Gamexpo ´99: Gépmutatás

  • - winkler -
  • 1999. szeptember 29.

Tudomány

A birminghami autószalon megtekintése akkor fulladt kudarcba, amikor véletlenül betévedtem a SEGA standjára. Nem tudom, egyáltalán mit keresett a cég egy autókiállításon, de tény, hogy velem együtt több újságíró felejtette magát a zombilövöldözős, fejleszaggatós gépnél. Gondoltam, itt ugyanaz lesz, csak most a játszás számít majd érdemi munkának. Nem így lett.
A birminghami autószalon megtekintése akkor fulladt kudarcba, amikor véletlenül betévedtem a SEGA standjára. Nem tudom, egyáltalán mit keresett a cég egy autókiállításon, de tény, hogy velem együtt több újságíró felejtette magát a zombilövöldözős, fejleszaggatós gépnél. Gondoltam, itt ugyanaz lesz, csak most a játszás számít majd érdemi munkának. Nem így lett.

GameExpo ´99

Á, itt nem a gépek a lényeg - csodálkozik egy kiállító. Igaza van, az olimpiai csarnokban körülbelül nyolcszáz nyerőautomata, összesen két flipper és öt-hat videojáték. A Flipper-Rex Kereskedelmi Kft.-nél flipper egyáltalán nincs, csak egy wurlitzer meg egy cigarettaautomata. A tömegesen előforduló nyerőgépek sorfala csak dekoráció, a standok mégsem lehetnek üresek. Minden forgalmazó azon parázik, mit fog most csinálni Kormány bácsi, engedélyezi-e a nyerőautomaták felszerelését II-es kategóriájú vendéglátó egységekben, vagyis kocsmákban és mindazokon a vendéglátóhelyeken, ahol eddig lehettek. Ha nyerőgép csak játékteremben lehet majd, az a forgalmazóknak rossz lesz, a népnek viszont alighanem minimum közömbös. Szép, tiszta helyzet lenne: a nyerőautomatázásnál tufább elfoglaltság nem létezik, annál még az orrtúrás is nívósabb valami. Egy humán pókerpartit még meg tudok érteni, ott van valami kommunikáció, legalább cigiznek, összevesznek, kibékülnek, de egy Cash Bank nem rezzen össze, nem tágul a pupillája és nem verejtékezik. Akkor meg minek? Ha valaki tényleg egy ilyennel akar játszani, menjen a vesztesek közé a Winner Clubba, vagy végezzen magával, azzal kevesebb a vesződség. Becslések szerint felére-harmadára fog visszaesni a piac, ha bejön az új rendelet. Kihalnak a helyekről a nyerőgépek, marad a darts, a flipper, az autóverseny meg a többi videó.

A félkarú rabló-elven működő gépeken nem sok fejlesztenivaló van: ki kell jönni két-három-négy egyforma dolognak, minél ritkábban, az üzemeltetőnek annál jobb. A műfaj egyetlen lényegi változása, hogy a mechanikus pörgők ritkulóban, általában komputervezérelt képernyő előtt csattogtatják a gombokat. A számítógépesítésből kifolyólag két iskola alakult ki, az egyik, az ortodox, az ügyfél gyors, határozott kizsigerelésére törekszik. A másik azt mondja, hagyjuk Józsit, hadd nyomkodjon, nyerjen néha egy kicsit, szedjük el tőle a lét nagyobb időegység alatt: Józsi a havi összesítésben több pénzt kúr majd el nálunk, mert jobban érezte magát. Irányzat persze nincs, senki nem állítja, hogy a szolidabban zsebelő programoké a jövő, egyszerűen csak van választék. Trend talán annyi, hogy most a römikártyás videopókergép észrevételenül átalakult gyümölcsössé, ezt hívjuk Fruit Pókernek, no comment.

Nem tudom, a játékautomaták forgalmazása vagy üzemeltetése kíván-e jellegzetes külsőt, de nyugodtan rendezhetnénk Tasnádi Péter-hasonmásversenyt. A kellemetlen közérzetet a kiállított áru csak erősíti, nyerőgépből egy is nyomasztó, ekkora tömegben már villámgyorsan és halálbiztosan fordul fel tőlük az ember gyomra.

A játékbörze kettő darab flippere közül az aktualitást az új Csillagok háborúja I. - Baljós árnyak-gép jelenti; ránézésre nem valami nagy szám, ráadásul amikor a Szerencsejáték Szövetség prominense szónokol, ki is kapcsolják. Az illetékes azon rovázik, milyen szörnyű, hogy a kormány akarja eldönteni, mi legyen a szerencsejátékokkal. Miért, kinek kéne!? A muternak?

A dolog természetéből fakadóan a tengernyi nyerőgépen, bár szabadjátékon vannak, nem érdemes játszani. Két-három nyomás, és érdektelenségbe fullad a meccs. Egyes gépek kicsit futurisztikusabb ufódizájnt kaptak, néznivaló így se nagyon van rajtuk. A futballozógép (Virtua Striker 2) egész jó, akár hátulról is be lehet csúszni, és lefújja a bíró. Az egyetlen lövöldözős gépet elfelejtették szabadjátékra állítani, a Crazy Taxi viszont kifogástalan, jó a játék, a grafika, a gyalogosok sikoltozva menekülnek. A sztori is ötletes, legalábbis annak, aki videojátékokhoz van szokva, és nem a Csendes Donhoz: San Franciscó-ban egy böhönc convertible-lel kell araszolni, ha valaki int, felvenni, akkor aztán menni, mint az állat, hogy elkápráztassuk az utast, közben üvölt a választott taxisunk által favorizált zene.

A másik videojáték-újdonságnak körülbelül annyi értelme van, mintha két ötvenes bedobása után másfél percig malmozhatnánk az ujjainkkal. A touchTown lényege, hogy két, látszólag azonos képet látunk a monitoron, és rá kell böknünk a különbségekre. Játszhatjuk meztelen nőkkel, hugyozó Kiss Ernőkkel vagy vicsorgó Szulák Andreákkal, meg nem mondom senkinek, melyiket választottam.

- winkler -

Ízelítő

Fire Ball (az angol JPM legújabb modellje kifejezetten a magyar piacra fejlesztve, MARS elektromos érmevizsgáló 20, 50, 100 forintos érmékre),

1-5 darab esetén 913 300 Ft áfástul,

40 darab felett 877 100 Ft;

Las Vegas (3 különböző bónusz, szuper rizikó, opcionális bankjegyelfogadó) 495 000 Ft + áfa;

Cash Bank plus (sorsolt Jackpot, gyors rizikó): 455 000 Ft + áfa;

Átépítés: Cash Bankból Cash Bank plus: 30 000 Ft + áfa;

"Fekete" asztalifoci (hangkártya, eredménykijelző, fejjáték, forgatható kapus, világítás): 143 000 Ft + áfa.

Figyelmébe ajánljuk