő elleni per következő fordulójára februárban kerül majd sor.

Figyelmébe ajánljuk