cyberhírek

  • .
  • 2006. november 9.

Tudomány

cyberhírek

Új Windows A Microsoft bejelentette, hogy november harmincadikán dobja piacra új operációs rendszere, a Windows Vista végleges vállalati verzióját. Ugyanakkor az Office irodai szoftvercsomag 2007-es változata is megjelenik. Az operációs rendszer itthoni kiadása várhatóan csak 2007 elején lesz kapható.

Tisztogatás Miután a YouTube videomegosztó elkezdte törölni az oldaláról a szerzői jog által védett videókat, a MySpace is hasonló lépésre szánta el magát. A legnagyobb közösségi oldal az illegálisan feltöltött zenéket fogja leszedni, a visszaeső felhasználók pedig profiljuk törlésére számíthatnak.

Videovírus A számítógépes vírusok készítőinek új célpontjai a videók lejátszásához szükséges codecek, vagyis fájltömörítő segéd-programok. Ezekbe a letölthető codecekbe épülnek be a spyware és adware programok, melyek kárt tehetnek a felhasználó gépében.

Pokolárverés Online árverésre bocsátották a hell.com domént, de a jelenlegi tulajdonos végül nem adta el, mert a licitek az általa elvárt egymillió dollár alatt maradtak. Hasonló aukciókon előfordultak már milliós ajánlatok, év elején a sex.com kelt el 12 millió dollárért, a diamond.com pedig 7,5 millióért talált gazdára.

Játékszemle Több mint félmillió játékos szavazatai alapján a Bethesda Softworks játéka, az Elder Scrolls IV: Oblivion nyerte a számítógépes játékoknak kiosztható legrangosabb brit díjat, a Golden Joystickot, amit 1982 óta most huszonnegyedszer adtak át Londonban.

Híradó Az amerikai Northwest Egyetemen olyan animált hírműsort készítettek, amely az egyes nézők személyes preferenciái alapján az online újságok híreiből állít elő tévéhíradót. A beszélő ágens mögött a hírek témájához passzoló képek és számítógépes játékokból kölcsönzött jelenetek színesítik az adást.

Simonyi honlapja Saját honlapot (www.charlesinspace. com) nyitott Charles Simonyi űrturistajelölt, hogy megossza élményeit a nagyközönséggel. A magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök 2007. március 9-én utazik a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) egy Szojuz TMA-10-es orosz űrhajó fedélzetén. A forgatókönyv szerint az orosz Szojuz két nap alatt éri el a Nemzetközi Ûrállomást, utána Simonyi nyolc napot tölt az ISS fedélzetén. Az űrállomás ennyi idő alatt 6,5 millió km-t megtéve 160-szor kerüli meg a Földet. Ezután következik a hazaút, ami a Nemzetközi Ûrállomás 14. személyzetének kíséretében mindössze 2 órát vesz majd igénybe. Charles Simonyi a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az úttal ki szeretné elégíteni mérnöki kíváncsiságát: meg akarja érteni, hogyan működik és mitől biztonságos a Szojuz űrhajó bonyolult rendszere. Három konkrét célt is kitűzött: szeretné előmozdítani a polgári űrrepülést, segíteni az űrállomás továbbfejlesztését, és az űrtudományok felé fordítaná a fiatalok figyelmét.

Betonburgonya Géntechnológiailag módosított burgonyát termesztenek a jövő évtől Németországban, amely csak építőanyagként, kemény műanyagként, gyógyszerkapszulaként vagy papírsimítóként lesz hasznosítható - adta hírül az Index a Die Welt nyomán. A német BASF vegyipari cég leányvállalata, a Plant Science arra kérte az Európai Uniót, hogy engedélyezze az újfajta, genetikailag módosított burgonya termesztését. Ezt a krumplit csak ipari, technikai célokra használják majd, élelmiszerként nem. Az Amflora fantázianevű krumpliban lévő anyagokból az amilopektint használják ipari célokra. A génmódosított burgonya szinte kizárólag amilopektint termel. Az Amflora már a második genetikailag módosított krumpli a BASF-től: két hónapja azt jelentette be a cég, hogy bizonyos betegségekkel szemben nagymértékben ellenálló burgonyát hoztak létre. Környezetvédő szervezetek - például a Greenpeace - tiltakoznak a géntechnológiai beavatkozás ellen. Szerintük hasonló fajtákat klasszikus nemesítéssel is létre lehetne hozni, míg a genetikailag manipulált élelmiszernövények megzavarhatják a táplálékláncot.

Gépdelfin Egy amerikai mérnök újfajta vízi járművet fejlesztett ki, amellyel a víz felszíne alatt is lehet utasokat szállítani, s rendkívül gyors és fordulékony. A "bionikus delfinként" emlegetett méregdrága szerkezet már 2007 első felében a boltokba kerülhet - adta hírül az Index a CNN nyomán. A jármű tervezője, Thomas Rowe szerint az eszköz egyaránt alkalmas szórakozásra és mentési célokra, de mivel 300 mérföldet (kb. 480 kilométer) is képes megtenni tankolás nélkül, akár vízi taxinak is beválhat. Az 1988 óta fejlesztett gépdelfin prototípusát egy 425 lóerős Corvette motor hajtja, a jármű a felszínen akár 90 km/h sebességgel szelheti a vizet. A delfin a víz felszíne alatt is működik, az utasokat biztonsági öv köti az ülésekbe.

Megmenekülhet a Hubble Hosszas fontolgatás után úgy döntött a NASA, mégsem hagyja sorsára a Hubble űrteleszkópot, melynek állapota 1990-es fellövése óta fokozatosan romlik. Bejelentették, hogy 2008 tavaszán küldetés indul az űrbe, hogy helyreállítsa a megrongálódott űrteleszkópot - adta hírül az Index. A javításhoz a NASA a Discovery űrsiklót használja majd bázisként. A tervek szerint az űrhajósok öt űrsétát tesznek majd, hogy kijavítsák a teleszkópot; a küldetés 900 millió dollárba kerül. Ha a NASA sikerrel jár, a Hubble 2013-ig készíthet képeket a világűrről, ha nem, az űrteleszkóp stabilizátorai és akkumulátorai legfeljebb az évtized végéig bírják.

Figyelmébe ajánljuk