Lebomlik-e, aminek le kellene?

  • narancs.hu
  • 2023. április 21.

Tudomány

Kísérletbe kezd a Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség, megvizsgálják, valóban lebomlanak-e azok a bevásárlószatyrok, amelyeket „otthoni komposztálásra alkalmas” jelöléssel láttak el.

Jelenleg a bevásárlóközpontokban már a zacskók fele ilyen, kérdés, mekkora humbug az egész, és hogy lehet ügyeskedni vele. A zacskókat a Humusz Szövetség komposztálójában helyezik el, és először 45 nap, aztán 3, 6, illetve 12 hónap eltelte után vizsgálják a lebomlás fokát – számol be a kísérletről és annak apropójáról a Telex.

Ezeknek a szatyroknak elvileg 6-8 hónap alatt teljesen le kellene bomlania a házi komposztálóban, de igazából erre nincs biztosíték, ezért kezdtek bele a kísérletbe, mondta a Telexnek Simon Gergely, a Greenpeace munkatársa a helyszínen. Hozzátette, elég nagy a homály a lebomló szatyrokkal kapcsolatban, jelenleg maga sem meri betenni a házi komposztba, mert nem tudja, mi lesz belőle.

De társadalmilag is gyenge a tudásunk.

Sokan valószínűleg megnyugvással állapítják meg, hogy biológiailag lebomló zacskóban viszik haza a bevásárolt árukat, aztán könnyű szívvel bedobják ezeket a szatyrokat a kommunális hulladék közé, vagy ami még rosszabb, a szelektívbe.

Mert az is probléma, ha a zacskó a kommunális szemétbe kerül, hiszen az égetőműben szennyező égéstermék szabadul fel a megsemmisítésekor, ha pedig a lerakóba viszik, ott egy idő után metán keletkezik. Az sem jó, ha a szelektív műanyaghoz keveredik, mert akkor az egész szállítmányt elszennyezi. Ezért ezeket a zacskókat a házi komposztálóba kellene bedobni.

Csakhogy abból meg alig van Budapesten. Szabó György (Humusz Szövetség) szerint jobb kerületekben van néhány tucat közösségi komposztáló talán, máshol a társasházaknak van esetleg vagy a kertvárosokban az egyes házaknál.

Mint a zöld szervezetek képviselői elmondják, a helyzet jövőre gyökeresen változik meg: 2024-től kötelező lesz a szerves hulladék szelektív gyűjtése, legalábbis az uniós országok vállalása szerint. Hogy milyen lesz ez pontosan, azt még nem tudni, csak annyit, hogy a Mol hatásköre lesz ez is.

A kísérlethez használt zacskókat és szatyrokat a civilek négy különböző élelmiszerlánc, az ALDI, az Auchan, a SPAR, valamint a Tesco üzleteiből szerezték be. Ez körülbelül a forgalomba levő műanyagzacskók felét teheti ki. A másik fele hagyományos műanyag tasak vagy vegyesen papírból és műanyagból készült zacskó – ilyenekkel szolgálnak a CBA, Coop, Lidl, Penny és Reál üzletek, ott nem szöszölnek a lebomló zacskókkal.

Sőt – írja a Telex –, a CBA trükkösen környezetbarát és újrahasznosítható jelöléssel kínál zacskókat, melyek látszólag nem különböznek a hagyományos, ugyancsak újrahasznosítható műanyag tasakoktól – de nem lebomlóak, és nem jó, ha valaki félreértésből úgy kezeli őket. Kivették a kísérletből az Aldi és a SPAR egyes szatyrait, mert azokon az szerepel az otthoni komposztálás (home compost) helyett, hogy csak ipari komposztálásra alkalmasak. 

A kísérlet során minden otthoni komposztálásra alkalmas szatyorból négyet temetnek a komposztba, rétegesen, egymás fölé. Ezeket rétegenként szedik majd fel, a legfelsőt 45 nap, aztán a többit 3, 6, illetve 12 hónap eltelte után, és nézik meg a bomlási fokot.

Sok bolt azért vezette be a szerves anyagból készülő, lebomló zacskókat, mert kevesebb (negyedakkora) termékdíjat kell befizetni utánuk, mint a sima műanyagzacskók után. A zöldek szerint a lebomló zacskók piaci használatának egyetlen előnye van: pénzért adják őket, azaz meg kell vásárolni. Így már nem viszik nyakló nélkül őket a vásárlók, hanem meggondolják, hányat visznek haza, azaz kevesebb fogy belőlük.

A zöld szervezetek szerint a lebomló zacskók használata igazából zsákutca, és a következő években erre a zsákutcára költünk majd milliárdokat. Az igazán környezetbarát megoldás ugyanis nem az egyszer használatos, eldobható zacskók, hanem jó öreg, hagyományos, nagyon sokáig használható saját bevásárlószatyor lenne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Teáskanna a teremben

Nem csak nálunk tartják nagyobb becsben a géniuszokat szolgáló sótlan előadóművészeket, akik szótlan engedelmességgel, önmaguk feladásával látnak neki az évszázados mesterműveknek, és nem csak nálunk gyanakodnak rögtön azokra, akikben felfedezhető az excentrizmus csírája.

„Ha lemaradok a címlapról”

A Becoming Karl Lagerfeld című sorozatban a világ­hírű divattervező bőrébe bújik napjaink egyik legismertebb német színésze, Daniel Brühl. A Becstelen brigantyk, a Hajsza a győzelemért és több Marvel-produkció sztárját karrierjének meghatározó pillanatáról és arról is kérdeztük, milyen érzés volt a divatlegenda fényképezőgépe elé állnia.

Megyünk a pokolba

  • SzSz

A Mad Max-filmek azt mutatják be, hogy van élet a civilizáció összeomlása után is; nem túl szép, nem túl vonzó, nem is túl emberi, de van.

A felejtés hullámain

Az irodalomtörténész, kritikus 2020 tavaszától 2023-íg írt blogot demens édesanyja otthoni gondozásáról, s esszészerű posztjait most egybeszerkesztette. 

Terhek alatt

  • Kiss Annamária

Nehéz Magyarországon független színházat csinálni, ez az előadás pedig kemény látlelete ennek az állapotnak.

Kell egy pont

Amikor azt javasoljuk olvasóinknak, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzék jelöltjeit támogassák szavazataikkal, két dolgot érdemes tisztázni.

Változó idők

Brüsszel öt éve… Emlékszünk még egyáltalán, mi is történt velünk ezalatt? Nos, 2018 végén, 2019 elején az EU egy hosszabb, hét-nyolc éves növekedési ciklus vége felé járt. Általános volt a várakozás, hogy a pénzbőség, az alacsony kamatok és a stabil növekedés korszakának hamarosan vége lehet.

Nézd csak, szivárvány!  

Békéscsabán a tíz éve polgármester Szarvas Péter (Hajrá, Békéscsaba) a favorit június 9-én. A városban a narancsszínű Fidesz mellett létezik a lila és a fehér Fidesz is. Egyesek szerint az ellenzék az eddigi leggyengébb eredményét is alulmúlhatja, mások úgy vélik, nem vészes a helyzet.

 

Túl a vörös vonalon

Beterítik az országot a HÁBORÚ feliratú plakátok, a gyerekek sem bújhatnak el előlük. A kicsikben félelmet és szorongást kelthetnek, pedig nem ez az első propagandaszlogen, amelyet akár egy játszótéren is visszahallhatunk.

 

Virtus

Mindkét ellenzéki polgármesterjelölt a másik visszalépésére vár Győrben. A fideszes Dézsi Csaba András polgármestert a volt városvezető Borkai Zsolt indulása hozta nehéz helyzetbe – utóbbi most látszólag feladta. A DK-s és a civil jelölt azonban, úgy tűnik, inkább végig kitart.