Nagyvárosi természetbúvár: Katicabogár

  • Winkler Róbert
  • 2002. november 21.

Tudomány

Egyik legnépszerűbb bogarunk. Szépnek szép, de ennyi kevés lenne az üdvösséghez - a krumplibogár legalább ilyen szép, az is undorító folyadékkal védekezik, mégsem mászatjuk végig a kezünkön. És még senkiről sem hallottam, aki énekelt volna neki.

Egyik legnépszerűbb bogarunk. Szépnek szép, de ennyi kevés lenne az üdvösséghez - a krumplibogár legalább ilyen szép, az is undorító folyadékkal védekezik, mégsem mászatjuk végig a kezünkön. És még senkiről sem hallottam, aki énekelt volna neki.Akatica a keresztény világ folklórhőse. A magyarok azért drukkolnak, hogy megmeneküljön a törökök elől, aminek első blikkre semmi értelme. A törökök ugyanis egyetlen katicát sem tettek sós kútba meg kerék alá - méltatlan is volna ilyen merénylet Ilhan Mansiz és Hakan Sükür őseihez. Az angolszász világ már közelebb visz a megfejtéshez. Az angolok is énekelnek a katicához, "katicabogár, repülj haza, ég a házad...". Hogy miért ég a háza, azt nem tudom, de náluk a katica "ladybird", ami műfordításban annyit tesz, mint

"Miasszonyunk madara"

- a kora középkori képeken gyakran ábrázolták Szűz Máriát piros köntösben. Az angol népi mitológia a hét pettyet is megmagyarázta; természetesen nem a hét főbűntől foltos a palást, hanem Mária "hét öröme és hét bánata" miatt. Akit érdekelnek a további részletek, forduljon a legközelebbi, tájékozottabb katolikushoz, hét öröm és bánat a magyar liturgiában is van.

A katicabogár történelméhez tartozik, hogy Amerikában "ladybug"-nak hívják, ami téves elnevezés. Az angol nyelv ugyanis megkülönbözteti a bogarak rendjét (Coleoptera - beetle) a poloskaféléktől (Hemiptera - bug), márpedig a katica az bogár: két pár szárnya közül az egyik pár kemény szárnyfedéllé alakult. Mellesleg az amerikaiak mindenféle más bogarat is bugnak hívnak. Németül a katica Marienkäfer, tehát náluk is a Szűzről nevezték el, legalábbis vele hozták összefüggésbe, ahogy Garamvölgyi László mondaná. Olaszul galineta del diavolo, svédül ellenben himelska nyckla, a mennyország kulcsa. Oroszul bozsja karovka, Isten tehénkéje, és az oroszoknál is van róla mondóka: "Isten tehénkéje, repülj fel az égbe, ott a kicsi gyerekeid fasírtocskát esznek."

Nagyapám katica-tekintetben nem volt túl fogékony a negédes folklórra, szóljon az török veszedelemről, Mária bánatáról vagy fasírtocskát vacsoráló katicapurdékról. Határozottan utálta a katicát, még csak katicának sem volt hajlandó szólítani: mindig azt mondta: hétpettyű böde. Nagyapám máskor is gyakran hangoztatott eretnek nézeteket, például arról, hogy Hruscsov ráfogta a pisztolt Sztolinra, Brezsnyev meg a Hruscsovra fogta rá a pisztolt, és az oroszok egyébként is istentelen szörnyetegek. Ehhez képest a böde nem is volt akkora horror, igazából senki sem törődött vele, hogy nagyapám keserű szavakkal átkozza a bödét, akárhányszor szóba kerül.

Utólag persze mindig kiderül, hogy az öregeknek van igazuk. Felnőve tudtam csak meg, hogy a sötétvörös hátú lucernaböde is a katicabogarak családjába (Coccinellidae) tartozik, és bizonytalan formájú 24 pettye akár össze is folyhat, így akár hétnek is nézhető.

A katica szárnyfedele piros vagy inkább élénk narancssárga. A kifejlett rovar úgy 8 mm hosszú, a hét fekete pötty tulajdonképpen szárnyfedőnként kétszer három és fél, ami a természet szimmetriára való törekvését tekintve helyénvaló. A fekete tor két fehér foltja révén lesz az állatnak "tekintete"; a katica tényleges szeme igazából nem látható, de az összbenyomás legalább olyan, mintha ránk nézne.

Lábai teljes egészében visszahúzhatók a test alá, így nagy meggyőző erővel tetteti magát halottnak. A halottnak tettetés lényegét soha nem értettem igazán, elvégre a ragadozó állatok, így például a pókok nagy része a halott zsákmányt is elfogyasztja. Én pedig semmiképp nem fogyasztom el, de engem nem is ver át: tíz-tizenöt másodperces piszkálás után úgyis feladja az álcázást, és futásnak ered.

A tavaszi melegek beköszöntével az áttelelt példányok előbújnak, és májusban-júniusban kezdetét veszi a párzás. Rövid élete során a katicabogár nősténye több mint ezer kis sárga petét is rakhat - ritkaság, hogy egy kedvünkre való állat ennyire szapora legyen.

A peték a hőmérséklet függvényében a negyedik nap körül kelnek ki. A lárvák három vedlés és körülbelül három hónap elteltével bábozódnak be, hogy aztán további egy hét elteltével bújjon elő a kész, hétpettyes imágó. A katicabogár lárvája a legkevésbé sem hasonlít a kifejlett állatra. Ez a rovarvilágban teljesen normális, főleg, ha az illető teljes átalakulással éri el a felnőttkort, és nem kifejléssel, mint például a bodobács vagy a fülbemászó. A katicánál azért volna különösen nagy jelentősége a lárva megkülönböztetésének, mert még a kertészek is ritkán ismerik fel a katica lárváját, és

gond nélkül lepermetezik,

ha valahol összefutnak vele. Nem is csoda, mert a lárva éppúgy néz ki, mint egy elég veszélyes kártevő, ami egymaga leszámol egy teljes sor sárgarépával: zöldesszürke, finoman keskenyedő, a potroh részen sárga foltokkal. A külső alapján nem szabad elítélni, mert a növényekben kárt nem tesz, ellenben a felnőttkorba lépésig szüksége van legalább háromszáz levéltetű elfogyasztására. Egy-egy katicabogár a rendelkezésére álló egy esztendő alatt akár ötezer levéltetvet is elfogyaszthat.

A katicabogárnak is vannak ragadozói. Sok madár szívesen elfogyasztaná, de a tibia (az embernél ugyanezt az ízületet combcsontnak hívják) és femur (sípcsont) nevű lábízületéből kipréselt bűzös sárga folyadék ugyanúgy elveszi a kedvüket a katica elfogyasztásáról, mint a nagyobb testű hangyáknak. A hangyák így kénytelenek arra szorítkozni, hogy elkergessék a levéltetűfarmról, furcsa is látni, hogy a jóval kisebb testű fekete hangyák taszigálásának hatására a kis piros bogárhátú csüggedten visszavonul.

A ragadozók tápláléka megszabja a ragadozók populációjának alakulását, és normális esetben észrevétlenül változnak, egymás számát követve. Ha valamelyik évben elszaporodnak a levéltetvek, több lesz a katica, ha kevesebb a tetű, katicából is kevesebb lesz. Mivel a katicabogár lárvái is levéltetűvel táplálkoznak, a kifejlett rovarlétszám már a korai szakaszban eldől. Ha azonban valamilyen külső körülmény hatására (permetezés, vagy mert valamiért megáll a tetvek szaporodása) félúton elfogy a zsákmányállat, megtörténhet, hogy - mint Angliában 1976-ban - kifejlett katicabogarak tömegei halnak éhen.

A modern kor eltörölte a hasznos állat-káros állat szembeállítást, de amelyik állat lehetővé teszi, hogy kevesebb vegyszert használjanak a mezőgazdaságban, azt továbbra is kénytelenek vagyunk hasznosnak nevezni. A katicabogár a biokertészkedés egyik alapeleme lenne, feltéve, hogy nem permetezik le. A biokertészkedés lényege, hogy a gazda megtanul együtt élni bizonyos mennyiségű kártevővel, és az ellenséges populációt biológiai eszközökkel próbálja olyan szinten tartani, ami még nem veszélyezteti a termést. Kaliforniában mezőgazdasági szakboltokban is lehet kapni katicabogár-lárvát, amit akkor vásárolhat a gazda, ha a melegházba, ahová elvileg nem jut be a levéltetű, gyakorlatilag mégis bejutott a levéltetű. A kaliforniai Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Minisztérium honlapján megtekinthető a tenyésztett, őshonos katicabogarak és a forgalmazók listája. Nálunk egyelőre nem hallottam olyanról, hogy gazdaboltban katicabogarat ajánlottak volna

vegyszer helyett

Amerikában egyébként nem őshonos a hétpettyes katicabogár. Levéltetű-irtási céllal az 1950-es években importálták, de igazság szerint nem okozott érezhető eredményt. Inkább az őshonos ragadozókat szorította vissza, de ugyanannyi tetű maradt. Az amerikai katicaimport nem a mi hétpettyesünkkel (Coccinella septempunctata) kezdődött: a kaliforniai narancsültetvények védelmére már a XX. század elején betelepítettek egy ausztrál fajt, később pedig az orosz Hippodamia variagatát, aminek 11 pettye van, és feleakkora, mint az európai katica.

Késő ősszel a katicabogarak téli pihenőre húzódnak, lehetőség szerint az avarba, vastagabb levelek alá, száraz és szélvédett zugba. A legjobb telelőhelyeken nagyobb tömegben gyűlnek össze, évről évre ugyanott. Az állandó búvóhelyek kérdése régóta foglalkoztatja az etológusokat, ami nem is csoda, hiszen egy-egy állat csak egy telet ér meg, tehát akár szájhagyomány útján is átadhatnák a hibernációs randevú helyszínét. Valamennyire elfogadott elmélet, hogy feromonokkal, hormonálisan termelt illatanyagokkal tájékoztatják egymást. Mivel azonban a nevezett feromon egyelőre nincs meg, azzal is legalább ekkora esélyünk van a Nobel-díjra, ha azt állítjuk, hogy bemondatják a rádióban, melyik lapulevél alatt lesz az összejövetel.

Winkler Róbert

A katicabogarak családjának - csak Európában - közel száz különböző faja él. A legismertebbeket a pettyeik száma alapján különböztetik meg. A Cycloneda munda gyakorlatilag pöttymentes, de nálunk nem honos. A kétpettyes katicabogárral (Adalia bipunctata) már gyakran találkozunk, főleg amikor ősszel behúzódik a házba, hogy átteleljen az ablaktáblák között. A pöttyök száma a latin névadáskor produkál érdekes fejleményeket. A hétpettyes katica latin neve is hétpettyeset (septempunctata) jelent, de kétjegyű számú pöttyel a latin név még ennél is kacifántosabb. Mocsaras réteken él a 19 pettyes katica (Anisosticta novemdecimpunctata), a nálunk is honos lucernaböde latin neve (magyarul) huszonnégy pettyes alkatica, azaz Subcoccinella vigintiquatuorpunctata.

Figyelmébe ajánljuk