cyberhírek

  • .
  • 2011. november 3.

Tudomány

Tengeralattjáró - Második világháborús japán tengeralattjáró roncsait találta meg az ausztrál haditengerészet Pápua Új-Guinea partjainál. Az ausztrál haditengerészet a japán hatóságok bevonásával fogja azonosítani a tengeralattjárót.

Implantátum A világon elsőként okostelefont ültettek be egy brit férfi műkarjába. Az ötvenéves vendéglátó-ipari menedzser bal alsókar nélkül született, és hároméves kora óta visel protézist.
A műkarba integrált telefont a Nokia készítette.

 

Hackertámadás Ismeretlen hackerek vírusokkal fertőzték meg több japán nagykövetség és konzulátus, valamint a tokiói parlament számítógépeit. A támadások mögött Kínát sejtik, de Peking mindent tagad.

 

Autizmus A születés előtt és közvetlenül utána antidepresszáns hatásának kitett patkányoknál agyi elváltozások jelentkeztek, és az állatok az autizmushoz hasonló viselkedést mutattak - közölték tanulmányukban amerikai kutatók.

 

Obama A Facebook és a Twitter közösségi portál után a népszerű Tumblr miniblogoldalon is profilt nyitott Barack Obama kampánystábja, ezzel is erősítve az újraválasztására készülő amerikai elnök jelenlétét a közösségi hálón a 2012-es választási folyamat közeledtével.

 

Titkosírás Egy számítógépes szakértő és nyelvész társai a modern gépi fordítóprogramok technikáit is felhasználták az 1730-as évekből származó, rejtélyes könyv titkosításának felderítéséhez. A szöveg egy titkos társaság szertartásainak és politikai nézeteinek a leírása.

 

Kalózper Hamarosanbíróság elé állaz orosz Interfilm torrentoldal két üzemeltetője, Andrej és Natalija Lopukov, vagy ahogy filmkalóz körökben ismerték őket, Ripper és Piratka. A vád szerint a premierfilmek kézikamerával felvett verzióira specializálódott oldal 38 milliárd rubel (266 milliárd forint) kárt okozott a stúdióknak.

 

Műholdhacking Két amerikai műhold vezérléséhez férhettek hozzá rövid időre számítógépes kalózok, feltehetően a kínai hadsereg megbízásából - áll a washingtoni kongresszus elé terjesztendő jelentéstervezetben, amelyet kiszivárogtatott az amerikai sajtó. A gazdasági és biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozó kínai-amerikai bizottság által készített jelentés szerint a hackereknek valószínűleg sikerült feltörniük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által irányított Landsat-7 és Terra EOS AM-1 műholdak információs rendszerét. Az utóbbi esetében "sikerült megtenniük minden lépést, amellyel irányításuk alá vehették a műholdat, de nem adtak neki parancsokat". A jelentés készítői arra figyelmeztetnek, hogy az effajta beavatkozások különösen veszélyesek lehetnek abban az esetben, ha nemzetbiztonsági rendeltetésű műholdakkal történnek. A dokumentum szerint "a kínai katonai hatóságok szorgalmazzák az ilyen kalóztevékenységet, főként ha annak célpontjai űrbeli infrastruktúrák földi irányító központjai". Kína rendre tagadja a terhére rótt kibertámadásokat, például a Google elleni júniusi hackerakciókat is.

 

Szerverfarm a sarkkörön Először egy svéd lap tudósított róla, majd nem sokkal később a cég is megerősítette: a Facebook első Egyesült Államokon kívül elhelyezkedő szerverfarmját Svédországban építi fel, a sarkkör közelében - adta hírül az ITCafé. Az új központot a svéd egyetemi városban, Lulecban hozzák létre, körülbelül száz kilométerre délre az északi sarkkörtől. Az energiatakarékos hűtés szempontjából kedvező helyen épülő (még nyáron sem éri el a hőmérséklet csúcspontja a 25 fokot), három teremből álló szerverfarm az előzetes becslések szerint 760 millió dollárba fog kerülni. A város vízenergiára támaszkodva tudja kiszolgálni a központ energiaigényét. Az esetleges áramszünetekre felkészülve minden teremhez 14 dízelgenerátor tartozik, ezek összesen 40 megawattot képesek biztosítani. Az egyenként 30 ezer négyzetméteres területen elhelyezkedő egységek éves üzemeltetési költsége 72 millió dollár lesz, a teljes szerverfarm pedig annyi elektromos áramot fog fogyasztani, mint egy 50 ezer lakosú kisváros. A központot a megnövekedett európai igények kiszolgálására létesítik.

 

Múzeumlátogatás Új, kísérleti projektet indított a Google: a Google Street View már nem csupán az utcákat jeleníti meg, hanem betekinthetünk vele üzletekbe, múzeumokba is. A kísérleti helyszíneket kezdetben Londonban, Párizsban, valamint Japán, Ausztrália és Új-Zéland néhány nagyvárosából választaná ki a Google. A cég szerint többek között éttermeket, szállodákat, üzleteket és edzőtermeket is feltérképeznének az új technológia segítségével. Azt azonban már most kikötötte a Google, hogy például kórházakat és ügyvédi irodákat adatvédelmi okokból nem fognak bemutatni.

 

Mágneses vihar Hatalmas mágneses vihar dúlt a Föld fölött a múlt héten. Egy napkitörés nyomán hatalmas vihar keletkezett a Föld magnetoszférájában, mágneses mezőjében. A napkitörésből felszabadult, elektromosan töltött részecskék, vagyis a napszél látványos, északi fényt idéző jelenségeket eredményezett. A fényjelenséget Kanadában és az USA-ban is látni lehetett, és nemcsak északon, hanem még Kalifornia középső részén is.

 

Anonymous vs. Zetas A világ egyik legrettegettebb szervezete, a mexikói drogkartell elrabolta az Anonymous nevű hackercsoport egyik tagját Veracruz városában. Az Anonymous erre fenyegető videoüzenettel válaszolt - adta hírül az Index a The Next Web nyomán. A felvételen a Guy Fawkes-maszkos figura azt üzente a kartelltagoknak, hogy ha társa nem kerül elő épségben, az Anonymous nyilvánosságra hozza számos olyan rendőr, hivatalnok, taxisofőr és újságíró személyazonosságát, akik a kartellhez köthetők. Azóta a drogügyekkel kapcsolatba hozott politikus oldalát törték fel a támadók, ahová a saját üzenetüket helyezték el: Gustavo Rosario egy zéta (Los Zetas az egyik drogkartell neve). Az Anonymous a WikiLeakset tekinti példaképének, a hitelkártya-szolgáltatók szervereit például azért támadták, mert azok letiltották a támogatások utalását a kiszivárogtató portálnak.

Figyelmébe ajánljuk