cyberhírek

  • .
  • 2010. szeptember 2.

Tudomány

Búzagenom Feltérképezték és közzétették a búza rendkívül összetett genetikai kódját brit kutatók. A búza DNS-ét 17 milliárd bázispár alkotja, ez ötszöröse az emberi genom méretének.
A búza genomjának szekvenálása utolsóként készült el az alapvető gabonanövények közül.

Száraz víz Száraz vizetállítottak előa liverpooli egyetem kutatói. A porszerű anyagban a nanoméretű vízcseppeket szilícium-dioxid borítás fedi. A száraz vízpor úgy néz ki, mint a porcukor.

Lecsapolás Francia mérnökök a Mont Blanc egyik gleccsere alatt kialakult tó lecsapolására készülnek, hogy megakadályozzák egy valamivel több mint száz évvel ezelőtti, 175 ember életét követelő áradás megismétlődését.

Terápia Első alkalommal hoztak létre laboratóriumban májsejteket brit kutatók emberi bőrmintából származó sejtek újraprogramozásával - az eredmény reményt kelt a májbetegségek jövőbeli újfajta kezelésére.

Tüntetés Tudósok és az alkalmazottak százai tüntettek a CERN genfi központja előtt, hogy így tiltakozzanak a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát sújtó költségvetési megszorítások ellen.

Szaruhártya Új típusú mesterséges szaruhártyát hoztak létre svéd kutatók, akik pácienseik szemébe egy kis kollagénvázat helyeztek be. A szembe ültetett váz hatására a szaruhártyasejtek ismét növekedésnek indultak, így a kezeltek látása helyreállíthatóvá vált.

Halállista Három tinédzsert öltek meg az elmúlt hét hétben a kolumbiai Puerto Asís városában, akiknek a neve szerepelt a Facebookon megjelent halállistán. A lista 69 helyi fiatal nevét tartalmazta, azzal a megjegyzéssel, hogy három napjuk van elhagyni a várost.

Adatvédelem Németországban mostantól törvény tiltja, hogy a munkáltatók közösségi oldalon nyomozzák le az alkalmazottaikat, vagy a hozzájuk munkára jelentkező álláskeresőket.

Naperőmű Megkapta az utolsó engedélyeket is, és azelőkészítés fázisába lépheta világ legnagyobb naperőműve, amelyet Kaliforniában fog felépíteni a Solar Millennium LLC nevű cég - adta hírül a New York Times. Az erőműBlythe városánakközelében, a sivatagban lesz, ahol 28 és fél négyzetkilométernyi területet borítanak be napelemtáblákkal, tükrökkel és csövekkel. Ez harminc Margit-szigetnek megfelelő területet jelent. Az erőmű csúcsteljesítményen járatva 1000 megawatt teljesítményű lesz, és a tervek szerint 800 ezer háztartás teljes energiaigényét tudja majd kiszolgálni. Ez nagyjából annyi, mint a paksi atomerőmű két blokkjának teljesítménye, vagy a híresHoover-gátvízerőművének a fele. Ez lesz a világ legnagyobb naperőműve, és egymaga megduplázza az USA napenergiából származó energiatermelését, emellett évi kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a légkört. A projekt költsége hatmilliárd dollár, és hat év alatt készül el. Ez lesz az első abból a kilenc naperőműből, amit az Obama-adminisztráció megújuló erőforrások használatát szorgalmazó stratégiáját követve Kaliforniában építenek fel a következő években. A kilenc erőmű összesen 3,8 millió háztartást lát majd el árammal.

Napfolt Minden eddiginél részletesebb felvételt készítettek egy napfoltról az amerikai Big Bear Solar Observatory (BBSO) csillagvizsgálóból. A rekordméretű felbontást speciális - a légkör torzító hatását csökkentő - tükörrel sikerült elérni. A felvételen nyolcvan kilométeres részletek is láthatók.

Olajfaló Egy nemrégiben felfedezett mikrobafaj gyakorlatilag eltüntette a BP olajkútjából kifolyt, Manhattan nagyságú, víz alatti olajfoltot - jelentették be amerikai kutatók. A mikrobákat minden jel szerint stimulálta az április óta a tengerbe ömlő olaj, ennek következtében olyan eredményesen bontották le a szénhidrogén-molekulákat, hogy a felhő mára gyakorlatilag kimutathatatlanná vált. A sötét és hideg, mély vízi életkörülményekhez alkalmazkodó proteobaktériumok a vártnál gyorsabban bontották le a kőolajat, úgy, hogy közben nem ritkították meg jelentősen a víz oxigéntelítettségét, ahogy azt a legtöbb olajfaló baktérium szokta. A baktériumok 5 fokos vízben, a tengerszint alatt 1100 méter mélyen tenyésznek, ami nagyjából egybeesett a víz alatti olajfelhő elhelyezkedésével.

Játékbotrány Éles kirohanást intézett a brit védelmi miniszter, Liam Fox az egyik legsikeresebb videojáték-sorozat, a Medal of Honor legújabb, októberben megjelenő része ellen. A sorozateddigi részeia második világháború különböző hadszínterein játszódtak, az új epizód azonban a nemzetközi erők 2001-es afganisztáni hadműveleteit dolgozza fel. Liam Fox a Sunday Timesnak nyilatkozvakifejtette, hogy undorítónak tartja egy videojátékban feleleveníteni a tálibok rémtetteit. Ráadásul a többjátékos módban tálib harcosokat is megszemélyesíthetnek a játékosok.

Katonai űrhajó Két hétre eltűnt az amatőr szatellitvadászok szeme elől a NASA és az amerikai légierő közös, idén áprilisban Föld körüli pályára állított űrhajója, az X37-B. Szakértők szerint az űrhajó kifnomult kémműholdként viselkedik, ami képes a megfigyelt terület fölé manőverezni. A szatellitfigyelők adatai szerint az X37-B négynaponta kerüli meg a Földet 410 kilométeres magasságban, eközben elhalad többek között Afganisztán és Észak-Korea fölött is. Az űrhajó második példánya most készül a Boeing műhelyében, és a tervek szerint 2011-ben adják át.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.