cyberhírek

  • .
  • 2009. október 29.

Tudomány

Vészforgatókönyv Az Egészségügyi Világszervezet német tanácsadója szerint a H1N1 vírus Németországban az elkövetkező hónapokban 30 millió megbetegedést okozhat, és a halottak száma elérheti a 35 ezret. Drogvakcina Az Egyesült Államok támogatja a drog- és nikotinfüggőség elleni vakcina kifejlesztését. Egy kísérleti vakcina arra készteti az immunrendszert, hogy a nikotin ellen antitesteket állítson elő, és megakadályozza a nikotin által kiváltott jutalmazó mechanizmus működését. Játékpénz Várhatóan egymilliárd dollár értékben költenek az amerikaiak idén virtuális ajándékokra.
Az online játékosok többsége valódi pénzt vált virtuális fizetőeszközre, amellyel a játékban megszemélyesített szereplőt látja el.

Ítélet Dél-Koreában bűnösnek talált a bíróság egy korábban ünnepelt, őssejtkutatásokkal foglalkozó tudóst. A kutató a világon előszörklónozottsikerrel kutyát, most azonban csalással, közpénzek hűtlen kezelésével és a bioetikai szabályok megsértésével vádolják.

Lábnyom Egy középtermetű kutya táplálásának ökológiai költsége akkora, mintha évente tízezer kilométert tennénk meg egy terepjáróval - állítja két új-zélandi kutató. A macskák ökológiai lábnyoma egy személyautóéval vetekszik.

Kódkészlet Az internet negyvenéves történelmének egyik legnagyobb változását hozhatja az internetes címeket kezelő szervezet döntése, amellyel lehetővé válik a weboldalak címeiben a latin betűkön kívül más, például cirill és arab betűs írásrendszerek használata.

Mobilper A világ legnagyobb mobilgyártója, a finn Nokia beperelte az Apple számítógép- és mobiltelefon-gyártót, mert szerinte tíz szabadalmát is megsértette. A vád az összes Apple iPhone-modellt érinti.

Megfigyelés A CIA nonprofit befektetési cége, az In-Q-Tel stratégiai partnerségi megállapodást kötött a közösségi oldalak monitorozására szakosodott Visible Technologies nevű vállalattal. A cég eddig elsősorban a versenyszférában tevékenykedő partnereinek nyújtott szolgáltatást, amelyek így lemérhették, milyen fogadtatásban részesül egy-egy termékük. A Visible Technologies világszerte több mint félmillió híroldalt, blogot, közösségi oldalt és fórumot monitoroz, és nemcsak valós időben ad visszajelzéseket egy-egy keresőszóval - tipikusan a termékek, vállalatok nevével - kapcsolatban, hanem pontozza is az adott téma megítélését. A cég szoftvere elsősorban az olyan megnyilvánulásokat fésüli át, mint az egyes cikkekhez írt hozzászólások, a rendelésekről adott visszajelzések az online áruházakban, vagy megosztókra feltöltött fotókkal, videókkal kapcsolatos reakciók. A cég megbízói, például a Microsoft, a Xerox és más nagyvállalatok így a napi több millió átfésült megnyilatkozásból leszűrhetik, milyen a megítélésük, vagy mennyire intenzíven foglalkoznak velük éppen bizonyos csoportok, például a környezetvédők. Az In-Q-Tel szóvivője szerint az amerikai hírszerzés "korai előrejelzésre" szeretné használni a technológiát az Egyesült Államokat érintő fontos témákban. Az amerikai hírszerzés már maga is jelentős webkettes arzenált épített ki saját embereinek, így belső használatú, wikialapú adatbázisa és blogszolgáltatása is van.

Tesztoszteronszint A választási kudarc is csökkenti a tesztoszteronszintet - állapították meg amerikai kutatók, akik önkéntesek nyálában mérték a férfi nemi hormon szintjét a tavalyi amerikai elnökválasztás idején. Kiderült, hogy míg a későbbi győztes Obamára szavazó férfiakban a tesztoszteronszint nagyjából állandó maradt, a vesztes jelöltek támogatóinak tesztoszteronszintje jelentősen csökkent. A tesztoszteron az állatoknál is kapcsolatban áll az agresszióval, a kockázatvállalással és a fenyegetésekre adott válaszreakciókkal. Korábbi vizsgálatok már föltárták, hogy a sportversenyeken és egyéb vetélkedőkön elért személyes siker, illetve vereség emeli, illetve csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét. Az azonban újdonság, hogy a politika éppen úgy képes befolyásolni, mint ha közvetlenül vennének részt egy dominanciát eldöntő küzdelemben.

Médiaerőszak A kaliforniai berkeley-i egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az erőszakos filmek csökkentik a valódi erőszak szintjét a társadalomban. A kutatók 1995 és 2004 közötti rendőrségi adatok elemzésével azt derítették ki, hogy az erőszakos filmek premierjének napján egymillióval több néző 1,1-1,3 százalékos csökkenést eredményezett az erőszakos bűnesetek számában egy átlagos naphoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy népszerű akciófilm bemutatója egy hétvégén nagyjából ezerrel csökkenti az erőszakos bűncselekmények számát az amerikai utcákon.

Nyelvkihalás Ma nagyjából hétezer különféle nyelvet beszél a Föld 6,8 milliárd lakója, de ezeknek a nagy része menthetetlenül el fog tűnni egy évszázadon belül - állítja az amerikai Ethnologue nyelvészszervezet. Ha a globalizáció által katalizált trendek folytatódnak, 2100-ra alig 700 nyelv marad meg, vagyis a mai nyelvek 90 százaléka eltűnik. Az Ethnologue adatbázisa szerint ma 473 nyelv számít veszélyeztetettnek, ebből 133 gyakorlatilag halálra van ítélve, mivel már kevesebb mint tíz ember beszéli őket, legtöbbjük ausztrál, közép- és dél-amerikai bennszülött törzsi nyelv. Egyre jellemzőbb az is, hogy maga a közösség adja fel a nyelvét, és a gyerekeket már meg sem tanítják rá, mert úgysem tudnák használni a törzs határain kívül. Mivel a hétezer nyelv feléhez nem tartozik semmilyen írásos forma, ez azt is jelenti, hogy az adott nép kultúrája, történelme, művészete is nyomtalanul eltűnik. A nyelvészek számításai szerint a világ lakosságának 94 százaléka a legelterjedtebb 400 nyelv valamelyikét beszéli, és a maradék több ezer nyelv mindegyikének léte veszélybe fog kerülni a következő évszázadban.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.