cyberhírek

  • .
  • 2009. augusztus 27.

Tudomány

X-akták A brit hadügyminisztérium nyilvánosságra hozta az 1981-1996-os ufómegfigyelések titkos aktáit. A 4000 oldalas dokumentumgyűjtemény az interneten is elérhető a brit nemzeti archívumban. Wikipedia Egy norvég színésznőről szóló hétfői bejegyzés a hárommilliomodik szócikk a Wikipedia online lexikon angol változatában.
A nyolc évvel ezelőtt alapított Wikipedia 260 nyelven mintegy 13 millió bejegyzést tartalmaz, havonta 65 millió olvasója van.

Adatlopás Minden idők legnagyobb számítógépes adatlopása ügyében indított eljárást az amerikai igazságügy-minisztérium; a hackerek több mint 130 millió bankkártya számát tulajdonították el. Az adatlopással egy miami és két orosz számítógépkalózt gyanúsítanak.

DNS-számítógép Az IBM és a California Institute of Technology egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy DNS-molekulák felhasználásával, a struktúrájuk lemásolásával hozzanak létre az eddigieknél kisebb, gyorsabb és hatékonyabb áramköröket.

Fényféreg Kaliforniai kutatók olyan, eddig ismeretlen gyűrűsférgekre bukkantak a tenger mélyén, amelyek fénnyel védekeznek ellenségeik ellen. Az új nemzetségnek a Swima nevet adták.

Óriásvillám A viharfelhőkből felfelé, a felső légkörbe csapó villámok elektromos kisülését mérték meg amerikai kutatók. Az először hat éve lefilmezett jelenség által leadott töltés összemérhető a felhőkből a földfelszínre lecsapó villámok erejével.

Pánspermia A legegyszerűbb fehérjealkotó aminosavat, a glicint mutatták ki egy üstökös anyagában, ami alátámasztja az elméletet, ami szerint egy üstökös közvetítésével érkezhetett az élet a Földre - állítják a NASA kutatói.

Rekordhőmérsékletű vizek Júliusban 17 fokos átlaghőmérsékletet értek el a világ tengerei és óceánjai, ami minden eddigi, 1880 óta mért adatnál magasabb. A meteorológusok szerint ez több erő együttes hatása, az egyik a globális felmelegedés. A tengervizek eddigi legmagasabb átlaghőmérsékletét 1998-ban mérték, akkor az El Nino jelenségnek tulajdonították a rekordot. A melegebb tengervíz árt a koralloknak, felgyorsíthatja a sarki jég olvadását, és erősítheti a hurrikánokat. Az északi féltekén jelentősen melegebbek a vizek az átlagosnál, a mediterrán térségben ez 3 fokkal magasabb hőmérsékletet jelent, míg az Északi-sark közelében 5,5 fokkal haladja meg az átlagot. Ezzel egy időben angol és német kutatók arról számoltak be, hogy Norvégia partjainál a korábban jégszerű állapotban a tengerfenéken levő metán instabillá vált, és lassan a légkörbe szivárog. Ha a tengerekben levő metán egy része a légkörbe kerül, az az üvegházhatás miatt tovább melegítheti az óceánok vizét, ez pedig egyre nagyobb mélységekben teszi instabillá a metánhidrátot. Ha a jelenség felgyorsul, a sarki tengerekből származó metán mennyisége a teljes légszennyezés öt-tíz százalékát is elérheti.

Szemétszigetek Kutatókból álló expedíció indult vitorláshajóval a Csendes-óceán műanyag szigeteire: a szeméthalmot az áramlatok hordták össze, és ma már Texas nagyságú területet borít az emberi eredetű hulladék. A szemét nem egybefüggő szigetet alkot, hanem kisebb darabokból áll. Ugyanakkor vannak nagyobb darabok is, és egyes helyeken 6-9 méter mélyen van a szeméthegy alja. A Kaisei Projektben részt vevő amerikai kutatók a szemétnek a tengeri élővilágra gyakorolt hatását vizsgálják. A projekttől azt is remélik, hogy egyszer megtisztíthatják az óceánt, és a műanyagot üzemanyagként vagy új termékekként tudják újrahasznosítani.

Furcsa halálhír A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálja, valóban meghalt-e K. Balázs (alias Baja), a magyar warezkirály, aki az áprilisi újlipótvárosi warezrazzia idején külföldre menekült, míg hat társát előzetes letartóztatásba helyezték. K. Balázs júniusban skype-on interjút adott P. Tamás (alias Tomcat) radikálbloggernek. Az interjúban forró ügyeket emlegetett, amelyekben informatikai szakértőként vett részt a rendőrség felkérésére. Az Indexnek az UD-ügyről mondott volna valamit közvetítő útján, pénzért, de a portál nem fizetett. K. Balázs ismeretségi köre most úgy tudja, hogy a warezügy első számú gyanúsítottját holtan találták Romániában.

Válogatáslemez Stílusos akcióval búcsúzik felhasználóitól a világ leghíresebb fájlcsereoldala, a Pirate Bay. A szerzői jogvédők által ellehetetlenített torrentoldal két hét múlva bezár, mert eladták, és az új tulaj legális fájlcserélő szolgáltatást indít rajta. A kalózok addig a saját archívumukat ajánlják letöltésre azoknak, akik továbbvinnék a szabad fájlcsere ügyét, illetve a 675 ezer dollárra büntetett Joel Tenenbaum mellett tüntetnek azzal, hogy az általa letöltött zenékből álló "válogatáslemezt" terjesztik. A torrentoldalra ugyanis felkerült egy mp3-válogatás, ami pontosan azokat a zeneszámokat tartalmazza, amelyeknek a letöltéséért Tenenbaum a csillagászati, 126 millió forintnak megfelelő büntetést kapta, és mozgalom is indult a DJ Joel 675 ezer dolláros mixének elnevezett válogatás terjesztésére.

Hamisítható a DNS-minta A kriminalisztikában a bűnügyek helyszínein vagy az áldozatokon talált DNS-mintákat az ujjlenyomatokhoz hasonló, egyértelmű bizonyítékként használják. Most azonban izraeli tudósok bizonyították, hogy a DNS-minták a megfelelő felszerelés birtokában könnyen hamisíthatók, és a manipulált vér- és nyálmintákkal a bűnügyi laboratóriumok megvezethetők. A kutatók ugyanakkor módszert dolgoztak ki a hamisítás leleplezésére is, ezt azonban nem hozták nyilvánosságra, hanem egy cégen keresztül árulják a bűnügyi laboratóriumoknak.

Figyelmébe ajánljuk