cyberhírek

  • .
  • 2007. május 3.

Tudomány

cyberhírek

SEBESSÉGREKORD Japán kutatók két nap alatt kétszer is megdöntötték az internetes adatátvitel rekordját, az új csúcs 9,08 gigabit másodpercenként. Mindkét kísérletben Tokióból indították el az adatcsomagokat, amelyek Chicago, Amszterdam és Seattle érintésével jutottak el ismét Tokióba.

ELVESZETT VILÁG A Birminghami Egyetem kutatói hatalmas, történelem előtti lakott területre bukkantak Nagy-Britannia keleti partvidéke és Skandinávia között, az Északi-tenger mélyén. Az óriási területen, amely több mint 8000 évvel ezelőtt tűnt el a víz alatt, egykor vadászó és gyűjtögető közösségek éltek.

KRIPTONIT A világ egyik vezető bányászvállalata egy eddig ismeretlen ásványt talált a szerbiai Jadar mellett. Amikor megvizsgálták, kiderült, hogy az ásvány kémiai összetételét már korábban leírták - egy képregényben. A Supermant legyengítő ásvány pontos kémiai összetétele: nátrium-lítium-boroszilikát-hidroxid, némi fluortartalommal. A szerbiai bányából most pontosan ilyen ásvány került elő, a fluortartalmat leszámítva.

PLAZMAFELHÕ A Los Alamos-i kutatóintézet munkatársai a Puerto Ricó-i Arecibo teleszkóp segítségével hatalmas intergalaktikus plazmafelhőre bukkantak a több ezer galaxisból álló és a Coma Berenices (Bereniké haja) csillagképben található Coma galaxishalmazban. A felhő átmérője eléri a 600 millió fényévet.

PRÓBAPER Az Európai Bizottság antitrösztpróbapert indít az Apple ellen, mert a cég iTunes online zeneboltjának működése több helyen ütközik az EU törvényeivel. Európában nincs központi iTunes-oldal, az egyes tagországokban külön-külön zeneboltot üzemeltet az Apple.

GOOGLE-MOBIL Tajvani lapértesülések szerint egy helyi gyártó megkezdte a Google márkanevét viselő mobiltelefonok gyártását, melyek első példányai az év végén kerülhetnek a boltokba.

STARTOLHAT A MOBILTÉVÉ Megkezdődtek a hazai kísérletek a jó minőségű, mobilon vagy más, hordozható készüléken nézhető digitális tévéadások vételét lehetővé tévő DVB-H technológia kereskedelmi bevezetésének előkészítésére. Az Antenna Hungária és a T-Mobile április elejétől kezdve közösen vizsgálja a DVB-H szabványú, vagyis mobilkészülékre irányuló digitális műsorszórás lehetőségét - a most elindított kísérletek még több hónapig zajlanak, és céljuk az, hogy megállapítsák, hogyan lehet egyesíteni a műsorszóró és a mobilcég hálózatát úgy, hogy az alkalmas legyen a jó minőségű digitális sugárzásra. A rendszert jelenleg az m1, az m2, a Duna Tv és a Duna 2 Autonómia műsoraival tesztelik. Ha a kísérlet sikeresen végződik, akkor a két cég szerint a digitális mobiltévé-szolgáltatás akár jövőre elindulhat. Ehhez azonban a technikai feltételeken kívül az is szükséges, hogy a DVB-H műsorok megkapják saját frekvenciájukat, illetve megfelelő hatósági szabályozás készüljön a szolgáltatáshoz. A speciális szabványú tévé Dél-Koreában igen népszerű, Európában viszont eddig egyedül Olaszországban indult el. A technológia nemcsak mobiltelefonon, hanem bármilyen, digitális vevőantennával felszerelt hordozható készüléken, így PDA-n, laptopon, médialejátszón vagy digitális fényképezőgépen is lehetővé teszi a tévénézést.

FÖLDSZERÛ EXOBOLYGÓ Egy svájci, francia és portugál csillagászokból álló kutatócsoport a Földhöz eddig legjobban hasonlító bolygót fedezett fel a Mérleg csillagképben, tőlünk 20,5 fényévnyire - adta hírül az Index. A bolygó a Gliese 581 "vörös törpe" típusú csillag (a mi Napunk is ilyen besorolású) körül kering, átmérője a Föld másfélszerese, tömege az ötszöröse, és a mérések szerint felszínén a hőmérséklet 0 és 40 Celsius-fok között lehet. Azt egyelőre nem tudták megállapítani, található-e víz a bolygón, vagy sziklás-e a felszíne, de az eddigi adatok alapján képes a felszínén folyékony állapotban megtartani a vizet, ami az élet kialakulásának egyik legfontosabb feltétele a jelenlegi ismereteink szerint. Az egyelőre Gliese 581c-nek (a c arra utal, hogy ez a rendszerben felfedezett harmadik égitest) nevezett bolygó és a napja közti távolság a Föld-Nap távolság 1/14 része. Mivel a csillag a Napnál jóval kisebb, és kevésbé forró, a bolygóra a közelség ellenére a földihez hasonló élet kialakulására alkalmas körülmények jellemzőek. A kutatócsapat a European Southern Observatory Chilében működő, 3,6 méteres űrteleszkópjának segítségével fedezte fel a bolygót. A kutatók szerint a Gliese 581c ideális célpont lehet az emberiség "kiköltöztetésére".

FÁJLCSERÉÉRT BÖRTÖN Jogvédők szerint az Európai Unióban börtönbe zárhatják majd a fájlcserélőket, ha megszavazzák a szellemi tulajdont védő törvénytervezetet. Az Európai Parlament már áldását adta a direktívára, amely most a miniszterek tanácsa elé kerül. Az IPRED2 (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) nevű tervezet elvileg csak azokra vonatkozik, akik kereskedelmi célból terjesztik a jogvédett fájlokat, jogvédők szerint azonban nincs kellőképpen kifejtve, hogy mi számít kereskedelmi célnak, ezért félő, hogy a milliárdos bevételeiket féltő lemezkiadók az otthoni fájlcserélőket is vegzálják majd. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) jogvédő szervezet szerint a szórakoztatóipar korábban elszántan próbálta megakadályozni a videofelvevők és mp3-lejátszók terjedését, és az IPRED2 hatására hasonló jogi csatákra számíthatnak a nyílt forráskódú szoftverek gyártói, a videomegosztó szájtok és azok az internetszolgáltatók, amelyek nem blokkolják a fájlcserélő szolgáltatások működését. Bűnözőknek titulálhatják majd a fájlcserélő szoftverek fejlesztőit, arra hivatkozva, hogy elősegítik a jogsértést, sőt a szabad szoftverekkel foglalkozó Free Software Foundation (FSF) szerint az internetes keresőcégek is megüthetik a bokájukat.

HÉTEZER ÉVES SÍR Egyedülálló leletekre bukkantak magyar régészek a Tolna megyei Bátaszék mellett lévő, mintegy hétezer éves törzsfőnöki sírban. Az időszámítás előtti 5. évezredben a neolitikus települést az úgynevezett lengyeli kultúra népe lakta. A népcsoportra utaló első lelőhelyet a 19. században a tolnai Lengyel község mellett fedezték fel, e település lett a kultúra névadója. Az M6-os autópálya építését megelőző munkálatok alkalmával már eddig is olyan leletek kerültek elő, melyek igazolják azokat a feltevéseket, hogy egész Európa legnagyobb ismert és kutatott őskori lelőhelyéről, temetőjéről van szó. A most feltárt törzsfőnöki sír a temetkezés eszköz- és ékszerleleteinek gazdagságával talán az egész európai őskor eddigi legkiemelkedőbb sírja: a leletek között hatalmas csiszolt kőbaltára, kőékre, ebből az időszakból az eddigi legnagyobb méretű kőkésre, őstulokszarvra, márvány buzogányfejre, valamint egy csiszolt, formájában már kora rézkori fejszéket utánzó kő harci eszközre bukkantak.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.