cyberhírek

  • .
  • 2010. november 4.

Tudomány

Széles sáv Egy telekommunikácós szolgáltató széles sávú internetet biztosított a Mount Everesten: átadták Nepál első 3G-s mobilhálózatát a Himaláján fekvő alaptáborban. Walkman Aflopilemez után újabb legendás, három évtizedes hardvertől, a Walkmantől búcsúzik el feltalálója, a Sony: a japán anyavállalatnem gyárt többésétálómagnót, ám kínai licencelőktől továbbra is érkeznek majd Sony címkés kazettás készülékek. Spamkirály Az orosz hatóságok nyomozást indítottak a világ egyik legnagyobb spamküldő oldalának üzemeltetője, Igor Guszev ellen. Az oldal bezárt, és ezzel világszerte ötödével csökkent a kéretlen reklámlevelek száma. Hullámvasút Felépült a világ legnagyobb fedett vidámparkja Abu-Dzabiban.
A Ferrari World legnagyobb attrakciója a Formula Rossa, a világ leggyorsabb hullámvasútja. A kocsik két másodperc alatt érik elrajta a 100 km/óra sebességet, majd újabb két másodperc múlva a szerkezet csúcssebességét, 240 km/órát.

Vodkalézer Orosz közlekedési rendőrök a jövőben egy új eszközzel, az alkohollézer segítségével szűrhetik ki az ittas gépkocsivezetőket az utakon. A készülék a sebességmérő radarhoz hasonlít, ha alkoholgőzt észlel az utastérben, jelez.

Világnézet Amerikai kutatók egy 2000 tesztalanyt érintő kutatássalbebizonyították, hogy a politikai nézetek és gondolkodásmód kialakulása nemcsak szociális faktoroktól, a neveléstől és az embert ért élményektől függ, de erős genetikai alapja is van.

Genetika A University of North Carolina kutatóinak sikerült azonosítaniuk a részegség génjét, amely az alkoholt lebontó enzimek termeléséért és működéséért felel. A kutatók a népesség 10-20 százalékára becsülik azokat, akik egy mutáció miatt nem bírják az italt.

Mozgásérzékelő Az amerikai védelmi minisztérium kutatással és fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA 2007 óta próbálkozikolyan szerkezet megépítésével, amellyel a katonák átláthatnak a falakon, fedezékeken, felfedezve a potenciális rejtőzködő ellenséget, mielőtt az észreveszi őket. A fejlesztések most beértek, a washingtoni Association of the U.S. Army katonai konferenciánbemutattákaz AN/PPS-26 STTW kódnevű mozgásérzékelő radart (a névben a STTW a sense through the wall, vagyis falon keresztüli érzékelés kifejezés rövidítése), ami nagyjából úgy működik, mint az Aliensben a tengerészgyalogosok mozgásérzékelői - adta hírül az Index a Wired nyomán. A szerkezet tíz méterre lát el, és minden mozgást kijelez, ami a 100 fokos látószögébe esik, történjen az akár takarásban vagy egy fal túloldalán. A radar nagyon érzékeny, egy mozdulatlanul álló embert is képes felismerni csupán a mellkas emelkedése-süllyedése alapján, ami a légzéssel jár. Bár a készüléket kifejlesztő cég már aláírt egy több millió dolláros szerződést 30 prototípus legyártására, amit az amerikai katonák tesztelnének, a berendezésnek még vannak súlyos hiányosságai.

Budapest domén Saját doménvégződést kaphat Budapest, miután London és Berlin mintájára a budapesti internetezők számára létrehozandó doménvégződés bevezetését tűzte ki célul egy magyar konzorcium. A .bud végződéssel ellátott internetes címek 2012-től válhatnak elérhetővé. A doménnevek kiosztásáért felelős szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tavaly döntött arról, hogy részleges liberalizációt vezet be a felső szintű domének (gTLD) területén. A tervek szerint gyakorlatilag bármilyen, legfeljebb 64 karakter hosszú betűkombináció regisztrálható lesz végződésként, és nem csak latin betűs változatban lehet majd foglalni.

Adatkesztyű Elkészült a billentyűzetet és az egeret helyettesítő kesztyű prototípusa. A Jeff Rowberg dizájner által tervezett Keyglove nem más, mint egy 36 érzékelőből és egy gyorsulásmérőből álló kesztyű, mely már prototípusként képes emulálni az egér és a billentyűzet használatát is. Az ujjak két oldalán elhelyezkedő szenzorok mozgásai alapján a kesztyűhöz kapott szoftver megjeleníti a képernyőn a megfelelő betűket. A készülékkel a teljes angol ábécé használható, de mivel az érzékelők összeérintésével a kombinációk száma több százra is rúghat, a világ legtöbb nyelvén, így akár magyarul is lehet gépelni a segítségével.

Sofőr nélkül Több mint 13 ezer kilométer megtétele után célba ért a VisLab Intercontinental Autonomous Challenge négy elektromos meghajtású, sofőr nélküli furgonból álló konvoja Sanghajban, a világkiállításon. Az autókhárom hónapja indultakParmából, átvágtak Kelet-Európán, Oroszországon, Kazahsztánon, a Góbi sivatagon és Kínán. Ez volt a leghosszabb út, amit sofőr nélküli, teljesen automata járművek megtettek valós forgalomban. A furgonokat egyenként négy lézerszkenner, 12 szenzor, a szén-dioxid-koncentrációt mérő műszer, gps és hét videokamera segítette a navigálásban. A négy járművet irányító számítógépek kommunikáltak egymással, és közösen alakították ki az útvonalat, térkép használata nélkül. Az elektromos meghajtású járművek csúcssebessége 60 km/óra volt, és két-három óra alatt lemerítették az akkumulátoraikat, amiket aztán nyolc órán át kellett újratölteni - ezért tartott három hónapig a 13 ezer kilométeres utazás.

Börtön a trollnak Egy brit bíróság 18 hétig tartó börtönbüntetésre ítélt egy férfit, amiért "gonoszan rosszindulatú" üzeneteket hagyott halott emberek tiszteletére létrehozott Facebook-oldalakon. A férfit azután kapták el, hogy szomszédjainak eldicsekedett internetes trollkodásával. (Az interneten trollnak nevezik azokat az embereket, akik felháborító, mély érzelmi reakciókat kiváltó kommentekkel árasztanak el oldalakat a provokáció kedvéért.) A 36 éves manchesteri férfi többi között a rákbetegségben meghalt Jane Goody valóságshow-sztár, valamint egy kutyatámadásban meghalt liverpooli gyerek emlékére létrehozott Facebook-oldalon hagyott felháborító üzeneteket. A vádlott a rendőrségnek azt mondta, hogy örömét lelte a nekrofil és pedofil elemeket is tartalmazó kommentjeire adott reakciókban.