cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. február 2.

Tudomány

cyberhírek
Hélium a Holdról Az orosz Energija űrkonszern azt tervezi, hogy üzemet épít a Holdon a hélium energiaforrásként hasznosítható izotópjának kitermelésére. A hélium-3 a közönséges hélium radioaktív izotópja, amelyet magfúziónál lehet hasznosítani. Egyes számítások szerint húsz tonna hélium-3 fedezhetné az USA egyévi energiaszükségletét.

Down-kór A Down-kór kialakulásában az a legerősebb befolyásoló tényező, hogy az anyai nagymama hány éves volt, amikor a beteg gyerek anyját szülte - erre a következtetésre jutottak indiai genetikusok a betegség kialakulásának okait kutatva. A Down-kór az egyik leggyakoribb örökletes rendellenesség: helytelen kromoszómaátadás okozza.

Exobolygó Minden eddig ismertnél jobban hasonlít a Földhöz az a bolygó, amelyet tavaly fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. Az OGLE-2005-BLG-390Lb a felfedezéséhez használt teleszkópról kapta a nevét. A bolygó a Tejút középpontjának közelében, a Földtől 23 000 fényévre kering saját napja körül, amelyet tíz földi év alatt kerül meg.

Felmelegedés A 2005-ös év volt eddig a legmelegebb a Földön, legalábbis a tizenkilencedik század vége, a tudományos módszerekkel történő hőmérsékletmérések kezdete óta - jelentette be a NASA. Különösen az északi-sarki övezetben emelkedett a hőmérséklet, ahol a gleccserek olvadása is felgyorsult.

Traumabogyó Amerikai orvosok gyógyszerrel előznék meg a poszttraumatikus stressz betegség kialakulását. A propanolol nevű szer megakadályozhatja az éles emlékek kialakulását nemi erőszak áldozatainál, természeti katasztrófák vagy háborús borzalmak túlélőinél. A propanololt jelenleg széles körben alkalmazzák magas vérnyomás ellen.

Lélegző fülek Svéd tudósok egy 370 millió éve élt őshal, a Panderichthys megkövesedett csontjait tanulmányozva arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a szárazföldi élőlényeket korábban a légzésben segítette a fülük.

Elaltatják Aibót Hét évvel Aibo születése után bezár a robotkutyakennel: a Sony felhagy a háztartási robotok gyártásával. A robotkutya a japán cég megszorító intézkedéseinek esett áldozatul: 1999 óta körülbelül 150 ezer darabot adtak ugyan el Aibóból, de a Sonynak nem éri meg hobbirobotokat gyártani - adta hírül az [origo] a ZDNet nyomán. Az átszervezésnek áldozatul esett Qrio, a cég humanoid robotja is, amely a kereskedelmi szériát sem érte meg, a vállalat pedig a drága fejlesztések helyett inkább a jövedelmező tömegtermékek felé fordul. Pedig megjelenése után az Aibo divatot teremtett, és az egyszerűbb másolatok mellett komolyabb vetélytársai is akadtak, például a Sega robotkutyája. Már az első modellbe is a Sony egy egész sor technológiai újítását integrálták, és Aibo időről időre új dolgokat is tanult: legújabb változata már 1000 szót használva beszélt, gazdája hangparancsaira és mozdulataira is reagált, fotózni tudott saját kamerájával, és a képeket blogban tette közzé, valamint zenelejátszó is volt benne. A megmaradt robotkutyakészleteket kiárusítja a Sony, a már gazdára lelt példányokhoz pedig még hét évig biztosít támogatást. A japán cég robotpiacról való kivonulása az amerikai gyártók álláspontját erősíti, amely szerint a háztartási robotok fejlesztése merő pénzkidobás: ezek a modellek népszerűek és nagy feltűnést keltenek, de alig van rajtuk haszon. Az iRobot és a Workhorse Technologies ezért az ember számára túl veszélyes feladatokat ellátó specializált munkarobotok fejlesztésére állt át.

Szerverlefoglalások Több házkutatást és lefoglalást hajtott végre internetszolgáltatóknál és magánszemélyeknél a Nemzeti Nyomozó Iroda a múlt héten - adta hírül az Index. A német Interpol megkeresésére szervezett akcióban szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének gyanúja miatt kilenc számítógépet foglaltak le, a lefoglalt adatmennyiség becsült értéke öt terabájt. Legutóbb Miskolcon leplezett le kalózhálózatot a rendőrség, akkor egy népszerű fájlcserehálózat egyik szerverét foglalták le. Spanyolországban internetes pedofilhálózatot számoltak fel a múlt héten: egy csaknem egy éve tartó nyomozás során felfedték 40 ország 2870 olyan internetezőjének kapcsolatát, akik csecsemők és gyermekek megerőszakolásáról, ellenük elkövetett nemi agresszióról készült képeket és videofelvételeket tettek közzé online fórumokon. Spanyolországban hat embert letartóztattak, a hálózat külföldi tagjainak adatait átadták az illetékes országok hatóságainak.

Behódolt a Google A Google nem bírta ki, hogy ne jelenjen meg a világ legígéretesebb piacán, és ennek érdekében alkut kötött a kínai kormánnyal: ezentúl kiszűr minden olyan találatot a keresési eredmények közül, amely sértheti a rezsim érdekeit vagy a felhasználók jó ízlését - adta hírül az Index. A kompromisszum eredményeképpen a kereső kínai változata nemcsak a pornót, hanem a tibeti függetlenségre, a tajvani szeparatizmusra, a Falun Gong szektára és a demokráciapárti disszidensek szájtjaira mutató linkeket is eltünteti a találati listáról. A kínai nyelvű Google.cn eddig is működött, de a Google nemzetközi szájtjára mutatott, amely cenzúrázatlan találatokat adott egy-egy keresésre. Mostantól a kereső önként blokkol, főképp mert időközben komoly vetélytársai akadtak Kínában: a cenzúrát önként vállaló helyi keresők - a Baidu, az Alibaba vagy a Sogou - rengeteg netezőt elhódítottak a Google-től, ráadásul egyik legnagyobb vetélytársa, a Yahoo! is betette a lábát a piacra. A kínai netezők ezentúl a Google ingyenes levelezőjéhez, a Gmailhez és 2002-ben megvásárolt webnapló-szolgáltatásához, a Bloggerhez sem férnek hozzá.

Felhővadászat Minden idők legnagyobb felhővadászata kezdődött a múlt héten: a megfigyelők földön, vízen, levegőben és műholdak segítségével gyűjtenek adatokat a trópusi felhőképződésről és a felhők szállította hőmennyiségről, hogy a kapott információk alapján jobban tudják modellezni a Föld éghajlatát meghatározó folyamatokat, és pontosabban meg tudják jósolni a globális felmelegedés mértékét. Az ausztrál kutatók által szervezett kutatásban a felhők teljes életciklusát egyetlen rendszerbe foglalják a víz kondenzációjától a vertikális felemelkedésen át egészen a csapadékképződésig. A trópusi közös nemzetközi felhőkísérlettel (TWP-ICE) három héten át tíz ország harminc intézményének kétszáz kutatója foglalkozik: a kutatás huszonhárom napja alatt a földi állomások és egy kutatóhajó éjjel-nappal pásztázzák az eget, és háromdimenziós képeket készítenek a felhők víztartalmáról és cseppméretéről. A légkör alsó rétegeibe jutó hőt és nedvességet előbb a földi műszerekkel, majd a felhők felett köröző repülők és léggömbök érzékelőivel mérik. A felhők fölé is repülőgépek szállnak, és számtalan léggömb méri a hőmérsékletet és a nedvességet. Végül a hajó óceáni megfigyeléseket is végez, például méri, hogy esőben milyen a tenger és az atmoszféra közötti hőátadás. Ezután az adatok elemzése és klímamodellekbe integrálása következik.

Figyelmébe ajánljuk