cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. március 23.

Tudomány

cyberhírek
Õssejtterápia * Egy koraszülött magyar kislány a szélütését követően agyi károsodást szenvedett, és bal oldala részlegesen lebénult. Az első eredmények szerint saját köldökzsinórőssejtjei beültetésével tudtak segíteni rajta. A kínai Shenzhen egyik kórházának orvosai végezték el a beavatkozást a négy hónapos Tímeán.

Milosevic-vírus * Hiába voltak legalábbis gyanúsak a volt szerb diktátor halálának körülményei, aki Slobodan Milosevic was killed (Szlobodan Milosevicet megölték) tárgysorral kap kéretlen levelet, jobban teszi, ha nem nyitja ki. A levélben ugyanis számítógépes vírus lapulhat.

Robotgombász * A brit Warwick Egyetem kutatói kifejlesztették a gombászrobotot: speciális videokamerái segítségével felméri a kínálatot, kiválasztja a fajtára és méretre megfelelőket, majd kinyújtja szívókoronggal ellátott csápját, és leszedi a kiszemelt példányt. Az egyetem másik újdonsága az önjáró fűnyírórobot.

Retinaimplantátum * Lezárult a német Retina Implant AG által gyártott ideghártyacsipek első klinikai tesztje. A szembe ültetett csipet hetekig viselő vak páciensek fénypontokat és mintákat tudtak felismerni. A mikrocsip átveszi az egészséges szem receptorainak szerepét.

Jézus-kód * Az amerikai katolikus egyház internetes honlapot indított, hogy megcáfolja Dan Brown A Da Vinci-kód című regényének állításait. A Jesusdecoded.com című honlap célja, hogy "pontos információkat közöljön Jézusról, a katolikus tanításról és A Da Vinci-kódban említett más témákról".

Templeton-díj * John D. Barrow brit matematikus nyerte el a tudomány és a vallás párbeszédének előmozdításáért odaítélt, 1,4 millió dolláros Templeton-díjat. A "spirituális realitások felfedezéséért" járó díjat a múltban olyan ismert személyek kapták már meg, mint Teréz Anya vagy az amerikai Billy Graham.

Az év blogjai Idén a hagyományoknak megfelelően 20,06 dollárt kaptak a Bloggies blogverseny harminc kategóriájának nyertesei a szervező Nikolai Nolantól - adta hírül az Index. "Arról fantáziálok, hogy az ajtómon kopogtató mormon misszionáriusokkal vagyok hármasban" - ilyen és ehhez hasonló üzenetekből áll a PostSecret (postsecret.blogspot.com), a látogatók titkos vallomásait gyűjtő és posztoló blog, amely megnyerte az idei Bloggies (2006.bloggies.com) abszolút kategóriáját. A 2000-es premier óta fokozatosan nemzetközivé kerekedő verseny európai kategóriájának győztese idén - 2005 után már másodszor - a My Boyfriend is a Twat (www.myboyfriendisatwat.com) című blog lett, amelyet egy negyvenes, elvált, háromgyerekes, Belgiumban élő brit hölgy készít barátjáról. A legjobb ausztrál-új-zélandi blog a Loobylu (www.loobylu.com) lett, az afrikai-közel-keleti kategóriát a Baghdad Burning (riverbendblog.blogspot.com) nyerte, az ázsiaiak között pedig a Tokyo Girl (tokyo-girl.blogspot.com) győzött. A fotóblogok közül a Flickr (flickr.com) hozta el a pálmát, politika kategóriában a Wonkette (www.wonkette.com) győzedelmeskedett.

Egymilliárd kilométeres golfütés Aligha kétséges, hogy a következő golfvilágrekordot Pavel Vinogradov állítja majd fel. Bár az orosz űrhajós eddig nem jeleskedett a pályán, a világ többi golfozójával szemben behozhatatlan előnnyel bír. Az orosz űrhajós a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) következő állandó legénységének parancsnokaként az űrben fog játszani, a csak ebből a célból felszerelt platformról - adta hírül az Index. Kutatók számításai szerint a Vinogradov által elütött golflabda ideális esetben kereken egymilliárd kilométert tesz majd meg a Föld körül keringve, majd elég a légkörben. Mivel a golflabdát jeladóval látják el, a golfozás szerelmesei az interneten követhetik majd a rekordütés alakulását. A földfelszíni golfütések rekordja 650 méter, de az abszolút csúcsot már most is egy űrhajós tartja: az Apollo-14 űrmisszió keretében a Holdra szálló Alan Shepard 1971-ben két ütéssel is megpróbálkozott; a csekély tömegvonzásnak köszönhetően a labdák több kilométert repültek. A rekordkísérlet kritikusai szerint ha Vinogradov szerencsétlenül üti meg a labdát, az egy vagy több Föld körüli keringés után eltalálhatja az űrállomást, és akár súlyos károsodást is okozhat. Emiatt nem próbálták ki soha a szovjet Szaljut űrállomások beépített fedélzeti ágyúit sem.

Google a Marson A Google Maps (maps.google.com) alig több mint egy év alatt a világháló egyik legnépszerűbb térképszolgáltatásává vált. A hétvége óta részét képezi a Mars online térképe is: a google.com/mars weboldal hasonló technikával működik, mint a Földet mutató Google Maps. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) segítségével a Google három különböző nézetet tett elérhetővé: a normál nézet mellett böngészhető a bolygó infravörös térképe, illetve a magassági viszonyokat mutató ábrázolás. Megjeleníthető a felszíni alakzatok, például kráterek, hegyek és szakadékok elnevezése, illetve a róluk készített NASA-fényképek is - írta az Index a ZDNet nyomán. Az infravörös nézethez használt felvételeket a Mars Odyssey szonda hőkibocsátást vizsgáló rendszere (Thermal Emission Imaging System) készítette 2001-ben, a normál és a magassági nézet olyan képeket használ, amelyeket a Mars Global Surveyor 2004 folyamán küldött a Földre.

Kémek a neten Az alkalmazottak valódi kilétének, tevékenységének eltitkolása az internet korában jóval összetettebb feladatot jelent, mint korábban - ismerte el a CIA, miután egy amerikai lap több mint 2600 dolgozóját, köztük fedett ügynököket, valamint konspirációs lakásokat azonosított egyszerű internetes kereséssel. A Chicago Tribune múlt vasárnapi számában számolt be arról, hogy olyan adatszolgáltatóktól szerezte meg a vonatkozó információkat, amelyek díjat számolnak fel állami irattárakhoz való hozzáférésért. Az újság neveket és egyéb részleteket nem tett közzé, arra hivatkozva, hogy ez veszélybe sodorhatná a CIA alkalmazottait. A hírszerző szervezet ügynökeként azonosított 2653 személy közül nem mindenki működik fedésben, egy részük nyíltan az ügynökségnek dolgozó elemző vagy tisztségviselő, de a CIA illetékesei elismerték, hogy az előttük bemutatott listákon valóban szerepelnek fedésben dolgozó CIA-alkalmazottak is. A lap megtalálta a szervezet belső telefonszámainak egy részét, fedésben dolgozó ügynökök által használt levelezési címeket, és rábukkantak az ügynökség tucatnyi fedett lakására is.

Figyelmébe ajánljuk