Ki mutat orrot? - Allergia

  • Venczel Sára
  • 2005. július 14.

Tudomány

Elegem van. Megőrülök. Széttörök valamit. A fejemet. Levágom az orrom. Tizenegy növényre vagyok allergiás, és nem is kis mértékben. Ezenkívül egy picit a mogyoróra és a házi poratkára, de az már semmiség. Ja, és a fekete melltartóra. Nem viccelek. A festékanyagára.
Elegem van. Megőrülök. Széttörök valamit. A fejemet. Levágom az orrom. Tizenegy növényre vagyok allergiás, és nem is kis mértékben. Ezenkívül egy picit a mogyoróra és a házi poratkára, de az már semmiség. Ja, és a fekete melltartóra. Nem viccelek. A festékanyagára.

Egész nyáron a szénanátha gyötör. Napi egy-két tüsszögőroham, orrfolyás végtelenül és megállít-hatatlanul. Még akkor is szivárog, amikor bedugul, négy nap alatt elfogy egy fél üveg orrcsepp. De a barátaim is szívatnak újfajta mimikáim, gesztusaim miatt. Amikor lehúzom az orrom, aztán hosszában megnyújtom,

és így próbálom

kidugítani, levegőt venni. Vagy amikor vakarom, dörzsölöm az állam, mert közben az is viszket. Az orrcsavarás pár percig eltart, szólni se tudok, majd fájni kezd a fejemmel együtt. Azt már évekkel ezelőtt megszoktam, hogy a számon veszek levegőt. Télen is, mert anynyira tönkrement az orrjáratom, hogy akkor se működik megfelelően. Köhögök és fulladok, tüdőm a fejemben. Jöhet az asztmaspray.

Az allergia a legújabb kutatások szerint genetikus alapú és örökletes. Ez azt jelenti, hogy az erre érzékenyeknél mindenképp előjön a megbetegedés, de hogy mikor és mennyire, az a környezeti hatásoktól függ, legfőképp a levegő szennyezettségétől. Emellett a városi életforma és az ezzel járó stressz, a táplálékok előállításához felhasznált adalékanyagok, sokak szerint a szoptatás időtartamának csökkenése és a gyermekkori túlzott higiénia egyaránt befolyásolja az allergiás beteg-ségek gyakoriságát. Kimutatták, hogy minél civilizáltabb, minél fejlettebb egy ország, minél több az autó és a légszennyező anyag, annál több az allergiás. "Kelet- és Nyugat-Berlin közül az utóbbiban találtak több beteget - mondja Pintér Judit, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének immunológus és allergológus főorvosa. - A városiak és falusiak közül a városlakók körében növekszik évről évre az allergiások száma." A leggyakoribb megbetegedés a szénanátha. A lakosság 10-15 százalékát érinti, de a betegek száma egyre nő, megállítani nem tudják, kialakulásának okát nem ismerik, és csak a tüneteit tudják kezelni. Mi ez? Büntetés, mert nem védjük környezetünket? A parlagfüvek támadása? És a macskáké? Olyan egyszerűnek tűnik, mégsem ismerjük az ellenszerét.

Az allergiás túlérzékenység megnyilvánulhat viszketéses bőrtünetekben - az ekcéma vagy csalánkiütés esetében -, emésztőszervi és legzőszervi panaszokban, mint az asztmánál és a szénanáthánál. Ezeket a főként tavasszal, nyáron és kora ősszel jelentkező allergiás megbetegedéseket nemcsak pollen-, hanem étel- és állatszőr-allergia is okozhatja.

A kezelés során

egy bambusztálkába nagy adag tengeri sót szórok, majd langyos vizet engedek rá, és a már kidugított orrlyukaimba szippantok a vízből. A jobbon be, a balon ki. Aztán fordítva, többször egymás után. A só ugyanis lehozza az orrjárataim faláról az odatapadt polleneket. Ezután befújom a sprayt, és amikor újra kimegyek a szabad levegőre, fültisztító pálcikákkal belülről bekenem az orromat egy "pollencsapdaként" működő krémmel. Persze így is bekerülnek és rátapadnak, csak talán kevésbé. Mindennap meg kell innom egy kalciumos pezsgőtablettát is.

Ha hazaérek, azonnal hajat mosok, hogy a fejbőrre és a hajra került allergén anyagok eltűnjenek. Ilyenkor új ruhát öltök, ugyanezért. A törülközőmet nem rakhatom ki a levegőre száradni, s az ágyneműmet sem szellőztethetem. Sőt, eleve nem ajánlatos szellőztetni.

Emellett tanácsos légkondicionálót, légszűrőt, a pincében páramentesítőt használni, mindezeket a hétezer forintos gyógyszerszámla mellett. Természetesen kerülni kell a keresztallergiát okozó ételeket, azaz a parlagfű esetében a dinnye, a paradicsom, a paprika, a banán fogyasztását, a fekete üröm esetében a répát és a fűszereket, a pázsitfüveknél meg úgy általában a gabonaféléket. Nagyjából tehát semmit sem fogyaszhatok a húson kívül. De rákot megint csak nem ehetek, mert az keresztreakcióban van a házi poratkával.

A további tanácsok a következők: ne sétáljunk természetben, ne tartózkodjunk sokat a lakáson kívül, ha mégis, hordjunk maszkot. Mindezt magunkért kéne megtenni, csakhogy dolgozni, a gyerekkel kirándulni kell, a maszk meg nagyon hülyén néz ki.

Akkor mit lehet tenni? Meg kell tanulnunk együtt élni az allergiával, és a gyógyszeres kezelés mellett kipróbálhatunk egy-két más dolgot is.

Három évig jártam egy homeopata doktornőhöz. Minden alkalommal rengeteget kellett beszélnem magamról, a múltamról és jelenemről, az érzéseimről, mint egy pszichológusnál. Mivel véleménye szerint a fizikumomnak, testalkatomnak, viselkedésemnek, öltözködésemnek, szokásaimnak, preferenciáimnak, sőt a világhoz való viszonyulásomnak mind-mind köze van az allergiához, ezeket is meg kell ismernie. Arra is kíváncsi volt, milyen környezeti és pszichés körülmények között indult be nálam a folyamat, s kiderült, hogy akkor kezdődött, amikor meghalt a nagymamám. Ezek alapján személyre szabott kezelést kaptam. Naponta többféle apró édes bogyót kellett elszopogatnom, amelyek növényi, állati, ásványi eredetű alapanyagokból készülnek speciális eljárásokkal, fokozatos hígítással. Persze főként különböző pollenek legyengített változatait kaptam meg. Előtte és utána tilos volt ennem, innom, fogat mosnom. Minél kevesebb koffeint és mentolt juttathattam a szervezetembe, hogy a szerek hatásosak legyenek. Az első két évben valóban hatottak, jobban lettem, de mostanában már nem segít, igaz, sok emberről tudok, akinek igen: macskaallergiás édesapám például sok évig a saját macskánk szőréből készített bogyókat szedte rendszeresen.

Párszor ellátogattam akupunktúrás kezelésre is, egy mátyásföldi varázslóhoz. A kezelésen orrom érzékeny pontjaiba, fülembe és kézfejembe, csuklómba csavart tűket.

A hagyományos akupunktúra tanítása szerint ugyanis a testünkön lévő húsz meridiánban kering a "csi", az életenergia. Keringését az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő poláris erők, a jang és a jin irányítják. Amennyiben a jang kerül túlsúlyba, a kialakuló betegségekre az energiateltség, a bőség és a hiperfunkció jellemző. Ilyenkor kell a meridiánokon elhelyezkedő 361 pont közül párat megnyugtatni.

Sem engem, sem egy másik allergiás, asztmás ismerősömet - aki a hipertermiás kezelést is kipróbálta: egy külső hőforrás segítségével melegítették a mellkasát - nem sikerült "megnyugtatni", pedig őt majdnem másfél évig, 67 alkalommal kezelték. Mások viszont esküsznek az akupunktúrára. A Journal of Allergy and Clinical Immunologyban közölt kutatás 52 pácienst említ, aki a szénanáthától szenvedett. A résztvevők egyik felét gyógyszerrel, a másikat heti 20 perces akupunktúrával kezelték, s az utóbbiaknál jóval nagyobb mértékű javulást tapasztaltak.

Miután sok mindent kipróbáltam, feladtam, hogy kemikáliák nélkül vészeljem át a nyarat. Eddig is gyakran szedtem allergia elleni gyógyszereket, de igyekeztem minél kevesebbet. Ám nincs mit tenni. Meglátogatom allergológusomat, a gyógyszeres kezelés hívét, aki jól összeszid, hogy kerülhettem ilyen állapotba, hisz már első pillantásra és megszólalásomkor átlátja az állapotomat, és felír számtalan dolgot. A gyógyszertárban kissé idegesek mögöttem, hogy ennyit kell várniuk rám. Orrcsepp, szteroidos vagy más erős hatású orrspray, hörgőtágító és asztma elleni fújókák, gyógyszer és egy másik, hátha nem válik be az új. Ezenkívül pedig még egy orrba kenhető pollenmegfogó krém és kalcium-pezsgőtabletta. Mindez egy hónapig elég.

Ha elkezdem szedni a gyógyszert, napi rendszerességgel fújni a sprayt, négy nap múltán szinte alig akad tünetem. Jól vagyok. Elképesztően jó érzés. Ám tudom, ez csak látszat. A forrás tovább él, oki kezelésre lenne szükség.

Létezik egy új módszer,

az eddigi első oki kezelés: az immunterápia. "Ilyenkor magát az allergiás reakciót kiváltó anyagot juttatják be a szervezetbe, általában injekció formájában, egyre nagyobb adagban, amivel az immunrendszernek egy területét ellenanyagok termelésére késztetik. Ezek az anyagok megkötik a bejutó allergéneket, így megakadályozzák a tünetek kialakulását. Ezt sokszor több évig kell folytatni, a szezon előtti időszakban" - mondja Pintér Judit. Az eddigi eredmények nem túl fényesek, sok beteg állapota javul, de csak kismértékben. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának kutatócsoportja az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének munkatársaival együttműködve kifejlesztett egy fototerápián alapuló készüléket, a Rhinolightot, ami a kombinált UV-A, UV-B és látható fényt az orrüregbe sugározva enyhíti a szénanátha okozta kellemetlen tüneteket. Két héten át kúraszerű kezelés ajánlott, és ezt évekig ismételve az allergia teljes megszűnése is bekövetkezhet, mert a kezelés fokozza a toleranciát az allergénnel szemben. Létezik még a sópipa, illetve a sógép, a talpmasszázs, bioenergetikus kezelések, az egyre újabb gyógyszerek, no meg elköltözhetünk Madagaszkárra is. Vagy a Szaharába. Ezeket még nem próbáltam ki. Pihenek egy kicsit, és megpróbálok nagy levegőt venni.

Figyelmébe ajánljuk