Kik azok a furryk? - Ez az állat szemez veled

szerző
Iván Viktória
publikálva
2009/45. (11. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Oroszlánjelmezben játszadozó felnőttek vagy emberjelmezbe bújt állatokat rajzoló lelkes amatőr művészek: nagy a furry szubkultúra "állatkertje". Már Magyarországon sem ismeretlenek, kicsiny csoportjuk rendszeres találkozókon szerepjátszik, rajzol, talál barátra és önmagára. A furryknek volt gyerekszobájuk - és biztosan sok plüssállat is volt benne.

Oroszlánjelmezben játszadozó felnőttek vagy emberjelmezbe bújt állatokat rajzoló lelkes amatőr művészek: nagy a furry szubkultúra "állatkertje". Már Magyarországon sem ismeretlenek, kicsiny csoportjuk rendszeres találkozókon szerepjátszik, rajzol, talál barátra és önmagára. A furryknek volt gyerekszobájuk - és biztosan sok plüssállat is volt benne.

*

"Kiskorom óta éreztem, hogy van bennem valami. Rossz látásom ellenére észrevettem, hogy nagyon jól látok és tájékozódok a sötétben. Erősebben érzek meg illatokat, mint bárki. És persze a futótehetségem: mindig első helyezett voltam, főleg hosszú távon. Nem tudtam még, hogy mit jelent ez, de sejtettem, hogy van bennem valami állatság" - vall egy magyar fórumozó "furrysége" kezdetéről. A hazai honlapon nem ő az egyetlen, akit e különösnek tartott vonása arra késztetett, hogy állati eredete nyomába eredjen, és megtalálja hasonszőrű társait.

Szőrösbál, tollasbál

A furry az emberi tulajdonságokkal - gyakran szó szerint - felruházott állatokat jelenti, amelyek amúgy nemcsak bundásak, hanem tollas és pikkelyes lények is lehetnek, tehát furry Miki egér, Frakk vagy a Tini Nindzsa Teknőcök csapata, de még az egyszarvú vagy a griffmadár is. De furrynek nevezik azokat a rajongókat is, akik érdeklődésük alapján több alfajba csoportosíthatók: szerepjátékosok, a furryket ábrázoló képregények, rajzok készítői és gyűjtői a fursuiterek, a furry rajongást életmódszerűen követő hívek pedig az otherkinek és yifferek. Ami közös bennük: a játékosság és a kalandvágy, illetve hogy már az interneten nevelkedtek, hiszen közösségeik megalakulásában, működésében a legnagyobb szerepet a világháló játssza.

A furry fandomot a közösségi honlapok és az online szerepjátékok, valamint a tematikus rajzokat kínáló DeviantArt miatt internetes szubkultúrának nevezik, de az első csoportok már a nyolcvanas évek elején megalakultak az Egyesült Államokban. A sci-fi és képregény-találkozókon az antropomorf állatok rajongói külön csoportba verődtek, szállodai szobáikban furry partikat tartottak. A webes korszak előtt a bulik híre szájról szájra, röplapokon vagy apróhirdetéseken keresztül terjedt, míg el nem érték a kritikus tömeget, és 1987-ben megtartották első furryconjukat. Ma már világszerte több mint negyven, napokig tartó találkozót rendeznek, Magyarországhoz legközelebb Csehországban; a legnagyobb az Anthrocon, amely majdnem háromezer furryt vonz Pittsburghbe. Nem meglepő, ha egy részük kizárja a nagy nyilvánosságot: az amerikai média - például a Vanity Fair vagy a CSI: Helyszínelők című sorozat egyik sokat emlegetett epizódja - rossz hírüket kelti, mivel gyakran szexuális devianciaként kezelik a furrységet, amelyet állatjelmezes orgiákkal azonosítanak. Ez talán csak a yifferekre igaz, akik nevüket a róka párzás közben hallatott hangjáról kapták, és honlapjaikon, videoelosztókon szexuális tartalmú képeket, felvételeket tesznek közzé. 'k viszont a kisebbséghez tartoznak, akárcsak a furry lifestylerek, akik telihold idején farkasként vonítanak a holdra, vagy vidraként fél életüket a vízben töltik, és az otherkinek, akik hivatalosan ugyan nem furryk, de a két szubkultúra közötti hasonlóság okán gyakran egyszerre emlegetik őket. Az otherkinek abban hisznek, hogy emberi testükben állati lélek lakik, amely kiemeli őket a "simabőrűek" közül, és amelyen keresztül más állatok lelkéig is el tudnak jutni. Ám a furryk többsége csak szőrmentén filozofál: számukra fontosabb a közösség.

Helló, hunfurry!

A hazai honlap karbantartásáért és folyamatos fejlesztéséért is felelős furry, neo_21670 becslése szerint a magyar közösségnek körülbelül 120 tagja van. A havonta, másfél havonta megejtett találkozókra, a furmeetekre általában harmincan mennek el, főleg budapestiek. Előkerülnek a rajzok, indulhat a szerepjáték jelmezben vagy a nélkül. Legtöbbször nélküle, mert a maskarák elkészítése nehéz, és közel százezer forintba kerül. Míg itthon - talán éppen emiatt - csekély az érdeklődés a fursuitok iránt, Nyugaton már infravörös, ultraibolya vagy hőérzékelő optikával felszerelkezve indulhatnak portyázni a humanoid ragadozók. De a fursona, vagyis a furry karakter ingyenes, s tulajdonképpen már ez is belépő lehet fantáziaországba, illetve erősítheti az önismeretet. A fursona ugyanis egy olyan állat, amelynek vélt tulajdonságát szeretné a furry magáénak tudni vagy önmagában megerősíteni: a szabadságát, bátorságát, gyorsaságát, erejét, titokzatosságát, "férfiasságát" vagy "nőiességét". Van, akinek az állatok társadalma az ideális - őszinte, önzetlen és szeretetteljes - emberi kapcsolatokat tükrözi, ezért szeret az állatok bőrébe bújni, másnak a szerepjáték egyszerűen örömforrás. A furmeetek legnagyobb vonzereje, hogy a rajongók képzeletüket és vágyaikat társaságban is kiélhetik. De a furrység voltaképpen csak alibi, hogy találkozzanak, rajzoljanak és bármiről elbeszélgessenek. Sokuk magányos gyerek vagy kamasz volt, aki a négylábúak közt jobban érezte magát, vagy egyedül volt farkasember-rajongásával; nem egy furry bevallja, hogy zárkózottsága miatt most is nehezen alakít ki társas kapcsolatot. Nyitottak és befogadóak, de azokat, akik ezzel a találkozókon visszaélnek, és az önkifejezést öszszekeverik a nyilvános szexuálisvágy-kiéléssel, ők maguk küldik el. Egyikük szerint közösségük leginkább a 60-70-es évek hippimozgalmához hasonlítható, csak a körítés más. Úgy véli: sokan példát vehetnének arról, milyen elfogadni valakit szőröstül-bőröstül.

szerző
Iván Viktória
publikálva
2009/45. (11. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Demokratikus ellenzék
A 2014-es összefogás kudarca és tanulságai
Kényszermegoldás
Nyári kórházi kapacitásátadás
Vígszínház az egész világ
Marton László életműinterjúja
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Gasztró

még több gasztró

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...