cyberhírek

  • .
  • 2011. március 10.

Tudomány

Feketepiac Nagy-Britanniában három fiatalt ítélt több év letöltendő börtönbüntetésre a bíróság a Gh0stMarket weboldal működtetéséért, melyet a bíróság a Facebook bűnözői változatának minősített. Illegálisan megszerzett adatokkal, azonosítókkal, jelszavakkal, PIN-kódokkal is kereskedtek az oldalon. Szemvezérlés Több évvel a bejelentése után valódi termékben is megjelent a Tobii futurisztikus technológiája, amely a szem mozgása alapján irányítja a számítógépet.
Bonyolult műveleteket még nem lehet szemforgatással elintézni, de a felhasználók kijelölhetnek és gördíthetnek dolgokat a kijelzőn.

Selyemhernyó Selyemhernyók gubójából származó fehérje segítheti az elektronikuskönyv-olvasók fejlődését - állítják tajvani tudósok, akik szerint a selyemhernyók fehérjéi a korábbi technológiával készült vezetékeknél hússzor gyorsabb adatátvitelre képesek.

Ufófájlok 1997 és 2006 között egy gigabájtnyi, ufókra vonatkozódokumentumot gyűjtött a brit hadügyminisztérium nemzeti archívuma, amelynek anyagait most feloldották a titkosítás alól, és közreadták az interneten, hogy a nagyközönség is megismerhesse őket.

Maraton Kétlábú robotoknak rendeztek fedett pályás maratonfutó versenyt Japánban, a győztes 54 óra 57 perc és 50 másodperc alatt tette meg a 42,195 kilométeres távot. Mindössze öt robot indult a versenyen,és egyikük rögtön az első kör után kiesett.

Fájlcsere Egy fehérorosz tévéállomás A bombák földjén című film illegálisan letöltött kópiáját sugározta a múlt héten. Erre azért derült fény, mert a film záró képsorai előtt egy ismert orosz bittorrent letöltőoldal nevét olvasta be egy hang.

Twitter A Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhet a manapság leginkább botrányaival az újságok címlapjára kerülőCharlie Sheen amerikai színész, miután a Twitteren egy nap alatt több mint egymillió követőre tett szert.

Fajkihalás Biológusok és őslénykutatók nemzetközi kutatócsoportja arra figyelmeztet a Nature legfrissebb számában, hogy a bolygó ismét egy kihalási hullám peremén táncol. Sok faj egyedszáma olyan drámai mértékben csökken, mint az elmúlt 540 millió év öt nagy kihalási hullámának ideje alatt. Most18 351 bejegyzés van a veszélyeztetett fajok listáján. A fajok egyedszáma általában a klímaváltozás, élőhelyük elvesztése miatt csökken. A listán 1940 kritikus helyzetben lévő faj van, ezek populációjának 80 százaléka három generáción belül eltűnik.

Mobilszavazás Interneten és mobiltelefonról is szavazhattak az észt szavazópolgárok a választásokon. Az elektronikus szavazáshoz egy speciális személyazonosító kártya kell, amely rögzíti a választó adatait. A szavazónak nem kell feltétlenül a választókörzetében lennie voksának leadásakor, akár külföldön is tartózkodhat. A mostani választások előtt a számítógépes szavazás lehetőségével hozzávetőleg 140 ezer választópolgár élt, ami a választásra jogosultak több mint 15 százaléka. Összesen 106 országból futottak be elektronikus szavazatok az észtországi központba, érkeztek szavazatok olyan távoli országokból is, mint Trinidad és Tobago, Szingapúr vagy Uganda.

Véleményformálás Az USA légiereje online identitás-menedzselő szoftver kifejlesztésére írt ki pályázatot informatikai cégeknek egy amerikai közbeszerzési portál tanúsága szerint - adta hírül az Index a Raw Story hírportál nyomán. A kiírás szerint a szoftvernek képesnek kell lennie arra, hogy 50 humán felhasználó fejenként 10 fiktív online identitását menedzselje. A fiktív személyiségeknek hiteleseknek kell lenniük, "technikailag, kulturálisan és földrajzilag konzisztens" online képviseletet kell kapniuk. Az amerikai hadsereg a Raw Story kérdésére azt válaszolta, hogy a szoftver felhasználási célja nem tartozik a közvéleményre. "A szerződés a közösségi szájtokon végzett titkos, az USA-n kívül végzett tevékenységre vonatkozik, amelynek célja az erőszakos, szélsőséges ideológiával és az ellenséges propagandával szembeni fellépés."

Agykutatás Három magyar agykutató kapta idén az egymillió euró összdíjazású "Agydíjat" (The Brain Prize) - jelentették be Dániában. Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért veheti át a kitüntetést. Somogyi Péter Nagy-Britanniában, Buzsáki György az Egyesült Államok New Jersey államában él és dolgozik. Mindhárom tudós érdeklődési területe az a folyamat, ahogyan az idegsejtek hálózatai feldolgozzák az információt az agyban. A tudományterület legnagyobb kihívását az agy információfeldolgozó működésének megismerése jelenti. A hippocampus, amely az agy halántéklebenyének középvonali oldalán található, kulcsszerepet játszik a térbeli tájékozódáshoz és a személyes tapasztalásokhoz fűződő emléknyomok kialakulásában. Az utóbbi években jelentős előrehaladás történt az emberi hippocampus működésének vizsgálatában, a személyes élmények elraktározásával való szoros kapcsolata feltárásában.

Hadiűrhajó Föld körüli pályára állították az amerikai hadsereg második titkos űrrepülőjét egy Atlas 5-ös hordozórakétával. Az X-37B jelű űrrepülőgép kívülről az amerikai űrhivatal (NASA) űrsiklóihoz hasonlít, de sokkal kisebb náluk. A gépet a Boeing óriásvállalat Phantom Works üzemében gyártották, robotpilóta irányítja, és nem tervezik, hogy a fedélzetén embert szállítson. Az amerikai hadsereg tájékoztatása szerint rendszerbe állítását követően az X-37B-t számos küldetés végrehajtására használhatják a világűrben; felderítésre, műholdak kiszolgálására, javítására és visszaszállítására.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.